Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • [02] ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΥΠΟ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [03] ΜΠΑΡΟΖΟ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟ-ΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    Τη βεβαιότητα ότι με τα μέτρα οικονομικής εξυγίανσης στα οποία συμφώνησαν ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 20χρονα του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, ο Πρόεδρος χαιρέτισε τη συμφωνία και ευχαρίστησε τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το ΔΗΚΟ για την κατανόηση που επέδειξαν εκατέρωθεν, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, θα δώσει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να συνεχίσει την επίλυση προβλημάτων αλλά και μια κοινωνική πολιτική η οποία να είναι εξισορροπημένη και δίκαιη για το καλό των απλών ανθρώπων.

    Είπε επίσης ότι η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να έχει έσοδα το κράτος και να περικόψει περιττά έξοδα θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και σίγουρα σε καλύτερες μέρες την οικονομία και γενικά τον κόσμο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι αν δεν υπήρχε η διεθνής οικονομική κρίση σε τόσο βάθος και εύρος, η κυπριακή οικονομία δεν θα είχε καμιά επίπτωση. Πρόσθεσε ότι η οικονομία έχει επιπτώσεις νοουμένου ότι υπάρχουν επιδράσεις από έξω.

    Είπε επίσης ότι στην Κύπρο συγκριτικά με άλλες χώρες «φτηνά την γλυτώνουμε» με πολύ μικρές επιπτώσεις στον κόσμο, ενώ άλλες οικονομίες και άλλοι λαοί υποφέρουν πραγματικά.

    Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο κάτι τέτοιο αποφεύγεται, «γιατί ακολουθούμε μια νούσιμη πολιτική, κατά τη δική μου την εκτίμηση, η οποία έχει πάντα στο κέντρο της προσοχής την τον άνθρωπο».

    Δεσμεύτηκε ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί.

    Ο Πρόεδρος τόνισε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν ορισμένα μέτρα, κάποια από τα οποία και «με πόνο ψυχής». Ανέφερε ωστόσο, ότι την ίδια ώρα διασφαλίζεται ένα καλύτερο αύριο τόσο για την οικονομία όσο και για τους ανθρώπους.

    [02] ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΥΠΟ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Ενδεχόμενη αποτυχία διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών μέσω ουσιαστικών μέτρων, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην επιβολή πιο οδυνηρών μέτρων στο άμεσο μέλλον, προειδοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, τονίζοντας πως το 2011 ``προβλέπεται να είναι κρίσιμο έτος για τα δημόσια οικονομικά``.

    Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενόψει της έναρξης των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2011, ο κ. Σταυράκης εξέφρασε ικανοποίηση για τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και των συγκυβερνώντων κομμάτων για το πακέτο μέτρων δημοσιονομικής.

    Πρόσθεσε πως το πακέτο αυτό έχει διπλή σημασία, καθώς, ``από τη μια βελτιώνει τα δημόσια οικονομικά του κράτους και από την άλλη αγγίζει διαρθρωτικά προβλήματα της δημόσιας υπηρεσίας και του συνταξιοδοτικού συστήματος``.

    Ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε επίσης στο νέο ορόσημο για την κυπριακή οικονομία, την 13η Ιανουαρίου, οπόταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί σε αξιολόγηση για το κατά πόσον λήφθηκαν αποτελεσματικά μέτρα για διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2011 και κάτω του 3% το 2012.

    Οσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, ο κ. Σταυράκης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφηκαν τα 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο θα συνεχιστούν, με αποτέλεσμα ολόκληρο το 2010 να κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ. Για το 2011, είπε πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί γύρω στο 1,5% του ΑΕΠ.

    [03] ΜΠΑΡΟΖΟ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟ-ΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, και ενθάρρυνε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καταλήξουν σε συνολική διευθέτηση σύντομα.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνεδρία της Ομάδας Παρακολούθησης για το Κυπριακό, η οποία αξιολόγησε την κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίας, διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση συμφωνίας στα θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ.

    Η Ομάδα αξιολόγησε την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις, υπό το φως της πρόσφατης συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και την έκθεσή του για την αποστολή καλών υπηρεσιών, που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 30 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ομάδα ``συμμερίζεται την ανησυχία που εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας ότι το παράθυρο ευκαιρίας για επίτευξη διευθέτησης κλείνει γρήγορα`` και επίσης ``εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για επίσπευση της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού και επιτυχούς κατάληξής της``.

    Μετά τη συνεδρία, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι ``η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ``.

    [04] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης από την Αγκυρα συνεχίζει να επηρεάζει τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκία, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2010, που παρουσιάστηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

    Στο προσχέδιο της έκθεσης, η εισηγήτρια Ολλανδέζα Ευρωβουλευτής Ria Oomen-Ruijten κάνει αναφορές στο Κυπριακό, αλλά και στο θέμα των αγνοουμένων.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Ευρωβουλή «καλεί την τουρκική κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργώς τις εν εξελίξει συνομιλίες, να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού θέματος και να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις, αρχίζοντας την άμεση απόσυρση των δυνάμεών της από την Κύπρο».

    Επίσης «ενθαρρύνει έντονα τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να εργαστούν εντατικά όπως ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να κεφαλοποιήσουν την πρόοδο που έχει ήδη γίνει στις συνομιλίες ούτως ώστε να επιτύχουν μια βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ και με τις αρχές επί των οποίων έχει θεμελιωθεί η Ε.Ε, προς όφελος των Κυπρίων πολιτών, της Ε.Ε και της Τουρκίας».

    Το προσχέδιο «ενθαρρύνει την Τουρκία να εντείνει την υποστήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο και ειδικά με τη διευκόλυνση πρόσβασής της σε στρατιωτικές ζώνες στο βορρά».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 9 December 2010 - 18:29:16 UTC