Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ

    Δεν περιέχει εκπλήξεις η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι μουν για την ειρηνευτική επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη.

    Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, που περιήλθε στην κατοχή μας, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ εκφράζει «τη σθεναρή πεποίθηση ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στη νήσο, ιδίως στο ευαίσθητο αυτό κομβικό σημείο των συνομιλιών» και εισηγείται την ανανέωση της εντολής της από το ΣΑ για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

    Ο κ. Μπαν σημειώνει ιδιαίτερα τη στενή συνεργασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το γραφείο του Ειδικού του Συμβούλου κι άλλα προγράμματα του διεθνούς οργανισμού, «τα οποία έχουν εμπλακεί δραστήρια στην προώθηση μιας ατμόσφαιρας υποβοηθητικής στις διαπραγματεύσεις».

    Ο Γενικός Γραμματέας δηλώνει ότι η Γραμματεία, ευθυγραμμιζόμενη με το ψήφισμα 1930, θα παραμείνει εμπλεκόμενη στο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη διευθέτηση.

    «Ο σχεδιασμός θα συνεχίσει κατά τρόπο ευέλικτο και θα καθοδηγείται από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και τις απόψεις των πλευρών για τον πιθανό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει.

    Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνοντας την σχετική του καταληκτική αναφορά της έκθεσης των καλών του υπηρεσιών, αναφέρει ότι «έχοντας υπόψη προηγούμενα αιτήματα του ΣΑ και την πρόθεση του ιδίου να τηρήσει όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις υπό αναθεώρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των πλευρών, θα επανέλθει στο συμβούλιο με κατάλληλες εισηγήσεις, για επιπρόσθετες ρυθμίσεις για την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα επίπεδα δύναμης και το νόημα της επιχείρησης, το συντομότερο».

    Ταυτόχρονα, τονίζει πως σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ευρύτερη αξιολόγηση της παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, με τη σκέψη να εισηγηθεί τρόπους για περαιτέρω προσαρμογή με τις συνεχιζόμενες εξελίξεις.

    Ο Γενικός Γραμματέας χαρακτηρίζει ήρεμη την κατάσταση στη νεκρή ζώνη το εξάμηνο που πέρασε, με τις αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις καλές και συνεργάσιμες. Θεωρεί μειωμένο τον αριθμό των όποιων περιστατικών, ενώ ζητά αποφυγή και των όποιων ασκήσεων κοντά στις γραμμές αντιπαράθεσης, γιατί προκαλούν αχρείαστη ένταση.

    «Ελπίζω ότι οι συνομιλίες για στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα τύχουν της υποστήριξης και συνεργασίας και των δύο αντιπαρατιθεμένων δυνάμεων και θα παράσχουν απτά αποτελέσματα. Μια τέτοια εξέλιξη θα παρέχει το καλύτερο δυνατό σκηνικό για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις», αναφέρει.

    Ο κ. Μπαν δίνει, επίσης, στοιχεία για τις ενέργειες αποναρκοθέτησης στη νεκρή ζώνη, αναφέροντας ότι 70 από τα 73 ναρκοπέδια που παραδόθηκαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθαρίστηκαν και μετακινήθηκαν 25,500 νάρκες.

    Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται στα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών των κινήσεων ανδρών του ΟΗΕ από την τ/κ πλευρά, το θέμα των Στροβιλίων κ.ά., ενώ χαιρετίζει το άνοιγμα του Λιμνίτη και τη δημιουργία κοινής επιτροπής που θα μελετήσει τη διάνοιξη κι άλλων σημείων διέλευσης, «ως ένδειξη πολιτικής βούλησης να έλθουν οι δύο κοινότητες πιο κοντά».

    Αναφέρει, επίσης, ότι κατά την υπό ανασκόπηση περίοδο, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατέγραψε 750,000 επίσημες διελεύσεις μέσω της νεκρής ζώνης, περιλαμβανομένων πέραν των 10,000 στο Λιμνίτη. Κατά την περίοδο μεταξύ Μαΐου Οκτωβρίου, προσθέτει, προϊόντα αξίας περίπου 537,731 ευρώ διακινήθηκαν «από το νότο στο βορρά» και προϊόντα αξίας περίπου 3,326,000 διακινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση, που είναι παρόμοια με τα επίπεδα που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    Χαρακτηρίζει καθοριστικό το ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς και θέματα εγκληματικότητας, «συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων που συμφωνήθηκαν στις αντίστοιχες τεχνικές επιτροπές».

    Για το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς σημειώνει ότι «είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να δώσουν την πλήρη τους υποστήριξη στα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία στοχεύουν στη διατήρηση της πλούσιας κοινής κληρονομιάς της Κύπρου».

    Χαιρετίζει, επίσης, στο θέμα της αντιμετώπισης του εγκλήματος της «αύξηση ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο πλευρών, όχι μόνο ως αντανάκλαση της αυξανόμενης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά κι ως σημαντική συμβολή στην κατεύθυνση να παραχθούν απτά αποτελέσματα για μία κοινή ασφάλεια για όλους τους Κύπριους».

    Αναφέρεται, επίσης, στην ανάγκη ανάπτυξης οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών κι άλλων δεσμών κι επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, οι οποίες «θα έχουν θετικό αποτέλεσμα στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

    «Τέτοιες επαφές», συνεχίζει, «αναπτύσσουν μία αίσθηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων και βοηθούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της απομόνωσης που εκφράστηκαν από τους Τ/Κ».

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν νέα συνάντηση στις 6 Δεκεμβρίου, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ρολάντο Γκόμεζ, η συνάντηση θα αρχίσει στις 10:00.

    Επίσης, οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν αύριο το απόγευμα και την Πέμπτη το πρωί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 30 November 2010 - 20:29:17 UTC