Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [03] ΚΑΙΡΟΣ ΨΥΧΡΑ
  • [04] ΚΟΞ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2010

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Το όραμα του Ελληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για να αποτελέσει η Κύπρος πρότυπο ειρηνικής και δημοκρατικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μοιράζεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι έτοιμος για λύση του Κυπριακού και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αυτό τόνισε το Σάββατο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, σχολιάζοντας την ομιλία του Ελληνα Πρωθυπουργού ενώπιον των Τούρκων διπλωματών στο Ερζερούμ.

    Στην ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου, είπε ο κ. Στεφάνου, έθεσε το όραμά του για την Κύπρο, για να αποτελέσει ένα πρότυπο ειρηνικής και δημοκρατικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων. «Αυτό το ίδιο όραμα μοιράζεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί με την επίτευξη λύσης, η οποία να τερματίζει την κατοχή, να επανενώνει το λαό και τη χώρα και να μετατρέπει την Κύπρο σε πρότυπο συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή», υπογράμμισε.

    Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι για αυτή τη λύση εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «με ξεκάθαρες θέσεις αρχών για τη λύση του Κυπριακού, με την επίδειξη του αναγκαίου ρεαλισμού, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και καταθέτοντας συγκεκριμένες, ισορροπημένες και εποικοδομητικές προτάσεις».

    Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι το τρίπτυχο των προτάσεων που ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει εισηγηθεί, παρέχει διεξόδους για αποφασιστική προώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και για δημιουργία δυναμικής, η οποία θα προωθήσει αποφασιστικά τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης. Δυστυχώς, συνέχισε, «το τρίπτυχο των προτάσεων απορρίπτεται από την τουρκική πλευρά. Εάν, λοιπόν, ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι ήρθε η ώρα για βιώσιμη και περιεκτική λύση του Κυπριακού, όπως είπε χθες στην ομιλία του, τότε επιβάλλεται η Τουρκία έμπρακτα να κινηθεί προς την κατεύθυνση εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ και για υλοποίηση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

    Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι «η πράξη είναι το κριτήριο της αλήθειας και στην πράξη η Τουρκία δυστυχώς μέχρι σήμερα τίποτα ουσιαστικό δεν έχει κάνει προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού γεγονός το οποίο διαπιστώνει και η ίδια η ΕΕ στα Συμπεράσματά της».

    Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι έτοιμος για λύση του Κυπριακού και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε. «Οπως είπε και ο Ελληνας Πρωθυπουργός ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο ηγέτης που μπορεί να φέρει τη λύση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Κληθείς να σχολιάσει την απάντηση του κ. Ερντογάν προς τον Πρόεδρο Χριστόφια στην πρόταση του για μια συνάντηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «για το θέμα που αφορά μια τετραμερή ή πενταμερή συνάντηση έχουμε γνωστή θέση: Οτι απορρίπτεται και υπενθυμίζω ότι το ίδιο θέμα έθεσε και ο κ. Ερογλου στη συνάντηση της Νέας Υόρκης και απορρίφθηκε και από τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη», είπε.

    Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι υπάρχει διαδικασία στο Κυπριακό που αφορά πρώτιστα το διακοινοτικό διάλογο. «Εκεί η τ/κ πλευρά θα πρέπει να εργάζεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίον εργάζεται η ε/κ πλευρά για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτυχές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε, αν και εφόσον βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας στα εσωτερικά ζητήματα, και στην πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα ασχοληθεί με την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια και τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού», κατέληξε.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Η Κυβέρνηση εργάζεται πάντοτε στη βάση δεδομένων και όχι πληροφοριών, δήλωσε το Σάββατο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σε σχέση με το ζήτημα της έλευσης του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο κ. Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί με πληροφορίες. «Η Κυβέρνηση εργάζεται πάντοτε στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων και στην περίπτωση του φυσικού αερίου. Γι αυτό ακριβώς το λόγο συμβουλεύεται και διαλέγεται με αυτούς που η πολιτεία έχει αναθέσει για να υλοποιήσουν το μεγαλόπνοο σχέδιο για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Αυτή η ΔΕΦΑ», είπε.

    Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι στην καταρχήν ενημέρωση που έγινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από λίγες μέρες από την ΔΕΦΑ και την ΑΗΚ, στην παρουσία της ΡΑΕΚ, τέθηκαν τα αποτελέσματα της διαδικασίας που ακολούθησε η ΔΕΦΑ σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της έλευσης του φυσικού αερίου. «Αποτελέσματα για τα οποία τα μέλη της ΔΕΦΑ και όλοι οι παρευρισκόμενοι εκεί, ήταν ομόφωνοι», πρόσθεσε. Απ εκεί και πέρα, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «έγινε ένας διάλογος με τα κόμματα, τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί. Η Κυβέρνηση πολύ ψύχραιμα και χωρίς πολύ θόρυβο θα συζητήσει ξανά με τους ειδικούς, τους συμβούλους της. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί πλήρως και σφαιρικά και ανάλογα θα παρθούν και οι αποφάσεις», είπε.

    Οσον αφορά το χρόνο της νέας συνάντησης του Προέδρου με τους αρμόδιους φορείς, ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτή θα γίνει σύντομα, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει συγκεκριμένα αν αυτή θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    [03] ΚΑΙΡΟΣ ΨΥΧΡΑ

    Μια από τις ψυχρότερες νύχτες του χειμώνα περνά το Σάββατο η Κύπρος, ωστόσο, χωρίς βροχές.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Λειτουργός της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Μιχάλης Μούσκος είπε ότι το Σάββατο η μέρα είναι ψυχρή, ενώ ιδιαίτερα το βράδυ, «η νύχτα θα είναι πολύ ψυχρή». «Θα είναι ίσως η πιο ψυχρή νύχτα των τελευταίων ημερών, του μήνα και ίσως να είναι και από τις πιο ψυχρές του φετινού χειμώνα», είπε ο κ. Μούσκος.

    Οπως ανέφερε, «στα ορεινά και σε αρκετές περιοχές στα ημιορεινά θα σχηματιστεί παγετός, ενώ η θερμοκρασία στο εσωτερικό θα αγγίξει τους 4 βαθμούς Κελσίου». Σημείωσε πως η μέση κλιματολογική θερμοκρασία για την εποχή είναι γύρω στους 6 βαθμούς Κελσίου. Ανέφερε ακόμα πως στα παραλία το θερμόμετρο θα φτάσει στους 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ στον Πρόδρομο θα κατέβει στους -2 βαθμούς.

    Ωστόσο, ο κ. Μούσκος είπε πως «δεν αναμένονται καθόλου βροχές τις επόμενες μέρες», σημειώνοντας πως από σήμερα μέχρι και την Τρίτη οι θερμοκρασίες θα είναι πιο ψηλές από ό,τι το Σάββατο.

    [04] ΚΟΞ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2010

    Σταθερά ανοδική χαρακτηρίζεται η πορεία της Κυπριακή Ομοσπονδία Ξιφασκίας και το 2010, με διεθνείς παρουσίες, εθνικές διοργανώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και επιδείξεις του αθλήματος.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΟΞ, η Κύπρος μετρά οκτώ μετάλλια το 2010 εκτός Κύπρου. Συγκεκριμένα, τρία από τον Εμμανουηλίδη Ηρακλή, δύο από τον Γιαννάκη Κώστα, και ένα από τους Παπαγεωργίου Παναγιώτη, Παπαγεωργίου Χαράλαμπο και Καραγιάννη Ελένη. Σε εθνικό επίπεδο, το Σωματείο Ξιφασκίας της Λευκωσίας κέρδισε τη συνολική βαθμολογία των Παγκύπριων Πρωταθλημάτων για το 2010.

    Σε ατομικό επίπεδο, Παγκυπριονίκες και στις δυο κατηγορίες Ανδρών/Γυναικών και Εφήβων/Νεανίδων - αναδείχτηκαν ο (16χρονος) Γιαννάκη Κώστας και η (15χρονη) Νικολέττου Αμαρυλλίς.

    Πρόκληση για το 2011 αποτελεί η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ``Αφροδίτη`` στην Λεμεσό και η προσπάθεια προσέλκυσης περισσότερων αθλητών στις ακαδημίες. Το δεύτερο αποτελεί κύριο στόχο της Ομοσπονδίας τα τελευταία χρόνια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 8 January 2011 - 14:29:12 UTC