Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Εχει ξεσηκωθεί ένας θόρυβος γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου, χωρίς να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, καλώντας τα κόμματα όπως τερματίσουν το θόρυβο αυτό ώστε να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει για να προχωρήσει το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Παράλληλα, τόνισε ότι η Κυβέρνηση και ακούει και αξιολογεί πριν λάβει την τελική απόφαση.

    Σε δηλώσεις του την Τετάρτη για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «γίνεται πολύς θόρυβος και αναπτύσσεται μεγάλη συζήτηση που χαρακτηρίζεται και από μεγάλη δόση εικοτολογίας και σεναριολογίας για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Διάφοροι έχουν αναγάγει εαυτόν σε ειδικούς σε ένα ομολογουμένως δύσκολο και περίπλοκο θέμα, βγάζουν συμπεράσματα, κάνουν τοποθετήσεις, αγνοώντας κιόλας βασικά δεδομένα του όλου εγχειρήματος με αποτέλεσμα να λέγονται πολλές φορές πράγματα που καμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», είπε και τόνισε ότι ξεσηκώθηκε ένας θόρυβος για ένα θέμα, για το οποίο δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις.

    Ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι για τη λήψη οριστικών αποφάσεων, θα ενημερωθεί πλήρως, σφαιρικά και διεξοδικά το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα πάρει τις αποφάσεις. «Θα ενημερωθεί από αυτούς που το ίδιο το Σώμα έχει ορίσει για να χειριστούν το θέμα, οι οποίοι το χειρίζονται και το διαπραγματεύονται για πάρα πολλούς μήνες τώρα, σταθμίζοντας και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα και αξιοποιώντας τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη που διεθνώς υπάρχει. Αναφέρομαι ασφαλώς στη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) που έχει την ευθύνη της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο και την ΑΗΚ στην οποία έχει ανατεθεί η ευθύνη για τη δημιουργία του τερματικού», πρόσθεσε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην καταρχήν ενημέρωση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε από τη ΔΕΦΑ και την ΑΗΚ, στην παρουσία της ΡΑΕΚ, είπε ότι ο Πρόεδρος ρώτησε στη συνάντηση αν τα όσα του παρουσιάστηκαν ήταν αποτέλεσμα ομοφωνίας και πήρε καταφατική απάντηση.

    Στη συνέχεια, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στον κύκλο ενημέρωσης των κομμάτων, σημειώνοντας ότι τα κόμματα στις συναντήσεις με τους αρμόδιους και τον αρμόδιο Υπουργό έθεσαν ερωτήματα και απόψεις. «Ο αρμόδιος Υπουργός, μαζί με τους αρμόδιους φορείς θα επανέλθουν πίσω, αξιολογώντας αυτά που έχουν λεχθεί. Θέλω να τονίσω ότι η Κυβέρνηση πάντοτε ακούει και αξιολογεί πριν πάρει αποφάσεις. Για το καλό της όλης προσπάθειας που καταβάλλεται για έλευση του φυσικού αερίου, μια απόφαση που αρχικά είχε παρθεί από το 2001, ας αφεθούν οι ειδικοί και οι αρμόδιοι να κάνουν τη δουλειά τους και τότε θα υπάρξουν και οι αποφάσεις», πρόσθεσε.

    Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάλεσε όλους να χαμηλώσουν τους τόνους, «να τερματιστεί αυτός ο θόρυβος, για να κάνουμε αυτό που χρειάζεται να γίνει έτσι ώστε το συντομότερο να μπορέσουμε να έχουμε το φυσικό αέριο στην Κύπρο».

    Ερωτηθείς κατά πόσον προβληματίζει την Κυβέρνηση το γεγονός ότι εμφανίστηκαν αυτή τη στιγμή κάποιοι νέοι παίκτες στην αγορά φυσικού αερίου, ο κ. Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει μέρος αυτής της συζήτησης και επανέλαβε την έκκληση για να χαμηλώσουν οι τόνοι.

    Ερωτηθείς για το πότε θα γίνει ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Ωστόσο, σημείωσε ότι της ενημέρωσης του Υπουργικού θα πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση των όσων έχουν λεχθεί και ακουστεί στις συναντήσεις με τα κόμματα από τους καθ ύλη αρμόδιους που κατέχουν το θέμα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ΑΗΚ ξεκίνησε την προσπάθεια για το θέμα του τερματικού πριν 21-22 μήνες, και η ΔΕΦΑ εδώ και 13-14 μήνες διαπραγματεύεται και έχει βάλει μπροστά μια διαδικασία αναφορικά με το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου.

    Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα να ανατραπούν τα συμπεράσματα της ΔΕΦΑ και της ΑΗΚ μετά από τις συναντήσεις με τα κόμματα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν είναι ειδικός επί διαφόρων θεμάτων που άπτονται του όλου ζητήματος φυσικού αερίου, επισήμανε ότι ακολουθήθηκαν κάποιες διαδικασίες. «Η ΔΕΦΑ και η ΑΗΚ έχουν καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις, σε κάποιους χειρισμούς, σε κάποιες τοποθετήσεις έπειτα από μια μακρά διαδικασία συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Νομίζω ότι η ΔΕΦΑ έχει δώσει απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα που έχουν εγερθεί», πρόσθεσε.

    Σε άλλη ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτό που λέχθηκε «ότι η διαδικασία δεν επέτρεψε, ή δεν έχει επιτρέψει στη ΔΕΦΑ να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης».

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι γνωστό ότι η Κύπρος εδώ και αρκετούς μήνες ασχολείται με το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου και ο καθένας, όπως σημείωσε, είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση, να υποβάλει ενδιαφέρον για αυτό το μεγαλόπνοο έργο και ακολουθήθηκαν κάποιες διαδικασίες.

    Σε παρατήρηση ότι από τη συζήτηση που διεξήχθη με τα κόμματα διαφάνηκε ότι η πρόταση από εταιρεία του Ισραήλ δεν εξετάστηκε, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε ποιος είπε ότι υπάρχει τέτοια πρόταση.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχει ή όχι πρόταση από εταιρεία του Ισραήλ, ο κ. Στεφάνου είπε: «Εγώ δεν έχω πει ένα τέτοιο πράγμα. Λέω ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί, τα οποία έχουν απαντηθεί ή δεν έχουν απαντηθεί, για αυτό θα επανέλθουν οι αρμόδιοι πίσω στο θέμα. Oπως έχω πει έχουν θέσει διάφορα ερωτήματα και διάφορες απόψεις τα κόμματα. Αυτά θα απαντηθούν κατά συγκεκριμένο τρόπο και επαναλαμβάνω θα αξιολογηθεί η όλη συζήτηση που έχει γίνει για να δούμε πώς προχωρούμε. Αλλά δεν μπορεί όμως ταυτόχρονα, να μηδενίζεται ή να μην λαμβάνεται υπόψη και όλη η διαδικασία η οποία έχει γίνει», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η τελική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα αφορά τον προτιμητέο προμηθευτή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η διαδικασία προβλέπει τη μονογραφή μιας συμφωνίας.

    «Επειδή δεν θέλουμε εμείς να γίνουμε μέρος μια συζήτησης δημόσιας που πολλές φορές δεν λαμβάνει υπόψη κάποια δεδομένα, ή που αγνοούνται κάποια δεδομένα, δεν υπάρχει τίποτα πιο υπεύθυνο από το να κατεβάσουμε τους τόνους, να αξιολογήσουμε διάφορα ζητήματα τα οποία έχουν λεχθεί και να επανέλθουμε στο θέμα και να μην πιεζόμαστε για οτιδήποτε».

    Τέλος, ερωτηθείς αν συμφωνεί ότι υπάρχουν αλλότρια συμφέροντα για όσους εκφράζουν διαφορετικές απόψεις στο θέμα, ο Στέφανος Στεφάνου είπε: «Δεν έχω τοποθετηθεί στο θέμα αυτό για να μου αποδώσετε το οτιδήποτε».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 5 January 2011 - 18:29:13 UTC