Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΧΡΙΣΤΟΥ-ΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΠΤΥΞΩΣ ΣτΕ
  • [04] ΔΕΑ - ΣΥΧΑΡΙ ΕΚΤΑΦΕΣ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Σε δήλωση προ ημερησίας διατάξεως στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναφορά του Γενικού Γραμματέα, στην παράγραφο 29 της έκθεσής του για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο, σε «βουλευτικές εκλογές στο νότο», προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, χαρακτηρίζοντας την αναφορά «τουλάχιστον, ατυχή».

    ``Η Βουλή των Αντιπροσώπων με λύπη της παρατηρεί ότι στην τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο``, ανέφερε, ``περιέχονται ορισμένοι όροι που δεν συνάδουν με τον ίδιο τον Καταστατικό Χάρτη, τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού``.

    ``Η αναφορά του ΓΓ στην παράγραφο 29 της έκθεσής του, σε ``βουλευτικές εκλογές στο νότο`` είναι τουλάχιστον ατυχής``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι ``ο ΓΓ με την αναφορά αυτή, που προκαλεί ερωτήματα και απορίες ως προς τη σκοπιμότητά της, διέπραξε σφάλμα και δη έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ``.

    ``Οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να ληφθεί ως εξίσωση του νόμιμου και διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αποσχισθείσα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου οντότητα``, η οποία, ``έχει καταδικαστεί από τον ίδιο τον ΟΗΕ, έπρεπε να είχε αποφευχθεί``, είπε.

    Ο κ. Καρογιάν υπενθύμισε τα σχετικά ψηφίσματα 541/1983 και 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα οποία ο Οργανισμός ``θεωρεί τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους νομικά άκυρη`` και ``ζητεί την ανάκλησή της``, ενώ ταυτόχρονα ``καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπογράμμισε, ``αναμένει ότι θα αποφευχθεί οποιαδήποτε παρόμοια ενέργεια στο μέλλον``, αφού ``ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρείται και πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας του Καταστατικού Χάρτη, των αρχών, αξιών, αποφάσεων και ψηφισμάτων του Οργανισμού``.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι ``ο ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει διαρκώς και σταθερά να επιβεβαιώνει την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία, τόσο του ιδίου όσο και του ΟΗΕ``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΧΡΙΣΤΟΥ-ΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ

    Την παραχώρηση έκτακτου Χριστουγεννιάτικου δώρου στους εκτοπισθέντες και δυσπραγούντες που βοηθούνται από το κράτος, καθώς και στους εγκλωβισμένους, αποφάσισε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε σε συνεδρία υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, όπως είχε γίνει και το Δεκέμβριο του 2009, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως παραχωρηθεί έκτακτο Χριστουγεννιάτικο δώρο στους εκτοπισθέντες και δυσπραγούντες που κατοικούν στις ελεύθερες περιοχές και βοηθούνται από το κράτος, ποσό ίσο με το μηνιαίο επίδομα για τις βασικές ανάγκες του μηνός Δεκεμβρίου 2010.

    Δεύτερο, αποφασίστηκε όπως παραχωρηθεί στους εγκλωβισμένους, ποσό ίσο με το επίδομα για τους εγκλωβισμένους του μηνός Δεκεμβρίου 2010, ενώ προς τα παιδιά εγκλωβισμένων που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και φοιτούν στο νηπιαγωγείο, δημοτικό και Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, θα παραχωρηθεί ποσό ίσο με το επίδομα που θα τους παραχωρηθεί για το μήνα Δεκέμβριο 2010.

    «Σημειώνω ότι τα ποσά που θα απαιτηθούν για την παραχώρηση δώρου προς τους εκτοπισθέντες και δυσπραγούντες και τους εγκλωβισμένους για το 2010 έχουν προβλεφθεί και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2010», διευκρίνισε ο Εκπρόσωπος.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΠΤΥΞΩΣ ΣτΕ

    Συμφωνία για παροχή δανείου στην Κύπρο ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση και ανακατασκευή σχολείων, υπέγραψαν στη Λευκωσία ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και ο Διοικητής της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Ραφαέλ Αλομάρ. Παράλληλα, υπογράφηκε συμφωνία για την τρίτη δόση δανείου από την Τράπεζα προς το Δήμο Πάφου ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για τα έργα σε σχέση με το αποχετευτικό σύστημα του δήμου.

    Τα 95 εκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση 52 νέων σχολείων 31 νηπιαγωγείων, 13 δημοτικών, 7 γυμνασίων και λυκείων και μιας τεχνικής σχολής, ενώ θα γίνουν βελτιώσεις σε 43 σχολεία και επεκτάσεις σε 57 σχολεία.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Αλομάρ είπε πως η Τράπεζα έχει μέχρι τώρα εγκρίνει για την Κύπρο δάνεια ύψους πέραν των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ, από το οποίο 1.7 δισ. έχει ήδη καταβληθεί, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού. Πρόσθεσε πως η Τράπεζα Αναπτύξεως του ΣτΕ και η Κύπρος έχουν μια μακροχρόνια και παραγωγική συνεργασία από τότε που η Κύπρος εντάχθηκε σε αυτήν το 1962.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σταυράκης είπε πως η Τράπεζα Αναπτύξεως του ΣτΕ είναι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Τα τελευταία 30 χρόνια έχει δανείσει ένα ποσό που κοντεύει τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή υπογράφουμε ένα δάνειο 95 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση και ανακατασκευή σχολείων ανά το παγκύπριο», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η Τράπεζα αυτή χορηγεί δάνεια με τους ελκυστικότερους όρους που υπάρχουν στην αγορά. Είναι δάνεια διάρκειας 15 χρόνων με περίοδο χάριτος 5 χρόνια και επιτόκιο κυμαινόμενο, που αυτή τη στιγμή είναι της τάξης του 1.6%».

    [04] ΔΕΑ - ΣΥΧΑΡΙ ΕΚΤΑΦΕΣ

    Ανασύρθηκαν τα λείψανα δεκατεσσάρων ατόμων σε εκταφές που διενήργησε η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στην περιοχή Συγχαρί.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ανεύρεση των λειψάνων έγινε μετά την επανέναρξη των εργασιών της ομάδας εκταφής της ΔΕΑ, οι οποίες είχαν διακοπεί για δύο εβδομάδες λόγω της ανακάλυψης οβίδων πυροβολικού που δεν είχαν εκραγεί. Ειδικοί ναρκαλιευτές των ΗΕ έλεγξαν και καθάρισαν την περιοχή για την επανέναρξη των εκταφών.

    Η ΔΕΑ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της στην περιοχή, έως ότου ελεγχθούν επισταμένα όλοι οι χώροι ταφής για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες, παρά το ότι πρόκειται για ορεινή και εκτεταμένη περιοχή, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Τα μέλη της ΔΕΑ συμπάσχουν με την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων και κατανοούν την επιθυμία τους να μάθουν για τη μοίρα των αγαπημένων τους προσώπων το συντομότερο δυνατό, προστίθεται στην ανακοίνωση. Αναφέρεται ότι η ΔΕΑ ζητά από τις οικογένειες να επιδείξουν υπομονή και να σημειώσουν ότι πρόκειται για μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 2 December 2010 - 18:29:16 UTC