Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΔΝΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕΑ ΒΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΔΝΤ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Η οικονομία και ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου βρίσκονται μεν σε μια ισχυρή θέση, αλλά αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι αποφασιστικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά μέτρα, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής που εκπροσωπεί την Κύπρο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Aage Bakker. Ο κ. Bakker, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη, έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Στη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Κύπρο.

    «Η Κύπρος είναι σε μια ισχυρή θέση, ο τραπεζικός της τομέας είναι σε μια ισχυρή θέση, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι αποφασιστικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά μέτρα», είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

    Είναι ξεκάθαρο, είπε, «ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί μια δημοσιονομική εξυγίανση και ο Πρόεδρος συμφωνεί απολύτως πάνω σε αυτό» και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί ένα συνολικό πακέτο μέτρων τόσο σε ό,τι αφορά τα έξοδα όσο και τα έσοδα ώστε να μπει σε τάξη η οικονομική κατάσταση τα επόμενα χρόνια.

    Χαρακτήρισε την Κύπρο ένα «πολύ σημαντικό οικονομικό κέντρο», λέγοντας ότι έχει τη δύναμη να παραμείνει ένα σημαντικό κέντρο. Επισήμανε, ωστόσο, ότι για τις αγορές είναι σημαντικό να υπάρχει μια σταθερή δημοσιονομική κατάσταση.

    Ανέφερε περαιτέρω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει σύντομα, πριν το τέλος του χρόνου, να τεθεί ένα συνολικό πακέτο μέτρων στη Βουλή, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα επιτύχει τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

    Κληθείς να αξιολογήσει την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είπε ότι η Κύπρος υπήρξε τυχερή γιατί η οικονομική κρίση δεν είχε τόσο μεγάλη επίπτωση πάνω της όπως είχε σε άλλες χώρες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η οικονομία της Κύπρου δεν είναι απομονωμένη.

    Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου για φέτος και του χρόνου θα είναι χαμηλός, είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα σημειωθούν οι ψηλοί δείκτες ανάπτυξης που είχε η Κύπρος στο παρελθόν».

    Ο κ. Bakker ανέφερε ακόμη ότι το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και το σύστημα συντάξεων θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν πρέπει να γίνει εν μία νυκτί», αλλά χρειάζεται από τώρα να υπάρξουν ξεκάθαρα βήματα για το μέλλον, προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο, λέγοντας ότι έπρεπε να λάβει πολύ δύσκολα μέτρα, τα οποία όμως επιβαλλόταν να ληφθούν.

    Το ΔΝΤ, είπε, έχει και ένα ανθρώπινο πρόσωπο, προσθέτοντας ότι οι φτωχοί και οι μη προνομοιούχοι προστατεύθηκαν από τα μέτρα αυτά. Μίλησε, επίσης, για την Ιρλανδία, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση στο Δουβλίνο θα είναι στο σωστό δρόμο. Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Πορτογαλία, απέφυγε να σχολιάσει, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές χώρες που βρίσκονται σε διαφορετική κατάσταση η μια από την άλλη. Το σημαντικό, σημείωσε, είναι οι αγορές να λάβουν το μήνυμα ότι λαμβάνονται τα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν και ότι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν λάβει αποφασιστικά μέτρα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ

    Ενα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, άνοιξε την Παρασκευή με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η τελετή υπογραφής έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Τη συμφωνία υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδη και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Διονύσης Μαυρονικόλας και εκ μέρους του Ινστιτούτου ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Χρίστος Φυλακτού και ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής Φίλιππος Πατσαλής. Σε χαιρετισμό του στην τελετή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «η νέα αυτή συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις και τα κενά, αλλά και τις πλούσιες εμπειρίες των προηγούμενων 20 χρόνων λειτουργίας του Ινστιτούτου, προσφέρει ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης».

    «Τα μέχρι σήμερα επιστημονικά του αποτελέσματα έχουν κατατάξει το Ινστιτούτο όχι απλά ως ένα άριστο Ινστιτούτο, αλλά ως ένα Εθνικό Κέντρο Αριστείας και Περιφερειακό Κέντρο Αναφοράς», υπογράμμισε. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, προσφέρει κάθε χρόνο γύρω στις 65.000 εξετάσεις προς όλους τους γιατρούς, τις κλινικές και τα νοσοκομεία, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πρόσθεσε ότι από αυτές τις εξετάσεις, αριθμός πέραν των 9.000 αφορά εξετάσεις ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και στο θάλαμο ασθενών. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι συνολικά, από το 1990 μέχρι σήμερα, προσφέρθηκαν περίπου 700.000 εξετάσεις, όπου πέραν των 98.000 ήταν ασθενείς των εξωτερικών ιατρείων και του θαλάμου ασθενών. Υπογράμμισε, επίσης, το γεγονός ότι το Ινστιτούτο έχει δικοινοτικό χαρακτήρα και πως ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων ασθενών ανέρχεται στους 600, ενώ οι συνολικές υπηρεσίες προσφέρονται σε αριθμό πέραν των 850 ασθενών ετησίως.Αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα που αφορά τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας το οποίο ανέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία στο Ινστιτούτο, λέγοντας ότι μέσα από το πρόγραμμα αυτό, και σε συνεργασία με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, το Ινστιτούτο προχωρά στην αναγνώριση και ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων με τη χρήση σύγχρονων γενετικών μεθόδων.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «κάνουμε σήμερα μια καινούρια αρχή μεταξύ του Ινστιτούτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο κ. Πατσαλίδης υπογράμμισε την προσωπική στήριξη και θέληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να προωθηθεί η Συμφωνία αυτή που αναδεικνύει και θέτει σε νέες βάσεις τη λειτουργία του Ινστιτούτου. Ο κ. Πατσαλίδης αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στη συμβολή του Υπουργείου Οικονομικών και του ιδίου του Υπουργού Οικονομικών. Μιλώντας στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας, ο κ. Φυλακτού είπε, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε στοχοπροσηλωμένη προσπάθεια εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, ενεργός συμμετοχή και συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών και ενίσχυση από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και της Αστυνομίας.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

    Τους Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ στην Κύπρο ενημέρωσε σήμερα σχετικά με τα τουρκικά περιοριστικά μέτρα στις μεταφορές της Κύπρου και τις αρνητικές συνέπειες που καταγράφονται στον τομέα της κυπριακής οικονομίας εξαιτίας των συγκεκριμένων μέτρων, η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία τόνισε την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων από μέρους της ΕΕ προκειμένου η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη σύνδεσή της με την ΕΕ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε μετά τη συνάντηση πως το θέμα έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, που θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Η κ. Μαρκουλλή τόνισε κατά τη συνάντηση τόσο τη νομική όσο και την πολιτική πτυχή των τουρκικών περιοριστικών μέτρων.

    Αναφέρθηκε, όπως δήλωσε, στο τουρκικό εμπάργκο, υπογραμμίζοντας ότι βασίζεται στη διάκριση και παραβιάζει βασικές αρχές της ΕΕ στον τομέα του εμπορίου και της ναυτιλίας, όπως η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, η ελεύθερη διακίνηση, η ελεύθερη πρόσβαση σε λιμένες και η ίση μεταχείριση. Σε ό,τι αφορά τη νομική πτυχή του θέματος, μίλησε για τις παραβιάσεις της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας του 1963 και του πρόσθετου πρωτόκολλου του 1970 καθώς και της Τελωνειακής Ενωσης. Η κ. Μαρκουλλή μίλησε ακόμα και για τη Δήλωση της ΕΕ και των κρατών μελών της που υιοθετήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2005 και το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Τουρκία, με τα οποία η ΕΕ καλεί την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις το πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας και να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία σύνδεσης και το πρόσθετο πρωτόκολλο.

    Εξάλλου, η Υπουργός αναφέρθηκε και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2006, με βάση τα οποία αποφασίστηκε ότι οκτώ κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε θέματα πολιτικής της ΕΕ που σχετίζονται με τους τουρκικούς περιορισμούς έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα ανοίξουν και ότι κανένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν θα κλείσει μέχρις ότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστοποιήσει ότι η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της. Τέλος, αναλύθηκαν οι οικονομικές επιπτώσεις των τουρκικών περιοριστικών μέτρων σύμφωνα με τις οποίες σε εθνικό επίπεδο οι απώλειες για την οικονομία της Κύπρου από τα τουρκικά περιοριστικά μέτρα ανήλθαν στα 138,5 εκ. ευρώ το 2008, που αντιπροσωπεύει το 1,3% του ΑΕΠ, ενώ το κυπριακό νηολόγιο επηρεάστηκε αρνητικά με ετήσιες απώλειες για το κράτος της τάξης των 3,5 εκ. ευρώ και δραστικές μειώσεις από το 1987 μέχρι σήμερα τόσο όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των πλοίων υπό κυπριακή σημαία και της χωρητικότητάς τους, όσο και των εσόδων του κράτους από τη ναυτιλία. Η λιμενική βιομηχανία καταγράφει, σύμφωνα με την Υπουργό, ετήσιες απώλειες της τάξης των 100 εκ. ευρώ, λόγω ακριβώς των τουρκικών περιορισμών, και ο τομέας της πλοιοδιαχείρισης πλήγηκε σε σημαντικό βαθμό με συνολικές ετήσιες απώλειες της τάξης των 35 εκ. ευρώ.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΕΑ ΒΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της ομάδας της ΕΕΑ ΒΠΑ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ολλανδός Γερουσιαστής Τίνυ Κοξ, κάλεσε, όπως και πριν από δύο εβδομάδες στην Αττάλεια στο πλαίσιο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Τουρκία, «να αποδείξει ότι πραγματικά δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο και τις βασικές αρχές τις οποίες ασπάζεται το ΣτΕ». Κάλεσε παράλληλα την ηγεσία της τουρκικής Κυβέρνησης να τερματίσει την παράνομη κατοχή της Κύπρου και να αφήσει τους Τ/κ να αποφασίσουν μαζί με τους Ε/κ για το κοινό τους μέλλον σε μια επανενωμένη Κύπρο. «Κύριε Γκιούλ, κύριε Ερντογάν, κύριε Νταβούτογλου, τερματίστε την παράνομη κατοχή και αφήστε τους Τουρκοκύπριους να αποφασίσουν μαζί με τους συμπατριώτες τους στην Κυπριακή Δημοκρατία για το κοινό τους μέλλον σε μια επανενωμένη Κύπρο», είπε.

    Ο Ολλανδός Γερουσιαστής ανέφερε ακόμη πως είναι γνώστης των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλουν τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο Πρόεδρος Χριστόφιας για επίλυση «αυτής της δραματικής σύγκρουσης που είναι εις βάρος του συνόλου των Κυπρίων και του μέλλοντος της χώρας» και εξέφρασε την ελπίδα «ότι αυτό το όμορφο νησί θα καταφέρει, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Χριστόφια και του ΑΚΕΛ, να επιλύσει το κυπριακό πρόβλημα και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις». Τη θέση ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα της Κύπρου αλλά είναι πρόβλημα της ΕΕ, εξέφρασε από το βήμα του 21ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ και ο Ισπανός ευρωβουλευτής Βίλλυ Μέγιερ, ο οποίος εκπροσωπεί στο Συνέδριο την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ - ΒΠΑ) στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Σε χαιρετισμό του, ο Ισπανός ευρωβουλευτής υπογράμμισε παράλληλα ότι δεν μπορεί η ΕΕ να συνεχίζει αδιάφορη όταν ένα κράτος μέλος της βρίσκεται υπό κατοχή ξένων στρατευμάτων με εισροή εποίκων που απειλούν τόσο την ελληνοκυπριακή όσο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 26 November 2010 - 18:29:18 UTC