Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 30 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ
  • [02] ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ
  • [03] ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ

    Στις 10:00 το πρωί πραγματοποιείται η νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη συνάντησή τους, την πρώτη μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ερογλου είχαν καθορίσει το πρόγραμμα συναντήσεων για τον Δεκέμβριο.

    Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ σε δηλώσεις της κατά την τελευταία συνάντηση και ερωτηθείσα αναφορικά με τα κεφάλαια που θα τεθούν υπό συζήτηση, η ίδια αναφέρθηκε σε αυτό που ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ από τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη, για επικέντρωση στα σημαντικά θέματα, και για προσπάθεια από πλευράς τους να καθορίσουν ένα πρακτικό σχέδιο για υπερπήδηση των εναπομεινάντων σημείων διαφωνίας.

    «Συνεπώς, αυτό θα γίνει για όλα τα κεφάλαια», είπε.

    Οι επόμενες δύο συναντήσεις των ηγετών θα πραγματοποιηθούν στις 21 και 28 του μήνα.

    [02] ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ

    To Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, κατά την τελετή της αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή την απόφαση του Πανεπιστημίου ερμηνεύοντας την ως πράξη αναγνώρισης και απονομής τιμής στους αγώνες του λαού της Κύπρου στη διάρκεια των 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αποτελεί «απόδειξη των ακατάλυτων αδελφικών δεσμών της Κύπρου και της Ελλάδας σε όλους τους τομείς της ζωής μας, τον πολιτικό, τον κοινωνικό, τον πολιτιστικό και τον πνευματικό».

    Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις και δη στις σχέσεις ΕΕ Τουρκίας, οι οποίες απασχολούν ολόκληρη την Ευρώπη και άλλες ισχυρές δυνάμεις από τον Καύκασο μέχρι και πέρα από τον Ατλαντικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι οι «εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας που είναι συνυφασμένες με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με την ευρεία της έννοια, αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα της διεθνούς πολιτικής και του κλάδου των διεθνών σχέσεων».

    Υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό «ημικατοχή» από τα τουρκικά στρατεύματα παρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «η τουρκική πολιτική έναντι της Κύπρου δεν υπήρξε τα τελευταία περίπου 90 χρόνια στατική», καθώς όπως είπε πέρασε από το «όλοι οι Τούρκοι στην Τουρκία» του Κεμάλ, στις σημερινές αντιφάσεις μεταξύ προφορικών διακηρυκτικών διαβεβαιώσεων για την ανάγκη διευθέτησης του προβλήματος από τη μια, και την κατάθεση προτάσεων και θέσεων με απαράδεχτα διχοτομικά στοιχεία σε συνδυασμό με απειλές και με την προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους από την άλλη».

    [03] ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

    Με τοποθετήσεις βουλευτών από τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ , συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό 2011.

    Η συζήτηση στην Ολομέλεια είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 900 το πρωί και θα διακοπεί στις 1300. Σύμφωνα με τον κατάλογο των ομιλητών, κατά την πρωινή συνεδρία θα τοποθετηθούν επί διάφορων πτυχών του κρατικού προϋπολογισμού 12 βουλευτές από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ. Η συνεδρία θα επαναρχίσει το απόγευμα και θα συνεχιστεί με τις ομιλίες άλλων δεκατριών βουλευτών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 15 December 2010 - 10:29:19 UTC