Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ
  • [02] ΥΠΕΞ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΙΔΙΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ

    Το πρώτο πράγμα που σπουδάζουν τα παιδιά των εγκλωβισμένων είναι κουράγιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό το κουράγιο το μεταλαμπαδεύουν και στον ίδιο για να συνεχίσει να αγωνίζεται έτσι ώστε υπάρξει ελεύθερη διακίνηση όλων χωρίς τον έλεγχο των κατοχικών στρατευμάτων και την παρουσία ξένων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε κατά τη διάρκεια γεύματος που παραχώρησε στα παιδιά των εγκλωβισμένων στο Προεδρικό την Παρασκευή και το οποίο πραγματοποιήθηκε σε μια ζεστή ατμόσφαιρα.

    Μπουκέτα με λουλούδια από την Καρπασία προσέφεραν οι μαθητές στον Πρόεδρο και τη σύζυγό του Ελση, ο οποίος αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλωσόρισε όλους στο σπίτι του λαού όπως είπε, πρόσθεσε ότι «είναι ο δικός σας ο χώρος δεν είναι κοτσιάνι κανενός. Η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει σε όλους μας, οι χώροι αυτοί οι ιεροί ανήκουν στον κάθε ένα από εμάς».

    «Εύχομαι και ελπίζω σύντομα το Προεδρικό να κατακλύζεται και από Τ/κ συμπατριώτες μας», είπε, «διότι επαναλαμβάνω ότι ανήκει στον κυπριακό λαό και όταν λέμε κυπριακός λαός εννοούμε Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».

    Συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για «μια σύναξη ιδιαίτερα συγκινητική πρέπει να πω με δασκάλους, με καθηγητές, καθηγήτριες και με τα παιδιά τα οποία περνούν τις καλύτερες μέρες της ζωής τους μακριά από τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους και μέσα σε ιδιόρρυθμες θα έλεγα συνθήκες».

    «Τα παιδιά σπουδάζουν κουράγιο», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «το πρώτο πράγμα που σπουδάζουν είναι το κουράγιο, το οποίο φέρουν στις ψυχές τους και στις συνειδήσεις τους οι δάσκαλοι και οι άνθρωποι που είναι μαζί τους και τους προσέχουν και το μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά».

    «Αυτό το κουράγιο μας το μεταλαμπαδεύετε και εμάς», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που όπως είπε «συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να μπορούμε να διακινούμαστε όλοι παντού ελεύθερα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα να ελέγχουν τις κινήσεις μας και χωρίς ξένους να είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του πληθυσμού των τ/κ συμπατριωτών μας, οι οποίοι να είναι και περισσότεροι από τους τ/κ συμπατριώτες μας και να καθορίζουν ουσιαστικά τον τρόπο ζωής».

    «Δεν είναι εύκολη δουλειά», διαβεβαίωσε, «είναι πάρα πολύ δύσκολη, όμως μας δίνετε το κουράγιο εσείς να συνεχίσουμε αυτή τη δύσκολη δουλειά, να προσπαθήσουμε να τη φέρουμε σε πέρας, να έχει τέρμα το συντομότερο δυνατό».

    Παράλληλα υποσχέθηκε στα παιδιά ότι «θα συνεχίσουμε με πολύ κουράγιο, με πολλή ψυχραιμία και δύναμη αυτή τη προσπάθεια».

    «Η Καρπασία είναι μέσα στις ψυχές μας, όπως βέβαια και τα μαρωνίτικα χωριά πρέπει να πω και θέλουμε να τεθεί τέρμα σ αυτή τη περιπέτεια», υπογράμμισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς τους εκπαιδευτικούς για τη δουλειά που κάνουν καθώς και στους γονείς των εγκλωβισμένων παιδιών, οι οποίοι, όπως ανέφερε, μένουν στους τόπους τους παρά τις στερήσεις και τις δυσκολίες.

    «Να μεταφέρετε τα θερμά μας χαιρετίσματα και την αγάπη μας σε όλους, και μήνυμα αισιοδοξίας. Δεν τα βάζουμε κάτω, δεν θα τα βάλουμε κάτω», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σύζυγό του Ελση Χριστόφια η οποία όπως είπε «βεβαίως σας επισκέπτεται, νομίζω έχετε χτίσει μια πολύ ανθρώπινη και ωραία σχέση μαζί με τη σύζυγο μου».

    «Θέλω να πω ότι είναι στο πλευρό μου και καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό και ανθρώπινο τρόπο κενά τα οποία δημιουργούνται από τις πολλαπλές πολιτικές και άλλες υποχρεώσεις μου διεθνείς και εσωτερικές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «της εύχομαι και αυτής να είναι καλά και να συνεχίσει με πάθος τα καθήκοντα της».

    Τέλος συνεχάρη και τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου «για την ανθρωπιά του καθώς και όλους όσοι δημιούργησαν», όπως είπε, «την ωραία ατμόσφαιρα».

    [02] ΥΠΕΞ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Αίγυπτο, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση του για το έργο που επιτελείται από το Πατριαρχείο σε ολόκληρη την Αφρική και τόνισε την βούληση τόσο του ίδιου προσωπικά όσο και της κυπριακής Κυβέρνηση να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στο Πατριαρχείο. Αναφέρθηκε, επίσης, στον μεγάλο αριθμό Κυπρίων ιερωμένων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Αφρική.

    Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών για το ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργου του Πατριαρχείου. Εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες του για την βοήθεια και συμπαράσταση της κυπριακής Κυβέρνησης, και προσωπικά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ευχαρίστησε ακόμη, την Εκκλησία της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 January 2011 - 14:29:14 UTC