Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - EUROCYPRIA
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - EUROCYPRIA - ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΑΤΑΤΑΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - EUROCYPRIA

    Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Eurocypria ``είναι μια εξέλιξη που μπορεί να αναμένετο από κάποιους από εμάς``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας πως για την κυβέρνηση ``υπάρχουν διάφορες επιλογές σχεδίων, μη εξαιρουμένου και αυτού το οποίο επιτρέπει η ΕΕ``.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση των Βρυξελλών ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγχώνευση, συνένωση ή απορρόφηση των εργασιών της Eurocypria από τις Κυπριακές Αερογραμμές, αλλά ούτε σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης από την εταιρεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ``είναι μια εξέλιξη που μπορεί να αναμένετο από κάποιους από εμάς``.

    Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο υπάρχει κάποιο σχέδιο αντίδρασης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``υπάρχουν σχέδια και δεν είναι ξεκρέμαστα όπως κάποιοι λένε τα πράγματα. Υπάρχουν διάφορες επιλογές σχεδίων, μη εξαιρουμένου και αυτού το οποίο επιτρέπει η ΕΕ``.

    Ερωτηθείς κατά πόσο αυτό σημαίνει την πτώχευση της εταιρείας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ``αυτό που επιτρέπει η ΕΕ``.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - EUROCYPRIA - ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκλεισε τη συγχώνευση ή απορρόφηση των δραστηριοτήτων της Γιουροσύπρια από τις Κυπριακές Αερογραμμές, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη. Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στα βασικά συμπεράσματα της συνάντησης στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ στην οποία συμμετείχε η Κυβέρνηση με τις αντιπροσωπείες των εταιρειών, των εργαζομένων, των συντεχνιών και των νομικών συμβούλων των εταιρειών και έγινε στις Βρυξέλλες. Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν ότι η συγχώνευση ή απορρόφηση των δραστηριοτήτων της Γιουροσύπρια από τις Κυπριακές Αερογραμμές αποκλείεται βάσει του άρθρου 3 του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών τον 2007.

    Οπως εξήγησε ο κ. Στεφάνου, σύμφωνα με την ΕΕ, η μόνη επιλογή που έχει η Κυβέρνηση είναι η υιοθέτηση της συνήθους διαδικασίας εκκαθάρισης της Γιουροσύπρια ( creditors liquidation). Πρόσθεσε ότι δεν επιτρέπεται μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ή προσωπικού από τη Γιουροσύπρια στις ΚΑ και ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό μόνο μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης σε τιμές αγοράς. Επίσης απαγορεύεται η ανάληψη των υποχρεώσεων της Γιουροσύπρια από την Κυβέρνηση, είτε πριν είτε μετά την εκκαθάριση. Η εργοδότηση προσωπικού, σε μεταγενέστερο στάδιο, από τις ΚΑ θα μπορεί να γίνει ως το προσωπικό να προέρχεται από την αγορά. Ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι τα 35 εκ. ευρώ δεν αποτελούν θέμα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόσθεσε ότι με βάση την Επιτροπή, επιτρέπεται η υλοποίηση σχεδίου αποζημίωσης από την Κυβέρνηση, μετά την εκκαθάριση της Γιουροσύπρια για τους εργοδοτούμενους της εταιρείας. Η ανακοίνωση, είπε, μπορεί να γίνει από τώρα αλλά η υλοποίηση πρέπει να γίνει μετά την εκκαθάριση της εταιρείας. Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η Κυβέρνηση θα είναι σε θέση νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα να ανακοινώσει ένα τέτοιο σχέδιο αποζημίωσης.

    Σε σχέση με την ανακοίνωση σχεδίου εθελούσιας αφυπηρέτησης από τις ΚΑ, η ΕΕ τόνισε ότι βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΚΑ του 2007, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, οποιοδήποτε νέο σχέδιο θα πρέπει να υποβληθεί στην ΕΕ για εξέταση και έγκριση. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι με βάση τα όσα η ΕΕ έχει διαμηνύσει ο σχεδιασμός και οι ενέργειες της Κυβέρνησης είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οπως εξήγησε όσον αφορά την εκκαθάριση της εταιρείας, δεν υπάρχει δυνατότητα η Κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά την εταιρεία. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει παροχή επιπρόσθετης αποζημίωσης των εργαζομένων της Γιουροσύπρια μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς και εξαγγελία σχεδίου εθελούσιας εξόδου από τις Κυπριακές Αερογραμμές με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανέφερε ακόμα ότι θα υπάρξει απορρόφηση μέρους του παλαιού προσωπικού της Γιουροσύπρια, με όρους της αγοράς και με βάση τις ανάγκες της εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών. «Είναι φανερό ότι η Ε.Ε. δεν αφήνει περιθώριο για άλλες επιλογές», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση κατά πόσο διαδικασία εκκαθάρισης σημαίνει διαδικασία πτώχευσης, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο τεχνικός όρος είναι «εκκαθάριση πιστωτών», άρα όντως η εταιρεία παύει να υφίσταται ως νομική οντότητα. Εξήγησε ότι θα έρθει ο εκκαθαριστής ο οποίος θα δει τι θετικά στοιχεία έχει η εταιρεία, θα τα μαζέψει και ακολούθως θα πρέπει, εκεί που υπάρχουν στοιχεία ενεργητικού να τα διανείμει κατά σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τους νόμους του κράτους. Δηλαδή, διευκρίνισε, ξεκινά με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ταμεία προνοίας, μισθοί προσωπικού και αν υπάρχουν οποιαδήποτε υπόλοιπα τότε κατανέμονται επί ίσοις όροις στους υπόλοιπους πιστωτές.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Πρωτόκολλο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Ρουμανίας υπεγράφη στο Βουκουρέστι, μετά τη λήξη των εργασιών της 14ης Συνόδου της Μόνιμης Κυπρο-Ρουμανικής Διακυβερνητικής Επιτροπής. Το Πρωτόκολλο, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω σύσφιγξη των υφιστάμενων δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της υφιστάμενης συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, της οικονομίας, του τουρισμού, των επενδύσεων, των μεταφορών, της γεωργίας και της υγείας.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που έληξαν με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, έγιναν μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την περαιτέρω προώθηση και ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψαν το Πρωτόκολλο ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος ηγείτο της κυπριακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, ενώ, εκ μέρους της Κυβέρνησης της Ρουμανίας, το υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Εμπορικού Περιβάλλοντος Μπόρμπελι Καρολί, ο οποίος ηγείτο της ρουμανικής αντιπροσωπείας.

    Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο κ. Καρολί αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και επανέλαβε την επιθυμία της ρουμανικής Κυβέρνησης, για διατήρηση και ενίσχυση των υφιστάμενων φιλικών σχέσεων Κύπρου και Ρουμανίας. Επίσης, εξέφρασε την επιθυμία της ρουμανικής πλευράς να προωθήσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις οικονομικές, εμπορικές, βιομηχανικές και άλλες σχέσεις της με την Κύπρο. Από κυπριακής πλευράς, ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στην υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Πρωτόκολλο θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών και άλλων δεσμών τους.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΑΤΑΤΑΞΗ

    Στην 37η θέση μεταξύ 183 οικονομιών βρίσκεται η Κύπρος σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση της Διεθνούς Τράπεζας ``Doing Business Report 2011``, η οποία αξιολογεί την ευκολία με την οποία μπορεί να ξεκινήσει και να λειτουργήσει μια επιχείρηση στην κάθε χώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), μεταξύ των χωρών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Μάλτα, η Κύπρος κατετάγη στην 15η θέση. Ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων αναφέρει ότι αυτή είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά που κυκλοφορεί η συγκεκριμένη Εκθεση και η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που συμπεριλαμβάνεται η Κύπρος κατόπιν σχετικών ενεργειών του CIPA.

    Αναφέρει επίσης ότι στην φετινή αξιολόγηση λήφθηκαν υπόψη εννέα δείκτες, που κρίθηκαν από την Διεθνή Τράπεζα ως σημαντικοί για την λειτουργία επιχειρήσεων, ενώ την προηγούμενη χρονιά οι δείκτες αυτοί ήταν δέκα στο σύνολό τους και προσθέτει πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αναπροσαρμογή της θέσης της Κύπρου από την 40η που έλαβε βάση της περυσινής Εκθεσης να εμφανίζεται στον φετινό συγκριτικό πίνακα ότι πέρυσι έλαβε την 35η θέση. Ο CIPA αναφέρει ότι η Εκθεση δεικνύει μια μικρή πτώση στην κατάταξη της Κύπρου παγκόσμια (37η θέση το 2011, 35η θέση το 2010) και ανάμεσα στις χώρες τις ΕΕ (15η θέση το 2011, 14η θέση το 2010), γεγονός που οφείλεται στην σχετική βελτίωση που σημείωσαν σε επί μέρους κριτήρια ορισμένες χώρες που βρίσκονται κοντά στην κατάταξη της Κύπρου, σε συνδυασμό με τον χρόνο που απαιτείται για την υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων που ήδη δρομολογήθηκαν στην Κύπρο αλλά δεν είχαν υλοποιηθεί στην διάρκεια της υπό επισκόπησης περιόδου.

    Ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων αναφέρει πως μελετά τα αποτελέσματα της Ετήσιας Εκθεσης της Διεθνούς Τράπεζας για το 2011 και προτίθεται να τροχοδρομήσει κύκλων επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και να αναβαθμιστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου. Εξάλλου, σύμφωνα με την Εκθεση, η Ελλάδα κατετάγη το 2011 στην 26η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 November 2010 - 18:29:13 UTC