Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Την ελπίδα ότι στις συνομιλίες της Γενεύης οι δύο ηγέτες θα κατορθώσουν να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο στα ουσιώδη θέματα των συνομιλιών, συμπεριλαμβανομένων του περιουσιακού και της ασφάλειας, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, στη διάρκεια της πρώτης δημοσιογραφικής διάσκεψης του νέου έτους, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να σχολιάσει δήλωση της Καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, ότι «η Τουρκία δεν θέλει λύση στο Κυπριακό», όπως ανέφερε, κάτι που ο κ. Μπαν απέφυγε.

    «Οπως γνωρίζετε, θα συναντηθώ με τους δύο ηγέτες των κοινοτήτων της Κύπρου, ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής, στις 26 Ιανουαρίου. Θα εμπλακώ σε διαπραγματεύσεις όπως συμφωνήσαμε στις 18 Νοεμβρίου. Πρόκειται για θέματα που εκκρεμούν επί μακρόν και η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη, αλλά είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι οι ηγέτες και των δύο κοινοτήτων έχουν εμπλακεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών περισσότερες από 80 φορές. Τότε τους κάλεσα στη Νέα Υόρκη και εμπλακήκαμε σε διαπραγματεύσεις, αλλά αντιληφθήκαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος», δήλωσε.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως «για το λόγο αυτό τους έδωσε ακόμη εννέα εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να επιλύσουν αυτά τα σημαντικά θέματα. Ωστε όταν συναντηθούμε ξανά στη Γενεύη, θα μπορέσουμε να σημειώσουμε περισσότερη πρόοδο, αντιμετωπίζοντας τα ουσιώδη αυτά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του περιουσιακού και της ασφάλειας. Αυτό προτίθεμαι να κάνω και ας περιμένουμε».

    Ο κ. Μπαν πρόσθεσε ότι χρειάζεται την υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων πλευρών.

    «Η Ε.Ε. υποστηρίζει πλήρως την αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τις διμερείς αυτές διαπραγματεύσεις», είπε.

    Σε νέα ερώτηση του δημοσιογράφου αν η παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου ήταν υποβοηθητική, ο Γενικού Γραμματέας απάντησε: «Το σημαντικό είναι ότι η επίσημη αυτή διαπραγμάτευση συνεχίζεται και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να ενθαρρύνουν και τους δύο ηγέτες και τα Ηνωμένα Εθνη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες».

    Με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου για τη διαφορά Ελλάδας Σκοπίων, όπου αυτός τον ρώτησε αν προτίθεται να θέσει κάποιο χρονοδιάγραμμα στη διαπραγμάτευση, ανάλογο των 9 εβδομάδων που έθεσε στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας διευκρίνισε: «Πρώτα απ όλα, ως θέμα αρχής δεν είναι επιθυμητή η επιβολή οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος. Δεν έθεσα κάποιο χρονοδιάγραμμα εννέα εβδομάδων στο Κυπριακό. Οι εννέα εβδομάδες που τους έθεσα αφορούσα στο να προσέλθουν και να με συναντήσουν στη Γενεύη με περισσότερο βελτιωμένη συμφωνία».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ

    Το πρώτο πράγμα που σπουδάζουν τα παιδιά των εγκλωβισμένων είναι κουράγιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό το κουράγιο το μεταλαμπαδεύουν και στον ίδιο για να συνεχίσει να αγωνίζεται έτσι ώστε υπάρξει ελεύθερη διακίνηση όλων χωρίς τον έλεγχο των κατοχικών στρατευμάτων και την παρουσία ξένων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε κατά τη διάρκεια γεύματος που παραχώρησε στα παιδιά των εγκλωβισμένων στο Προεδρικό την Παρασκευή και το οποίο πραγματοποιήθηκε σε μια ζεστή ατμόσφαιρα.

    Μπουκέτα με λουλούδια από την Καρπασία προσέφεραν οι μαθητές στον Πρόεδρο και τη σύζυγό του Ελση, ο οποίος αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλωσόρισε όλους στο σπίτι του λαού όπως είπε, πρόσθεσε ότι «είναι ο δικός σας ο χώρος δεν είναι κοτσιάνι κανενός. Η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει σε όλους μας, οι χώροι αυτοί οι ιεροί ανήκουν στον κάθε ένα από εμάς».

    «Εύχομαι και ελπίζω σύντομα το Προεδρικό να κατακλύζεται και από Τ/κ συμπατριώτες μας», είπε, «διότι επαναλαμβάνω ότι ανήκει στον κυπριακό λαό και όταν λέμε κυπριακός λαός εννοούμε Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 January 2011 - 20:29:13 UTC