Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΓΑΛΛΙΑ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ

  • [01] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δεν μπορεί να περιμένει η Τουρκία ότι παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ, κατέχοντας μάλιστα έδαφος ενός κράτους μέλους της ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σημειώνοντας πως δεν νομίζει αυτό να το αμφισβητεί κανένας ούτε καν η ίδια η Τουρκία.

    Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος είχε κληθεί να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είπε πως δεν πρέπει να τίθενται στην Τουρκία διλήμματα να επιλέξει μεταξύ ΕΕ και Κύπρου διότι όταν η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον τέτοιων διλημμάτων ξαφνιάζει καμιά φορά με τις αποφάσεις της που δεν είναι οι αναμενόμενες, ανέφερε πως η Κύπρος δεν ανήκει στην Τουρκία ούτε η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Κύπρο για να υπάρχει θέμα να διαλέξει την Κύπρο.

    ``Η Τουρκία κατέχει παράνομα έδαφος ενός ανεξάρτητου κράτους μέλους της ΕΕ και των ΗΕ, και πρέπει να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ, να αποχωρήσει από την Κύπρο και να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αυτή είναι υποχρέωσή της``, υπογράμμισε.

    Επεσήμανε πως ο δρόμος είναι πολύ ξεκάθαρος για το τι θα πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία, δηλαδή να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, περιλαμβανομένης της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος που είναι και διεθνής υποχρέωση και έτσι με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί και η ευρωπαϊκή της πορεία.

    ``Δεν νομίζω να μην το καταλαβαίνει η Τουρκία αυτό. Πρέπει να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να έχει και την πίττα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Δεν μπορεί να έχει ειδική μεταχείριση γιατί είναι μεγάλη και σημαντική χώρα, δεν μπορεί να έχει προνομιακή αντιμετώπιση όσον αφορά την ενταξιακή της πορεία. Αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο ακόμα και από εκείνους που υποστηρίζουν ένθερμα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αρα είναι ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνει. Ολα τα άλλα είναι σοφιστείες και υπεκφυγές``, είπε ο κ. Κυπριανού.

    Ο ΥΠΕΞ προέβη στις δηλώσεις αυτές ύστερα από συνάντηση με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων που ασχολούνται με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Ο κ. Κυπριανού είπε πως οι συναντήσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα να μιλήσουν χωρίς ημερήσια διάταξη για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν την Κυπριακή Δημοκρατία γενικά και όχι μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Επεσήμανε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο στις προκλήσεις που αναμένονται μέσα στο 2011, τη γεωπολιτική κατάσταση όπως εξελίσσεται στην περιοχή μας και «βεβαίως ανταλλάξαμε απόψεις πώς θα μπορέσουμε να χειριστούμε τα διάφορα ζητήματα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και ιδιαίτερα σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε αυτές τις συναντήσεις πάρα πολύ χρήσιμες, σημειώνοντας πως του δίνεται η ευκαιρία να προβεί σε μια πλήρη ενημέρωση προς τα κόμματα και, ταυτόχρονα, να μπορέσουν να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν διαφορετικές ιδέες για τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησής τους.

    Είπε πως θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις πιο εξειδικευμένες για επί μέρους ζητήματα κατά τις οποίες μπορεί να προσκληθούν και τεχνοκράτες εμπειρογνώμονες.

    Ερωτηθείς ποιές είναι οι προκλήσεις για τις οποίες συζήτησαν, ο κ. Κυπριανού είπε πως συζήτησαν τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών και στο θέμα της διπλωματικής δραστηριότητας και της ίδρυσης νέων διπλωματικών αποστολών.

    Είπε πως συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή μας, στη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής και πώς μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Σημείωσε πως η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικό κόσμο ``και αυτό μας δίνει μια δυνατότητα να συμβάλουμε και εμείς με διάφορες πρωτοβουλίες στην περιοχή``.

    Συζήτησαν, ανέφερε, επίσης ζητήματα οικονομικής διπλωματίας, πολιτιστικής διπλωματίας, θέματα αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας και επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης λόγω της δραστηριοποίησης και εκμετάλλευσης της Τουρκίας σε αυτό τον οργανισμό.

    Αντάλλαξαν εξάλλου απόψεις για ευρωπαϊκά ζητήματα και της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ το 2012, όπως και θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις π.χ. την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών στα κατεχόμενα.

    [02] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΓΑΛΛΙΑ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ

    Την έντονη δυσαρέσκειά της για τις επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των επεμβάσεων των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απέτρεψαν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων στη χερσόνησο της Καρπασίας, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, εκφράζει η Γαλλία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, σε δηλώσεις του, οι οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην απαγόρευση της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στην Καρπασία.

    Συγκεκριμένα, ο Γάλλος αξιωματούχος είπε: ``Η Γαλλία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των επεμβάσεων των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απέτρεψαν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων στη χερσόνησο της Καρπασίας, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου``.

    ``Η Γαλλία κάνει έκκληση για σεβασμό, σε κάθε περίπτωση, της ελευθερίας της θρησκείας και των πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της λατρείας, όπως αυτές ορίζονται από το άρθρο 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 4 January 2011 - 18:29:12 UTC