Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΟΓΛΟΥ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [04] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - MOODY`S

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΟΓΛΟΥ

    Εκπληξη για τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για το Κυπριακό, εξέφρασε την Πέμπτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι αυτές αποτελούν συνέχεια του παιγνιδιού επίρριψης ευθυνών στο οποίο επιδίδεται ο κ. Ερογλου.

    Απαντώντας στη συνέντευξη του κ. Ερολγου την οποία παρεχώρησε σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε πως για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ο κ. Ερογλου θα πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί τη βάση των διαπραγματεύσεων και να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του σε αυτήν, να συνομιλήσει επί της ουσίας και να αποδεχθεί την παράλληλη συζήτηση του περιουσιακού με το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων.

    ``Δεν είναι ο κ. Χριστόφιας που χρονοτριβεί στις συνομιλίες, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ερογλου, αυτός που χρονοτριβεί και δεν διαπραγματεύεται είναι ο ίδιος ο κ. Ερογλου, στοχεύοντας οι συνομιλίες να καταλήξουν σε αδιέξοδο, ώστε να μπορέσει η τουρκική πλευρά να προωθήσει σύγκληση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης. Αλλωστε αυτό το είπε χθες στη συνέντευξή του``, υπέδειξε ο κ. Στεφάνου.

    Οπως είπε, ``προφανής στόχος της τουρκικής πλευράς είναι το κλείσιμο του κυπριακού με μια δοτή λύση και όχι επίτευξη μέσα από το διακοινοτικό διάλογο αμοιβαία συμφωνημένης λύσης, η οποία θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον των δύο κοινοτήτων σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα``.

    Αναφορικά με τη θέση του κ. Ερογλου για διεθνή διάσκεψη, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε πως η θέση της ε/κ πλευράς επί του θέματος είναι πολύ καλά γνωστή, όπως την έχει διακηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ``Διεθνής διάσκεψη μπορεί να συγκληθεί για τα θέματα διεθνών πτυχών του Κυπριακού αφού οι δύο πλευρές βρεθούν σε ακτίνα συμφωνίας στα θέματα των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, όπως και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει. Η διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να συγκληθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας``, τόνισε.

    Η ε/κ πλευρά, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ``επείγεται για λύση και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα ΗΕ για ένα κράτος με μια κυριαρχία μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``.

    Οπως τόνισε ο κ. Στεφάνου, ``για να επιτευχθεί λύση σύντομα, η τουρκική πλευρά θα πρέπει να τερματίσει τα παιγνίδια επίρριψης ευθυνών, να συνομιλήσει επί της ουσίας και να αποδεχθεί τη διασύνδεση της συζήτησης των θεμάτων του περιουσιακού, των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων``.

    ``Για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Ερογλου θα πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί τη βάση των διαπραγματεύσεων και αν επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του σε αυτήν`` πρόσθεσε.

    Για τις αναφορές Ερογλου στο περιουσιακό, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει μόνο η πρόταση του κ. Ερογλου, η οποία στην ουσία οδηγεί στην αναίρεση των περιουσιακών δικαιωμάτων των νόμιμων ιδιοκτητών γι αυτό και η ε/κ πλευρά την απορρίπτει, αλλά στο διαπραγματευτικό τραπέζι υπάρχει και η πρόταση της ε/κ πλευράς την οποία ο κ. Ερογλου έχει απορρίψει.

    Σχετικά με τη συζήτηση του θέματος των εδαφικών αναπροσαρμογών, ο κ. Στεφάνου είπε πως ``η τ/κ πλευρά αρνείται να συζητήσει επί της ουσίας, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα πρέπει να συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας που η ίδια η τ/κ πλευρά θεωρεί ότι είναι το τέλος Μαρτίου``.

    ``Αφού για την τ/κ πλευρά το τέλος της διαδικασίας είναι κοντά, γιατί δεν αποδέχεται συζήτηση του θέματος των εδαφικών αναπροσαρμογών. Εν πάση περιπτώσει η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να επιδιώκει τη συζήτηση των εδαφικών αναπροσαρμογών σε διασύνδεση με το περιουσιακό και το θέμα των εποίκων``, συμπλήρωσε.

    Επεσήμανε τέλος ότι ``τα κριτήρια στα οποία ο κ. Ερογλου αναφέρεται οδηγούν στον περιορισμό των περιοχών που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση με τη λύση του προβλήματος``.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε την Πέμπτη, πως η βάση των διαπραγματεύσεων παραμένει η ίδια για τον ΟΗΕ, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των συμφωνιών μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του προηγούμενου Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ανέφερε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν αναιρούν τις συγκλίσεις που επετεύχθησαν στο παρελθόν και πως, παρότι δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα πρόοδος σε όλα τα σημαντικά θέματα, όλα τα κεφαλαία θα πρέπει τελικά να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις και να εξευρεθούν λύσεις επ αυτών.

    Ο κ. Ντάουνερ είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, συνάντηση μιας περίπου ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Τη βία εναντίον των διαδηλωτών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα την ένοπλη βία κατά των διαδηλωτών στη Λιβύη, που προκάλεσε τόσα ανθρώπινα θύματα, καταδικάζει σε ψήφισμα της η Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Στο ψήφισμα της, το οποίο διάβασε ο Γραμματέας της Ολομέλειας του Σώματος Αριστος Αριστοτέλους και το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, η Βουλή καλεί όλες τις πλευρές σε ειρηνικό διάλογο, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά διασφαλίζονται στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

    Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η Βουλή, παρακολουθώντας με μεγάλη ανησυχία τις συγκρούσεις και τις ταραχές, που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, αλλά ιδιαίτερα την κατάσταση που εξελίσσεται στη Λιβύη, υποστηρίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού να διαδηλώνει τη θέληση του, ως αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της λειτουργίας της δημοκρατίας στον κόσμο, θεωρώντας ότι η βία δεν αποτελεί απάντηση στη διαμαρτυρία, αλλά μόνο επιδεινώνει την όποια έκρυθμη κατάσταση και προκαλεί την αντιβία και κόστος σε ανθρώπινες ζωές και, λαμβάνοντας υπόψη την ταραγμένη ιστορία της Μέσης Ανατολής και τα δεινά, τα οποία έχουν σημαδέψει τους λαούς της περιοχής, ομόφωνα καταδικάζει έντονα τη βία εναντίον των διαδηλωτών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα την ένοπλη βία κατά των διαδηλωτών στη Λιβύη, που προκάλεσε τόσα ανθρώπινα θύματα.

    [04] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - MOODY`S

    Το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση του αναφέρει ότι ο Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης «Moody`s» έχει υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από «Αa3» σε «Α2», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε νέα υποβάθμιση στο άμεσο μέλλον.

    Η ανακοίνωση προσθέτει ότι, «όπως σημειώνει ο Οίκος, οι βασικοί λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στην απόφαση αυτή, σχετίζονται, κυρίως, με το μεγάλο μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου, καθώς και με τη σημαντική έκθεση του στην ελληνική αγορά».

    Αναφέρει ότι «ο Οίκος επικαλείται τα χρόνια δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, όπως το πολύ ψηλό κρατικό μισθολόγιο``, όμως ταυτόχρονα όμως ``ο Οίκος επισημαίνει τη δημοσιονομική βελτίωση που έχει καταγραφεί στην Κύπρο κατά το 2010».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 February 2011 - 18:29:13 UTC