Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΟΗΕ - ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ

    Νέα συνάντηση τον ερχόμενο Ιανουάριο στη Γενεύη, θα έχουν ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως ανακοίνωσε μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Μπαν Γκι-μουν, η οποία διήρκησε δυόμιση περίπου ώρες.

    Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στα θέματα που αφορούν τη Διακυβέρνηση και το Διαμοιρασμό Εξουσιών, Οικονομία, ΕΕ, Περιουσιακό, Εδαφικό και Ασφάλεια.

    Οταν επισκέφθηκε, συνέχισε, το νησί νωρίτερα φέτος, μπορούσε να αισθανθεί την ελπίδα και τις προσδοκίες και στις δύο πλευρές για μια διευθέτηση που θα μπορούσε επιτέλους να επανενώσει την Κύπρο. Είχε γίνει πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες, πρόσθεσε.

    Αυτή η αίσθηση της προσδοκίας έχει χαθεί, ωστόσο, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν σε όλη την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου χωρίς σαφή πρόοδο ή ένα σαφές τέλος, σημείωσε. Γι αυτό, είπε, προσκάλεσε τους ηγέτες σε συνάντηση. «Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κύπρο έχαναν το μομέντουμ και χρειαζόταν μια ώθηση, εάν οι δύο πλευρές πρόκειται να επιτύχουν μια διευθέτηση όσο ακόμα υπάρχει χρόνος και η πολιτική ευκαιρία».

    Μόνο οι ηγέτες, επεσήμανε ο ΓΓ του ΟΗΕ, μπορούν να δώσουν αυτή την ώθηση. Τα ΗΕ μπορούν να τους στηρίξουν, όπως έχουν κάνει μέσω της δουλειάς του Ειδικού του Συμβούλου και της ομάδας του. «Αλλά μόνο οι ηγέτες μπορούν να φτάσουν σε μια λύση», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Μπαν.

    Εκανε σαφές και στους δύο ηγέτες, είπε, ότι τα ΗΕ σέβονται αυτές τις συνομιλίες ως κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία. «Είναι ακριβώς γι αυτό το λόγο που περιμένουμε ότι οι κυπριακές πλευρές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους να οδηγήσουν αυτή τη διαδικασία σε μια λύση. Ο λαός της Κύπρου και η διεθνής κοινότητα επιθυμούν μια λύση, όχι ατέρμονες συζητήσεις».

    Βασιζόμενος στη σημερινή τους συζήτηση, πρόσθεσε, πιστεύει ότι οι δύο ηγέτες το κατάλαβαν αυτό και εξέφρασε την ελπίδα πως η συνάντηση βοήθησε στο να δοθεί νέα δυναμική στη διαδικασία. Και οι δύο ηγέτες, είπε ο Μπαν Γκι μουν, του ανέφεραν ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη να κινηθούν πιο γρήγορα και αποφασιστικά ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία. «Σοβαρές διαφορές υπάρχουν, αλλά και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν μαζί, ως εταίροι, προς αυτό το στόχο. Πρέπει επίσης να σημειώσω ότι το να προβάλλονται θετικά μηνύματα είναι ζωτικής σημασίας εάν οποιαδήποτε συμφωνία πρόκειται να την εμπιστευτούν και να αγκαλιασθεί από το αντίστοιχο κοινό σε δημοψηφίσματα».

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τις επαφές τους τις επόμενες εβδομάδες ώστε να θεσπίσουν ένα πρακτικό σχέδιο για να ξεπεράσουν τα σημεία διαφωνίας που υπολείπονται. «Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε ξανά στο τέλος Ιανουαρίου, του χρόνου, στη Γενεύη». Στο μεταξύ, πρόσθεσε, οι ηγέτες θα προσδιορίσουν τις περαιτέρω συγκλίσεις και τα βασικά θέματα που πρέπει ακόμη να επιλυθούν σε όλα τα κεφάλαια. Αυτό, με τη σειρά του, σημείωσε, θα βοηθήσει τα ΗΕ να καθορίσουν τα δικά τους επόμενα βήματα.

    Η έκθεση προς το ΣΑ αργότερα αυτό το μήνα, ανέφερε ο Μπαν Γκι μουν, θα περιέχει μια αξιολόγηση των συνομιλιών και υποσχέθηκε όπως είπε στους ηγέτες ότι αυτή η έκθεση θα είναι ειλικρινής και δίκαιη. Η σημερινή συνάντηση, πρόσθεσε, βοήθησε στο να ενημερωθεί γι αυτή την έκθεση και θα παραμένει σε στενή επαφή με τον Ειδικό του Σύμβουλο, Αλεξάντερ Ντάουνερ τις επόμενες ημέρες.

    Επικαλούμενος την «ευαίσθητη φύση των συζητήσεων», ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι συμφώνησαν πως δεν θα δεχθούν ερωτήσεις. Δίπλα από τον Μπαν Γκι μουν κατά την ανάγνωση της δήλωσής του παρίσταντο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης, οι οποίοι μετά το πέρας της έκαναν χειραψία ενώπιον των δημοσιογράφων.

    [02] ΟΗΕ - ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της κοινής συνάντησης της Νέας Υόρκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, αλλά και τη δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Μπαν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας αργά το βράδυ στους δημοσιογράφους.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι "ερχόμουν στη Νέα Υόρκη βομβαρδισμένος από ένα σωρό εικασίες και από πολλή καταστροφολογία" και "φεύγω από τη Νέα Υόρκη πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης".

    "Τίποτε από τις εικασίες δεν έχει λάβει χώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει απειλή από οπουδήποτε, δεν υπάρχει και οποιαδήποτε πρόθεση από τον Γενικό Γραμματέα να ασκήσει πιέσεις. Το ανακοινωθέν του είναι ξεκάθαρο, κατά τη δική μου τουλάχιστον εκτίμηση και τον τρόπο που το διαβάζω", είπε.

    Πρόσθεσε ότι επιστρέφει στην Κύπρο ικανοποιημένος και ανέφερε: "Μα θα μου πείτε, ο Γενικός Γραμματέας έχει καθορίσει νέα συνάντηση. Και 100 συναντήσεις να καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας, θα είμαι παρών. Θέλω αυτό να το εμπεδώσουμε στο τέλος της ημέρας. Θα αρνηθούμε στον Γενικό Γραμματέα συνάντηση; Αλλά ξέρω πολύ καλά τί διημείφθη στο τέλος της συνάντησης, για αυτό λέω αυτά που λέω".

    "Εμείς θέλουμε λύση στο Κυπριακό, δεν θέλουμε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών. Αυτό είναι καλά γνωστόν, εν πάση περιπτώσει. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σπάσουμε το αδιέξοδο. Μακάρι να το καταφέρουμε", είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 19 November 2010 - 10:29:21 UTC