Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΑΒΕΥΣΗ
  • [04] ΥΠΕΣ - ΚΟΜΜΑΤΑ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν προηγουμένως δεν έχει συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και αναπτύξει εποικοδομητικές σχέσεις με τις γείτονες χώρες της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Στις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και στη συνέχεια παρακάθισε σε διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, ο κ. Σαρκισιάν είπε ότι στηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό και σημείωσε ότι το μέλλον των κυπρο-αρμενικών σχέσεων προδιαγράφεται λαμπρό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη διαχρονική στήριξη της Αρμενίας στον αγώνα του κυπριακού λαού για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και εξέφρασε την στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ και αναφέρθηκε στην πολύ δραστήρια και δημιουργική κοινότητα των Αρμενίων στην Κύπρο.

    Είπε ακόμη ότι η Κύπρος επικροτεί τη «θαρραλέα στάση της Κυβέρνησης της Αρμενίας» για εξομάλυνση των σχέσεων με την γειτονική Τουρκία και ευχήθηκε όπως αυτό καρποφορήσει.

    Ο Πρόεδρος της Αρμενίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη θερμή υποδοχή «στη φιλόξενη και φίλη χώρα Κύπρο», είπε ότι είχαν μια εμπεριστατωμένη συζήτηση και αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση της «αιώνιας φιλίας των δύο λαών και τις κοινές ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες».

    Μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι αναφέρθηκαν «στις αρμενο-τουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία» και σημείωσε ότι «όπως η φίλη Κύπρος, ούτε εμείς έχουμε τη συνήθεια να επιλύουμε τα ζητήματά μας με απειλές ή με τη γλώσσα των πολιτικών σκοπιμοτήτων».

    Υπογράμμισε ότι «παρά τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων που κατέβαλε η Αρμενία και την προθυμία που επέδειξε, τα σύνορα μεταξύ Αρμενίας - Τουρκίας παραμένουν κλειστά και δεν υφίστανται διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

    Οπως τόνισε, «η Αρμενία δεν είναι εναντίον της ένταξης της γειτονικής Τουρκίας στην ΕΕ. Ωστόσο, ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ χωρίς προηγουμένως να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και χωρίς την ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων με τους άμεσους γείτονές της».

    Ο Πρόεδρος της Αρμενίας είπε ότι συζήτησαν και τις προοπτικές επίλυσης των βασικών θεμάτων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Κυπριακού και εξέφρασε τη στήριξή του προς τις θέσεις της Κύπρου.

    «Συμφωνούμε ότι κάθε διένεξη θα πρέπει να επιλυθεί λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό παρελθόν και τις ιδιομορφίες που χαρακτηρίζουν τη διένεξη. Για αυτό το λόγο εμείς στηρίζουμε ο ένας τις θέσεις του άλλου στις δύο αυτές περιπτώσεις των διενέξεων», είπε προσθέτοντας ότι η αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών και η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας δεν συγκρούονται και δεν είναι αλληλοαποκλειόμενες αρχές.

    «Το μέλλον των αρμενο-κυπριακών σχέσεων προοιωνίζεται λαμπρό και εγώ προσωπικά σας διαβεβαιώνω -και είμαι βέβαιος ότι το ίδιο ισχύει και για τον Πρόεδρο Χριστόφια- ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί αυτό το λαμπρό μέλλον», επισήμανε ο Πρόεδρος της Αρμενίας.

    Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη, λέγοντας ότι του δίδεται η ευκαιρία να ανταποδώσει «τη θερμότατη φιλοξενία που έτυχα εγώ προσωπικά, η σύζυγος μου και όλοι όσοι με συνόδεψαν στο Ερεβάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου τον Ιούλιο του 2009».

    Ανέφερε ότι η κατ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και οι συνομιλίες στην παρουσία των αντιπροσωπειών τους διεξήχθηκαν μέσα σε θερμότατο κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και αλληλεγγύης.

    «Αλλωστε αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν τις διαχρονικά φιλικότατες και αδελφικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αρμενίας», παρατήρησε.

    Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σαρκισιάν και τον αρμενικό λαό για τη διαχρονική και στη βάση αρχών στήριξη της Αρμενίας στον αγώνα του κυπριακού λαού για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και για επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

    «Θέλω επίσης και δημοσίως να εκφράσω στον Πρόεδρο Σαρκισιάν την υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και της διαδικασίας του Μινσκ, με ειρηνικά μέσα και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι με τον Αρμένιο Πρόεδρο αντάλλαξαν απόψεις και για τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας.

    «Εμείς επικροτούμε τη θαρραλέα στάση της Κυβέρνησης της Αρμενίας και του φίλου Πρόεδρου για εξομάλυνση των σχέσεων με την γειτονική Τουρκία. Ως Κύπριοι, είμαστε σε θέση να κατανοούμε πολύ καλά τόσο τις δυσκολίες όσο και την αναγκαιότητα του εγχειρήματος», επισήμανε.

    Ευχήθηκε ότι θα επιδειχθεί η αναγκαία βούληση ώστε να καρποφορήσει η όλη προσπάθεια γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για τις δύο χώρες αλλά και ευρύτερα.

    Διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει με έργα την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων της Αρμενίας με την ΕΕ.

    «Η Αρμενία έχει στο πρόσωπο της Κύπρου ένα σταθερό φίλο και συμπαραστάτη μέσα στην Ευρώπη», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στους Αρμένιους που ζουν στην Κύπρο, λέγοντας ότι «η Αρμενία εκπροσωπείται στην Κύπρο επάξια από την πολύ δραστήρια και δημιουργική κοινότητα των Αρμενίων της Κύπρου, οι οποίοι αποτελούν καθημερινή υπόμνηση και επιβεβαίωση των ακατάλυτων δεσμών αδελφικής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας και των λαών μας».

    Οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν και σε άλλους τομείς συνεργασίας τους, καθώς και στη σημασία των τεσσάρων συμφωνιών που υπεγράφησαν.

    Ο Πρόεδρος της Αρμενίας σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι τέσσερις συμφωνίες που υπεγράφησαν θα δώσουν νέα ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε το πολύ υψηλό επίπεδο και την ένταση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ μας», είπε, και πρόσθεσε ότι «ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς η συνεργασία στον αμυντικό τομέα».

    Αναφερόμενος στην αμυντική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας είπε ότι η συνεργασία αυτή έχει μεγάλη σημασία για τον ίδιο, καθώς το 2002 υπέγραψε τη συμφωνία αυτή ως Υπουργός Αμυνας της χώρας του.

    Σε σχέση με τις εμποροοικονομικές σχέσεις, είπε ότι οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να αναλάβουν περαιτέρω πρωτοβουλίες για αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων προς την κατεύθυνση αυτή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι προς αυτό το σκοπό θα συμβάλει το επιχειρηματικό φόρουμ, που διεξήχθη στην Κύπρο, καθώς και η πρώτη συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής των δύο χωρών που έλαβε χώρα πρόσφατα στο Ερεβάν.

    Χαρακτήρισε μακροπρόθεσμες τις προοπτικές που διαγράφονται και ως προς την συνεργασία στους τομείς του τουρισμού και της επεξεργασίας τροφίμων, σημειώνοντας ότι εξαιρετικά σημαντική είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των «ισχυρών πολιτιστικών δεσμών» και η ενεργός συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα με τη μορφή των πολιτιστικών ανταλλαγών.

    «Στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης συνεργασίας, ένα πολύ σημαντικό συστατικό στοιχείο είναι η σφυρηλάτηση των σχέσεων στον εκπαιδευτικό τομέα όπου σημαντικός παράγοντας είναι η συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και η εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι προέβησαν σε μια ανασκόπηση των διμερών σχέσεων οι οποίες όπως σημειώνεται και στην Πολιτική Διακήρυξη που υπέγραψαν βρίσκονται σε πολύ ψηλό επίπεδο με πολλά περιθώρια περαιτέρω επέκτασης, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού.

    Οπως ανέφερε, απόδειξη της κοινής δέσμευση για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων αποτελεί το επιχειρηματικό φόρουμ, που διοργανώθηκε στη Λευκωσία, η υπογραφή Πολιτικής Διακήρυξης, η υπογραφή Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, η υπογραφή Προγράμματος Συνεργασίας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης, και Σχεδίου Κοινού Προγράμματος Δράσης για Συνεργασία στο τομέα του Τουρισμού.

    Εμφαση έδωσε στην Πολιτική Διακήρυξη, λέγοντας ότι αντικατοπτρίζει το άριστο επίπεδο των κυπρο αρμενικών σχέσεων, καθώς και την κοινή προσήλωση σε οικουμενικές αξίες και αρχές.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ

    Την ευγνωμοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων και του κυπριακού λαού για τη σταθερή υποστήριξη της Αρμενίας στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση και επανένωση αλλά και αποκατάσταση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν στον Πρόεδρο της Αρμενίας Serzh Sargsyan. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας, σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς για να αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων.

    Προσφωνώντας τον Αρμένιο Πρόεδρο κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην Κύπρο, ο κ. Καρογιάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του κ. Σαρκισιάν στην Κύπρο πέραν του ότι θα επαναβεβαιώσει τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών μας, θα δώσει έμπρακτο περιεχόμενο στην αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνσή τους, προς όφελος των αδελφών λαών μας που ενώνονται από την ιστορία και κοινούς αγώνες.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι η παρούσα διαδικασία για αναζήτηση λύσης του κυπριακού μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε στασιμότητα λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. «Η Τουρκία, αντί να καταθέτει θέσεις και προτάσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, προβάλλει συνεχώς θέσεις και επιχειρεί ετσιθελικά να επιβάλει όρους που οδηγούν σε συνομοσπονδία και σε δύο κράτη. Η καλή θέληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις, προσκρούει μονίμως στην τουρκική αδιαλλαξία και στην τουρκική στρατηγική που στοχεύει σε λύση συνομοσπονδίας», σημείωσε.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΑΒΕΥΣΗ

    Στη Μόσχα θα μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου, όπου και θα του απονεμηθεί το Βραβείο του Διεθνούς Κοινωνικού Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, «για την εξαιρετική προσφορά του προς εμπέδωση της ενότητας των Ορθοδόξων Λαών και για την εδραίωση και προβολή των χριστιανικών αξιών στην κοινωνία».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιεπίσκοποπς θα αναχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου και ώρα 13.30 το μεσημέρι. Την Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, θα έχει συνομιλίες με τον Πατριάρχη Μόσχας, ο οποίος και θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό Σωτήρος, στη Μόσχα, η επίσημη τελετή απονομής του Βραβείου στο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

    Σημειώνεται ότι το Βραβείο απονέμεται μόνο σε Αρχηγούς Κρατών, και άλλες εξέχουσες και επιφανείς προσωπικότητες του κόσμου, για τη μεγάλη τους προσφορά προς επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο και προς επίτευξη της ενότητας, του σεβασμού και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών και των ανθρώπων.

    [04] ΥΠΕΣ - ΚΟΜΜΑΤΑ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι μια τάση που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια σε πάρα πολλές χώρες και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης ενισχύθηκε η παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο ρατσιστικών κομμάτων και κινημάτων, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν μαζικά ρατσιστικά φαινόμενα, αλλά ακραία φαινόμενα ρατσιστικής βίας τα οποία έχουν αυξηθεί και χρήζουν αντιμετώπισης.

    Μιλώντας μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μετά από πρόταση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, για το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε ότι «δεν είναι διάχυτο το φαινόμενο του ρατσισμού στην κυπριακή κοινωνία».

    Είπε ωστόσο ότι «σε περιόδους κρίσης, μερίδα του πληθυσμού, κάτω από τα προβλήματα της ανεργίας και των οικονομικών δυσκολιών, και πάντοτε με το λαϊκισμό που ασκείται από κάποιους, ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 January 2011 - 16:31:37 UTC