Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑ-ΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΣ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 2020
  • [04] ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΉ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΣΤΑΤΙΣTIKA 2010

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Νέα συνάντηση θα έχουν την Τετάρτη στις 10.00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Η συνάντηση της Τετάρτης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, θα είναι η πρώτη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων μετά τη συνάντησή τους στη Γενεύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στις 26 Ιανουαρίου.

    Οπως ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθεί η περαιτέρω πορεία των συνομιλιών, μετά και από τη συνάντηση της Γενεύης.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχε δηλώσει στη Γενεύη ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις με επιπρόσθετες συναντήσεις κατά τις επόμενες εβδομάδες.

    Είπε, επίσης, ότι θα βρίσκεται στη διάθεσή τους ξανά σύντομα για να ανασκοπήσουν την πρόοδο και για να τους ενθαρρύνει να σμικρύνουν περαιτέρω τις διαφορές τους.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Tην πεποίθησή τους ότι είναι πιθανή μια ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, εξέφρασαν τα μέλη της αντιπροσωπείας των Πρεσβύτερων (The Elders), ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου και η πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γκρο Μπρούντλαντ, οι οποίοι είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Η αντιπροσωπεία, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου, βρίσκεται στην Κύπρο για την πρεμιέρα του έργου «Cyprus: Digging the past in search of the future το οποίο αποτελεί κοινή δουλειά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου είπε ότι η αντιπροσωπεία επισκέπτεται την Κύπρο για τέταρτη φορά κάτι που «δεικνύει τη δέσμευση από μέρους των Πρεσβύτερων προς το λαό της Κύπρου, τη δέσμευσή μας να ενθαρρύνουμε» την επίτευξη μιας διευθέτησης στο Κυπριακό».

    Επίσης ανέφερε ότι «επιθυμούμε να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την ηγεσία των δύο κοινοτήτων να βρουν ο ένας τον άλλον. Και να τους πούμε ότι σε τόσα μέρη του κόσμου υπήρχαν προβλήματα που θεωρούνταν αξεπέραστα, αλλά που έχουν επιλυθεί», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, φέροντας ως παράδειγμα τη βόρειο Ιρλανδία και τη Νότιο Αφρική.

    Από την πλευρά της η κ. Μπρούντλαντ ερωτηθείσα κατά πόσο πιστεύει πως βρισκόμαστε πιο κοντά σε ή πιο μακριά από μια λύση του Κυπριακού, μετά από τις συναντήσεις που είχαν στην Κύπρο, είπε πως «όταν συγκρίνεις, είναι απογοητευτικό το ότι φαίνεται να υπάρχει περισσότερη στασιμότητα, ίσως και σε κάποια θέματα να υπάρχει οπισθοδρόμηση, αλλά αυτό συμβαίνει κάποτε σε τέτοιες καταστάσεις».

    [03] ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑ-ΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΣ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 2020

    Η Κύπρος θα πρέπει να καθορίσει προτεραιότητες και να κάνει σκληρές επιλογές ώστε οι περιορισμένοι δημοσιονομικοί πόροι να κατευθυνθούν προς τους τομείς με τη μέγιστη συμβολή στην ανάπτυξη, με στόχο την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, σύμφωνα με το προκαταρκτικό Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα για τη Στρατηγική ΕΕ2020.

    Οπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του προκαταρκτικού Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος (ΕΜΠ) για τη Στρατηγική ΕΕ2020 από το Γραφείο Προγραμματισμού, απαιτείται η ανάγκη για στενή και συντονισμένη υλοποίηση του ΕΜΠ με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) της ΕΕ, για να μπορέσει η οικονομία να ξεπεράσει την κρίση το συντομότερο και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.

    Επισημάνθηκε ακόμα ότι για να επιτευχθεί η μέγιστη πρόοδος στην υλοποίηση της ΕΕ2020 στη νέα περίοδο, το πιο αυστηρό σύστημα εποπτείας απαιτεί εμπλοκή και δέσμευση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι μια βασική αδυναμία στην προηγούμενη περίοδο ήταν η έλλειψη πολιτικής δέσμευσης και εμπλοκής για την προώθηση των απαιτούμενων μέτρων.

    Το προκαταρκτικό ΕΜΠ υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 19 Νοεμβρίου 2010, στα πλαίσια της νέας εποπτικής διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

    Το τελικό πρόγραμμα θα κατατεθεί τον Απρίλιο, μαζί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Σύγκλισης (ΠΣΣ) καθώς και τους προκαταρκτικούς εθνικούς προϋπολογισμούς για μια πιο ολοκληρωμένη οικονομική εποπτεία και αξιολόγηση της συνολικής προόδου στην οικονομική πολιτική κάθε χώρας.

    [04] ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΉ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΣΤΑΤΙΣTIKA 2010

    Στις 7160 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των πυρκαγιών στις οποίες ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου κατά το έτος 2010, σε σύγκριση με 5716 το 2009.

    Σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ποσοστό 64,78% των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το 2010 οφειλόταν αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα και σε κακές συνήθειες, και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

    Το σοβαρότερο στοιχείο των στατιστικών που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι οι αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το 2010 ένα μεγάλο ποσοστό οφειλόταν σε κακές ανθρώπινες συνήθειες και δραστηριότητες .

    Οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών ήταν η σκόπιμη καύση κατά 34,18%, η καύση σκυβάλων σε ποσοστό 19,87%, τα πεταμένα αποτσίγαρα κατά 10,73%, η κακόβουλη πράξη κατά 6,38%, ο εμπρησμός σε ποσοστό 2,65% και ηλεκτρική αιτία κατά 3,49%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 February 2011 - 18:29:20 UTC