Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΕ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ
  • [03] ΥΠΕΞ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΚΥΠΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΦΟΡΟΥΜ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ

    Εφθασε το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Λάρνακας από το Κάιρο αεροσκάφος των λιθουανικών αερογραμμών, το οποίο μετέφερε με ειδική πτήση 148 επιβάτες, ανάμεσα στους οποίους 10 Κύπριοι στους οποίους περιλαμβάνονταν η σύζυγος και τα παιδιά του εκπροσώπου Τύπου της κυπριακής πρεσβείας στο Κάιρο.

    Οι επιβάτες ήταν στην πλειοψηφία γυναίκες, παιδιά και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκαν μέλη του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού και της Πολιτικής Αμυνας, που τους προσέφεραν πρόχειρο γεύμα και χυμούς.

    Οι επιβάτες βγήκαν από την αίθουσα αναχωρήσεων μία ώρα μετά την προσγείωση λόγω των λεπτομερών διατυπώσεων που έγιναν με την άφιξη τους.

    Αριθμός επιβατών, οι οποίοι δεν είναι όλοι κάτοχοι αμερικανικών διαβατηρίων, θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα, ενώ για άλλους αναμενόταν να γίνουν άλλες διευθετήσεις.

    Εν τω μεταξύ, στο αεροδρόμιο Καΐρου αναμένουν πτήση ώστε να μπορέσουν να αναχωρήσουν από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα 29 Κύπριοι πολίτες, καθώς η πτήση των Αιγυπτιακών Αερογραμμών με την οποία επρόκειτο να ταξιδέψουν αναβλήθηκε.

    Ο Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων Ανδρέας Ζήνωνος, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ότι έγιναν διευθετήσεις ώστε δέκα Κύπριοι πολίτες να μεταφερθούν με ιδιωτική πτήση αμερικανικών αερογραμμών στη Λάρνακα, η οποία αναμένει οδηγία να απογειωθεί.

    Οταν δοθεί άδεια στο αεροσκάφος να απογειωθεί, αυτό θα έρθει στην Κύπρο, δήλωσε. Δεν μπορεί να καθορισθεί με βεβαιότητα ο χρόνος άφιξής του, καθώς στο αεροδρόμιο επικρατεί μεγάλος συνωστισμός και αναβάλλονται πτήσεις, επανέλαβε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν και άλλοι Κύπριοι που αναμένουν να αναχωρήσουν από την Αίγυπτο, ο κ. Ζήνωνος είπε ότι υπάρχουν 29 Κύπριοι που αναμένουν στο αεροδρόμιο του Καΐρου «και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να τους φέρουμε, καθώς η πτήση των Αιγυπτιακών Αερογραμμών με την οποία επρόκειτο να αναχωρήσουν αναβλήθηκε».

    [02] ΥΠΕΞ ΕΕ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ

    Η κατάσταση στην Αίγυπτο και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, ήταν τα βασικά θέματα των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ.

    Στη συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος σε συζήτηση για τις θρησκευτικές ελευθερίες αναφέρθηκε στις τουρκικές ενέργειες σε βάρος εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα και ειδικότερα στο συμβάν στην εκκλησία του Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο.

    Σε παρέμβασή του, ο κ. Κυπριανού, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι γεωγραφικά η Κύπρος είναι το κοντινότερο κράτος μέλος της ΕΕ στην Αίγυπτο, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες διατηρούν στενούς δεσμούς εδώ και πολλές δεκαετίες. Λόγω αυτών των ειδικών σχέσεων, η Κύπρος είναι στη διάθεση της ΕΕ για να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί σκόπιμη, υπογράμμισε.

    Στο πλαίσιο συζήτησης για το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες σε βάρος των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στη διακοπή της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων στην εκκλησία του Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο, την απαγόρευση τέλεσης λειτουργίας σε θρησκευτικές εορτές που ακολούθησαν την ημέρα των Χριστουγέννων, καθώς και στους νέους περιορισμούς που έθεσε το κατοχικό καθεστώς για την τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών.

    [03] ΥΠΕΞ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΚΥΠΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι προς το συμφέρον της ΕΕ καθώς αποτελούν έναν ουσιώδη παράγοντα για διασφάλιση της πολιτικής και οικονομικής της ασφάλειας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Ριάντ Μάλκι.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Μάλκι ανέφερε πως «η κύρια επιδίωξή μας είναι μια ειρηνική διευθέτηση του Μεσανατολικού μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου και της ειρηνευτικής διαπραγματευτικής διαδικασίας», προσθέτοντας πως «παροτρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει έντονη πίεση σε πολυμερές επίπεδο στο Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

    Ο κ. Μάλκι ανέφερε πως η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή καλωσορίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα ληφθεί στο μέλλον από την Κύπρο για επίλυση του Μεσανατολικού, στη βάση μιας λύσης δυο κρατών και για εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μάλκι επανέλαβε την παλαιστινιακή θέση υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και καλωσόρισε τις, υπό τα Ηνωμένα Εθνη, διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς για τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μάλι τόνισε πως «η κύρια επιδίωξή μας είναι η ειρηνική διευθέτηση του Μεσανατολικού μέσω εποικοδομητικού διαλόγου και της ειρηνευτικής διαπραγματευτικής διαδικασίας. Δυστυχώς το Ισραήλ πάντα θέτει εμπόδια στην πορεία των διαπραγματεύσεων, οδηγώντας τη διαδικασία σε αδιέξοδο».

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης βρίσκεται κάτω από την ενότητα «Ειδικά Θέματα -Αναλύσεις» στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΦΟΡΟΥΜ

    Τη βεβαιότητα ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία θα ανακάμψει από την κρίση, εξέφρασε η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σημειώνοντας ότι ``είναι κατά πολύ η πιο αποδοτική μορφή μεταφοράς και αναπόφευκτα, όταν η ζήτηση για προϊόντα και πρώτες ύλες ανακάμψει, η ναυτιλία θα ανθίσει και πάλι``.

    Σε ομιλία της στο 2ο Ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ, στη Λεμεσό, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι ``η ναυτιλία, λόγω της φύσης της, αντιμετωπίζει προκλήσεις, ευκαιρίες, αλλά και κρίσεις, από την αρχή``, προσθέτοντας ότι, ``ακόμα και σε καιρούς ύφεσης και αβεβαιότητας για τις παγκόσμιες αγορές, η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν αποκλείσει την ύπαρξη εγγενών ευκαιριών και μάλιστα κάνει ευρεία χρήση αυτών``.

    ``Οταν οι αγορές βρίσκονται χαμηλά, είναι καλή περίοδος να δοθεί έμφαση στην ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, καθώς και στην παροχή ευκαιριών για εξειδικευμένες υπηρεσίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία``, είπε και αναφέρθηκε στο τί μπορεί να προσφέρει η Κύπρος όσον αφορά υποδομές και ναυτιλιακή διαχείριση.

    ``Η Κύπρος παρέχει τώρα περισσότερο από ποτέ ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους πελάτες της, σε σχέση με τη φορολογία, τα τέλη και τις υπηρεσίες μετά την εγγραφή``, είπε η κ. Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι ``το σύστημα δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στην Κύπρο και αναμένεται να βελτιώσει την ήδη σθεναρή θέση της χώρας στον κόσμο της ναυτιλίας και να την προωθήσει τόσο ως διεθνές νηολόγιο όσο και ως ναυτιλιακό κέντρο υψηλής ποιότητας``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 February 2011 - 10:29:14 UTC