Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΡΚΕΛ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ - ΕΕ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [03] ΤΡΟΦΙΜΑ - ΦΑΡΜΑΚΑ - ΦΠΑ
  • [04] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ

  • [01] ΜΕΡΚΕΛ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Φθάνει την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στην Κύπρο η Γερμανίδα Καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ για μια επίσκεψη αστραπή, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

    Γύρω στις 12.50 μμ η κ. Μέρκελ και η συνοδεία της αναμένεται να φθάσουν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τύχουν υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα ακολουθήσει κατ` ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

    Ακολούθως, η Αγκελα Μέρκελ θα υπογράψει το Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ στη 1.30 μμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Γερμανίδα Καγκελάριος θα προβούν σε δηλώσεις.

    Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ γύρω στις 3.20 μμ, η κ. Μέρκελ θα μεταβεί στο Κέντρο Γκαίτε.

    Η συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ θα πραγματοποιηθεί στις 4 μμ στο Λήδρα Πάλας.

    Στις 4.20 μμ η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη. Θα αναχωρήσει από την Κύπρο γύρω στις 4.40 μμ.

    [02] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ - ΕΕ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Στο άνοιγμα ενός κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας προγραμματίζει να προχωρήσει κατά το τρέχον εξάμηνο η Ουγγαρία, που ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου την Προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ο Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο Τσάμπα Λοβρό. Ο κ. Λοβρό παραχώρησε τη Δευτέρα, στο Σπίτι της Ευρώπης, συνέντευξη Τύπου, συνοδευόμενος από τους Πρεσβευτές των χωρών που απαρτίζουν το τρίο προεδρίας στο τρέχον 18μηνο (Βέλγιο και Ισπανία), με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Ενωσης για το επόμενο εξάμηνο. Αναφερόμενος στους στόχους της ουγγρικής Προεδρίας για τη διεύρυνση, ο κ. Λοβρό είπε πως ``η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ανοικτή προς εκείνες τις χώρες που πληρούν τα κριτήρια και είναι έτοιμες να υλοποιήσουν το κοινοτικό κεκτημένο και τις μεταρρυθμίσεις στο πνεύμα της ΕΕ``.

    Οπως είπε, ``σημαντικός στόχος της (ουγγρικής) προεδρίας είναι να κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στη βάση των κριτηρίων αναφοράς (benchmarks) και στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις``. Στο θέμα των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και ο Πρέσβης του Βελγίου, Γκι Σβέριν, ο οποίος είπε ότι κατά τη βελγική προεδρία σημειώθηκε πρόοδος στην προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για το κεφάλαιο ``Ανταγωνισμός``, αλλά δεν έγινε κατορθωτό να εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια αναφοράς. ``Και ως εκ τούτου θα συνεχιστεί υπό την ουγγρική Προεδρία``, συμπλήρωσε. Σε σχέση με τη διεύρυνση, ο κ. Λορβό ανέφερε ακόμη ότι στους στόχους της ουγγρικής Προεδρίας περιλαμβάνεται και η επιτυχής κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία. Στις δηλώσεις του, ο Ούγγρος Πρέσβης τόνισε ότι το σύνθημα της ουγγρικής Προεδρίας είναι η ``ισχυρή Ευρώπη``.

    ``Ισχυρή Ευρώπη σημαίνει ισχυρά κράτη-μέλη, ισχυροί θεσμοί, ισχυρές κοινές πολιτικές και θα προσέθετα ισχυρό ευρώ``, είπε, προσθέτοντας πως ``θα θέλαμε να συνεχίσουμε πρώτα την εξεύρεση τρόπου εξόδου από την οικονομική κρίση και μετά να θέσουμε τις βάσεις για τη μελλοντική εξέλιξη``. Παράλληλα, η ουγγρική προεδρία στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την ΕΕ, κάτι που, όπως είπε, θα επιτευχθεί μέσα από την οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, στις προτεραιότητες της ουγγρικής Προεδρίας περιλαμβάνεται η αξιολόγηση των εθνικών προγραμμάτων για τη Στρατηγική ``Ευρώπη 2020``, η ενεργειακή πολιτική, η περαιτέρω προώθηση των κοινών πολιτικών όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, και η πολιτική συνοχής, η ενσωμάτωση των Ρομά, η ένταξη στη ζώνη του Σένγκεν της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και η οικονομική διακυβέρνηση, καθώς και μια ΕΕ που να βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες της.

    Ερωτηθείς για την κριτική που ασκήθηκε στην ουγγρική Κυβέρνηση σε σχέση με το νέο νόμο περί Τύπου, ο κ. Λοβρό είπε πως η Κυβέρνησή του είχε κάπως εκπλαγεί από τα πρώτα άρθρα, που δημοσιεύτηκαν μόλις μερικές μέρες μετά την έγκριση του νόμου και τα οποία περιείχαν ``πολύ συναίσθημα και πολλές ανακρίβειες``.

    [03] ΤΡΟΦΙΜΑ - ΦΑΡΜΑΚΑ - ΦΠΑ

    Καταργείται από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμοζόταν σε ευρεία κατηγορία τροφίμων, φαρμάκων και εμβολίων, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, για σκοπούς συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα τρόφιμα, φάρμακα και εμβόλια που ήδη υπόκειντο στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% δεν υφίστανται οποιαδήποτε διαφοροποίηση όσον αφορά τη φορολογική μεταχείρισή τους. Από σήμερα θα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% σε όλα τα τρόφιμα, περιλαμβανομένων και των ποτών που χρησιμοποιούνται για ανθρώπινη κατανάλωση, με εξαίρεση τα οινοπνευματώδη ποτά, μπύρα, κρασί και αναψυκτικά που υπόκεινται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 15%.

    Από τη Δευτέρα επίσης καταργείται η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στην παράδοση φαρμάκων όπως και στην παράδοση εμβολίων για την ιατρική και κτηνιατρική, τα οποία και θα υπόκεινται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%. Η παράδοση παρασκευασμένων ή μη παρασκευασμένων τροφίμων ή ποτών (εξαιρουμένων των οινοπνευματωδών ποτών, μπύρας, κρασιού και αναψυκτικών) ή και των δύο, με ή χωρίς μεταφορικά ( π.χ. take-away, delivery), που δεν συνοδεύεται από άλλες υπηρεσίες υποστήριξης, υπόκειται επίσης στο συντελεστή ΦΠΑ 5% από σήμερα.

    Αξάλλου ως υπηρεσίες εστιατορίου και εστίασης που υπόκεινται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 8% νοούνται οι υπηρεσίες που συνίστανται στην παράδοση παρασκευασμένων και μη παρασκευασμένων τροφίμων ή ποτών (περιλαμβανομένων των οινοπνευματωδών ποτών, μπύρας, κρασιού και αναψυκτικών) ή και των δύο, για ανθρώπινη κατανάλωση, συνοδευόμενες από επαρκείς υπηρεσίες στήριξης που καθιστούν δυνατή την άμεση κατανάλωσή τους.

    [04] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ

    Σημαντική για την ανάπτυξη της επιστήμης στην Κύπρο και για την περαιτέρω αναβάθμιση των επιστημονικών σχέσεων της Κύπρου με τη Γερμανία, χαρακτηρίζεται η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και του γερμανικού Ιδρύματος Max Planck Society. Η υπογραφή του Μνημονίου συμπίπτει με την επίσκεψη στο νησί της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ καθώς και την επέτειο των εκατό χρόνων από την ίδρυση του Max Planck Society. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας και εκ μέρους του Max Planck Society ο Καθηγητής Jos Lelieveld, σε τελετή στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει την από κοινού διοργάνωση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σε πρώτη φάση οι τομείς συνεργασίας αφορούν τη μελέτη των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους, καθώς και την ανάπτυξη των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο Καθ. Παπανικόλας, στην ομιλία του, χαρακτήρισε την υπογραφή ένα σημαντικό και μεγάλο βήμα στην υλοποίηση του στόχου της μετατροπής της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο αριστείας στην έρευνα. Ο Καθ. Jos Lelieveld στη δική του ομιλία αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του Ινστιτούτου Κύπρου και στη σημασία της υπογραφής του Μνημονίου για τα δύο ιδρύματα.

    Στη σημασία της επίσκεψης Μέρκελ στην Κύπρο αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, λέγοντας ότι ``εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών των δύο χωρών για την περαιτέρω διεύρυνση των διμερών σχέσεων και σηματοδοτεί και την περαιτέρω αναβάθμιση των επιστημονικών σχέσεων των δύο χωρών``. Στη μεγάλη σημασία της Υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας αναφέρθηκε και ο Γερμανός Πρεσβευτής Δρ. Γκότφριντ Τσάιτς, προσθέτοντας ότι αναβαθμίζονται περαιτέρω οι σχέσεις Κύπρου - Γερμανίας. Αναφέρθηκε επίσης στα οφέλη που θα αποκομίσει η Κύπρος και η ευρύτερη περιοχή από την Συνεργασία των δύο Ιδρυμάτων. Παρόντες στην Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ήταν μεταξύ άλλων o Πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, Υπουργοί της Κυβέρνησης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι των δύο ιδρυμάτων και εκπρόσωποι της γερμανικής Κυβέρνησης. Το Ιδρυμα Max Planck Society συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία ερευνητικά κέντρα του κόσμου και επιστήμονές του έχουν τιμηθεί με 32 βραβεία Νόμπελ σε διάφορους τομείς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 10 January 2011 - 14:29:15 UTC