Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΥΠΕΞ
  • [04] ΕΕ - ΓΑΛΑΝΟΣ - ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

    Δεκάδες χιλιάδες κόσμου, από 30 περίπου συνδικαλιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και τέσσερα ``αντιπολιτευόμενα`` κόμματα, έδωσαν το παρών τους στο συλλαλητήριο την Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της κατεχόμενης Λευκωσίας.

    Το συλλαλητήριο είχε εξαγγείλει εδώ και μέρες η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα, χαρακτηρίζοντάς το ``Συνάντηση για την κοινωνική επιβίωση`` ενάντια στο οικονομικό πακέτο της ψευδοκυβέρνησης ή ``επιβαλλόμενο πακέτο``, όπως το έχουν ονομάσει. Οι συντεχνίες, οργανώσεις και κόμματα ξεκίνησαν από δύο διαφορετικά μέρη τις πορείες τους και περνώντας μπροστά από το λεγόμενο προεδρικό, κατέληξαν σχηματίζοντας τεράστιες ουρές στην πλατεία. Κάποιοι υπολόγισαν το πλήθος σε πάνω από 20.000, ενώ μεταξύ των διοργανωτών έγινε λόγος και για 40.000 άτομα.

    Η συντεχνία των ``δημοσίων`` υπαλλήλων, των εργαζομένων στις ``τηλεπικοινωνίες``, οι ``σύνδεσμοι`` συνταξιούχων, αρχιτεκτόνων και μηχανικών, νοσοκομών, ιατρικού προσωπικού, οι συντεχνίες εργαζομένων σε ``τράπεζες``, ``συνεργατικά ιδρύματα``, η συντεχνία ``αεροπορίας``, η πλατφόρμα νεολαίας και οι συντεχνίες δασκάλων και καθηγητών, ήταν μερικές μόνο από τις δεκάδες συντεχνιακές και άλλες οργανώσεις που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. Αίσθηση προκάλεσε η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων ΚΤΟS, τα 1600 μέλη της οποίας προσήλθαν κρατώντας μαύρα μπαλόνια, φορώντας μαύρα καπέλα - ενώ των υπολοίπων συντεχνιών ήταν άσπρα - και μαύρα ρούχα.

    Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικά και τα κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, Δημοκρατικό, κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας, Ενωμένη Κύπρος και Νέα Κύπρος.

    ``Οι τηλεπικοινωνίες δεν ιδιωτικοποιούνται`` έγραφε ένα από τα πανό των εργαζομένων στην Tel Sen, ο Πρόεδρος της οποίας ήταν ένας από τους δύο ομιλητές στην εκδήλωση. ``Ενότητα, αγώνας, αλληλεγγύη`` έγραφε ένα άλλο πανό της El Sen, των εργαζομένων στην ``αρχή ηλεκτρισμού`` που θεωρείται και αυτή ότι οδεύει προς ιδιωτικοποίηση.

    Κεντρικό σύνθημα στην εξέδρα του συλλαλητηρίου ήταν ``Δεν υπάρχει σωτηρία μόνοι μας ή όλοι μαζί ή κανένας μας``. Από το μικρόφωνο εκ των οργανωτών καλωσόριζε μια-μια τις συντεχνίες που πλησίαζαν την εξέδρα εν μέσω χειροκροτημάτων και σφυριγμάτων. ``Αυτή η πατρίδα είναι δική μας, εμείς θα την διοικήσουμε``, ```Πρωθυπουργός` Κιουτσιούκ, ο μπελάς μεγάλος``, ``Δουλειά, ψωμί, ελευθερία, ειρήνη``, ``Ο στόχος είναι φανερός, 100% αφομοίωση``, ``Αγκυρα δεν θέλουμε ούτε τα λεφτά σου, ούτε το πακέτο σου, ούτε τους υπαλλήλους σου``, έγραφαν μερικά από τα πανό των συμμετεχόντων.

    Καβγάς, που τέλειωσε γρήγορα με την παρέμβαση ψυχραιμοτέρων, προέκυψε όταν κάποιος προσπάθησε να κατεβάσει πανό που κρατούσαν μέλη της οργάνωσης BARIKAT και έγραφε ``Αγκυρα μάζεψε τα χέρια σου από πάνω μας``. Το επεισόδιο προκάλεσε αναστάτωση και ένταση και πάνω στην εξέδρα, όπου ήταν οι ομιλητές και πρόεδροι άλλων συντεχνιών και οργανώσεων, αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα. Το πλήθος με την παρότρυνση των διοργανωτών άρχισε να φωνάζει ``Ενότητα, στον αγώνα, αλληλεγγύη``.

    Μεταξύ των πανό υπήρχαν και δύο που έφεραν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη μια μεριά και από την άλλη συνθήματα στα τούρκικα εναντίον του οικονομικού πακέτου, της Τουρκίας και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Με την ανάταση χειρός τρεις φορές, οι χιλιάδες κόσμου ενέκριναν τη διακήρυξη που είχε εγκρίνει η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα σε συνεργασία με τα τ/κ κόμματα, με αφορμή το σημερινό συλλαλητήριο και οι Τ/κ δάσκαλοι άφησαν τα εκατοντάδες μαύρα μπαλόνια στον αέρα.

    Μεταξύ άλλων, στη διακήρυξη τονίζεται ότι η τ/κ πλατφόρμα δεν έχει σκοπό να καταστεί ``κυβέρνηση``. Στον αγώνα της συνδικαλιστικής πλατφόρμας δεν υπάρχει χώρος για πολιτικά κόμματα και οργανώσεις που παρέχουν στήριξη στις πρακτικές οι οποίες έχουν ως στόχο τον κοινωνικό αφανισμό. Υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού σε σύντομο χρονικό διάστημα, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και να πάρουν οι Τουρκοκύπριοι τη θέση τους διεθνώς.

    Επίσης, αναφέρεται ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Τ/κ πρέπει να στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στη βάση της πολιτικής ισότητας. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στη σχέση που στηρίζεται στη λογική του εντολοδόχου και του διατεταγμένου. Οι Τ/κ διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, δυνατότητες και ικανότητες, προκειμένου να διοικούν μόνοι τους, τους δικούς τους θεσμούς και οργανισμούς, σημειώνεται.

    Λόγω του συλλαλητηρίου στα κατεχόμενα σήμερα δεν λειτουργούσαν ολόκληρο το πρωί οι ``κρατικές και ημικρατικές`` υπηρεσίες, τα ``κρατικά`` και ιδιωτικά νοσοκομεία, τα σχολεία και η λεγόμενη βουλή.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία που έδωσε το συγκρότημα ``Αριστερό κλειδί``.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κυβέρνηση αναμένει ότι θα υπάρξει πρόοδος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, μέχρι την υποβολή της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την πορεία των συνομιλιών, δήλωσε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να υπάρξει πρόοδος πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαιότητα στην εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται πάνω στη συμφωνηθείσα βάση για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι ανάλογη στάση θα τηρήσει και η άλλη πλευρά, ώστε να υπάρξει πρόοδος.

    Σχετικά με τη συνάντηση της Γενεύης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ενημέρωση που έλαβαν οι πολιτικοί αρχηγοί από τον Πρόεδρο θα γίνει πιο ενδελεχής και λεπτομερειακή.

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΥΠΕΞ

    Τη στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή διένεξη, επαναβεβαίωσε την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν σε συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Μάλκι, που επισκέπτεται την Κύπρο.

    Εξάλλου, ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση στο Κυπριακό, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την έλλειψη προόδου στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς, η οποία εμμένει στις πάγια αδιάλλακτες θέσεις της.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, ενημερώνοντας τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία ασκεί ολοκληρωτικό έλεγχο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και δεν συμμορφώνεται με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα σχετικά με το Κυπριακό Ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθιστώντας έτσι τις προοπτικές λύσης ακόμη δυσκολότερες.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μάλκι εξέφρασε τις ευχαριστίες της Παλαιστινιακής Αρχής για τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται η ειρηνευτική διαδικασία, εξαιτίας, όπως είπε, της άρνησης του Ισραήλ να προσέλθει σε συνομιλίες με την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ παράλληλα συνεχίζει να εποικίζει τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

    [04] ΕΕ - ΓΑΛΑΝΟΣ - ΕΠΑΦΕΣ

    O Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, ολοκλήρωσε την Παρασκευή επίσκεψη στις Βρυξέλλες, κατά την οποία πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και με άλλους κοινοτικούς και Βέλγους αξιωματούχους.

    Σύμφωνα με τον κ. Γαλανό, η συγκεκριμένη χρονική περίοδος θεωρήθηκε κατάλληλη για την πραγματοποίηση επίσκεψης στις Βρυξέλλες ενόψει της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Εκθεση Προόδου της Τουρκίας.

    Ο κ. Γαλανός σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συναντήσεις που είχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, με μέλη τόσο της Επιτροπής Εξωτερικών όσο και της Επιτροπής Αναφορών. Ο κ. Γαλανός συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μάρτενς, με συνεργάτη του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, καθώς και με εκπροσώπους του βελγικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Οπως δήλωσε ο κ. Γαλανός, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου ξεκίνησε τις επαφές τη Δευτέρα και τις ολοκλήρωσε χθες το βράδυ. Είδε προσωπικότητες από όλες τις πολιτικές ομάδες, μέλη της Επιτροπής Αναφορών και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και μέλη της ομάδας επαφής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 28 January 2011 - 18:29:14 UTC