Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΞΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ - ΟΜΙΛΙΑ

    Το μήνυμα ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και απαιτούνται αλλαγές και στην παιδεία του τόπου για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του τη Δευτέρα κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Μακαρίου Γ στον Νομπελίστα Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη.

    Είπε επίσης ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση με επιτυχία έχει υψηλούς στόχους και κάλεσε όλη την κοινωνία να συστρατευτεί «ώστε να δούμε πολλούς πολίτες μας στο μέλλον να διακρίνονται για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της γνώσης και της καινοτομίας, για το καλό της πατρίδας μας και της ανθρωπότητας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την προσφορά του Καθηγητή Πισσαρίδη λέγοντας ότι μέσα από το σημαντικό του έργο τιμά την πατρίδα του σε όλη την οικουμένη.

    «Η ύψιστη διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας απονέμεται σε έναν κορυφαίο επιστήμονα του οποίου η μεγάλη συμβολή στην επιστήμη αναγνωρίστηκε ήδη με τη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ στις οικονομικές επιστήμες», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι «στο πρόσωπο του Χριστόφορου Πισσαρίδη τιμούμε, επίσης, τη μείζονα κυπριακή επιστημονική κοινότητα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η παιδεία μας, παρά το διαχρονικά και μέχρι πρόσφατα συντηρητικό της περιεχόμενο, μας προσέφερε γνώσεις και αξίες που έδωσαν τη δυνατότητα στην κοινωνία να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μεγάλες δυσκολίες των περασμένων δεκαετιών.

    Σήμερα, συνέχισε, «χρειαζόμαστε πολίτες που να συνδυάζουν την κριτική σκέψη με την υπευθυνότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας με την κοινωνική αλληλεγγύη, τη δημιουργικότητα και τη συμμετοχή με τον σεβασμό των άλλων πολιτισμών με τους οποίους συμβιώνουμε και συνεργαζόμαστε».

    «Επίσης, η κοινωνική και πολιτική ευθύνη και ευαισθησία πρέπει να συνυπάρχουν με υψηλή γενική μόρφωση και με επαγγελματικές δεξιότητες που θα επιτρέπουν στον πολίτη να είναι ενεργός και δημιουργικός στην Κύπρο, στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο όλο», ανέφερε ο Πρόεδρος.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην ομιλία του ανέφερε, εξάλλου, ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, αποδίδουν τιμή στην κοινωνία της Κύπρου και στα παιδιά της που με μεγάλη προσπάθεια πέτυχαν να ανεβούν στα πιο ψηλά βάθρα της επιστήμης διεθνώς.

    Εξέφρασε, επίσης, τη μεγάλη του ευαρέσκεια γιατί ο Καθηγητής Πισσαρίδης, μετά τη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ, επιστρέφει στην Κύπρο ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ως μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «αν σπεύδαμε από την αρχή να δημιουργήσουμε πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα θα μπορούσε και η εξέλιξη της νεοσύστατης ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας να ήταν διαφορετική από αυτήν που μας οδήγησε στις εμφύλιες και τις διακοινοτικές συγκρούσεις που κατέληξαν στο πραξικόπημα, την εισβολή και την κατοχή».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τη δημιουργία και την ανάπτυξη των πανεπιστημίων και της έρευνας, με στόχο, μαζί με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, να καταστεί η Κύπρος μια δημιουργική κοινωνία ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα, να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις των καιρών και να είναι ένας αξιόπιστος και δημιουργικός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας και της κοινωνίας της γνώσης αλλά και της πολιτικής.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ

    Ενα είναι το κράτος και ένας είναι ο λαός στην Κύπρο, ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου στις δηλώσεις του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αναφέρθηκε σε δύο κράτη στην Κύπρο.

    «Ο κ. Μπαγίς επαναλαμβάνει δυστυχώς τις ίδιες αρνητικές και προκλητικές θέσεις που ειδικά το τελευταίο διάστημα εκφράζει και μεταφέρει τη θέση της τουρκικής ηγεσίας για την ύπαρξη δύο κρατών και δύο λαών στην Κύπρο, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά και κάτι που είναι και έξω από τις θέσεις και τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και ειδικά του διεθνούς Οργανισμού», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ότι «ένα είναι το κράτος στην Κύπρο, ένας είναι λαός που αποτελείται από τις δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή».

    Υπενθύμισε ότι η αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας του 1983 να ανακηρύξει ένα παράνομος κράτος στην κατεχόμενη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί παράνομη και ως μη γενόμενη την αποσχιστική αυτή πράξη και έχει καλέσει όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν αυτό το αποσχιστικό παράνομο μόρφωμα.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΞΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δηλώσει πανέτοιμη να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια σε όσες χώρες επιθυμούν, προκειμένου να μεταφέρουν τους υπηκόους τους από την Αίγυπτο.

    Οπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μερικές χώρες έχουν επικοινωνήσει με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας διερευνώντας τη δυνατότητα για παραχώρηση διευκολύνσεων για μεταφορά των υπηκόων τους από την Αίγυπτο.

    «Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δηλώσει πανέτοιμη για να δώσει την απαραίτητη βοήθεια και ήδη κάποιες χώρες αξιοποιούν αυτή τη βοήθεια», είπε.

    Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη εκφράσει και τις ευχαριστίες τους στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 31 January 2011 - 20:29:14 UTC