Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΒΑΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [03] EUROSTAT - ΑΝΕΡΓΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΕ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΒΑΣΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Η βάση λύσης είναι πολύ συγκεκριμένη και οι δυο πλευρές καλούνται να κινηθούν μέσα σε αυτά τα συγκεκριμένα πλαίσια και ο καθένας θα κριθεί από τη δική του τη συμπεριφορά, τόνισε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ερωτηθείς σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως «η συμφωνηθείσα βάση των συνομιλιών για το Κυπριακό υπάρχει στα δυο ανακοινωθέντα της 23ης Μαϊου και της 1ης Ιουλίου που μιλά για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

    Αυτή η βάση διαπραγμάτευσης, υπέδειξε, «εναρμονίζεται και στηρίζεται σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ που καταγράφονται ακόμα και στα τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό που αναφέρονται σε αυτή τη βάση λύσης. Η βάση είναι δεδομένη».

    Είπε πως «αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι οι δυο πλευρές να σέβονται τη συμφωνηθείσα βάση και να εργάζονται μέσα σε αυτά τα πλαίσια με στόχο να εξευρεθεί μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό» και πρόσθεσε πως «η ε/κ πλευρά πάντοτε κινείται μέσα σε αυτό το πλαίσιο και αναμένουμε να υπάρχει και ανάλογη συμπεριφορά έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Ερογλου πως οι συνομιλίες συνεχίζονται εδώ και χρόνια στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ και καθήκον τους είναι να τις συνεχίσουν στη βάση του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε πως η συμφωνημένη βάση είναι ξεκάθαρο ποια είναι και ο ίδιος ο ΓΓ το έχει καταγράψει αυτό το γεγονός τουλάχιστον στα δυο τελευταία ψηφίσματα του ΟΗΕ κάνοντας αναφορά στα κοινά ανακοινωθέντα της 23ης του Μάη και της 1ης του Ιούλη που αναφέρονται σε αυτή τη βάση λύσης.

    «Η βάση λύσης είναι πολύ συγκεκριμένη και οι δυο πλευρές καλούνται να κινηθούν μέσα σε αυτά τα συγκεκριμένα πλαίσια και ο καθένας θα κριθεί από τη δική του τη συμπεριφορά. Είναι για αυτό που πρέπει να είμαστε και εμείς ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην αμφισβητούμε εμείς την ύπαρξη αυτής της βάσης διαπραγμάτευσης που είναι καταγραμμένη, υιοθετημένη από τα ΗΕ και υπάρχει σε ψηφίσματα του ΟΗΕ πέραν από τα δυο κοινά ανακοινωθέντα», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς ποιες ενέργειες έχουν γίνει από πλευράς Κυβέρνησης ενόψει της έκθεσης του ΓΓ και τι περιμένουμε, ο Εκπρόσωπος είπε πως περιμένουμε να υπάρχει μια αντικειμενική καταγραφή της πορείας των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. «Και είναι γνωστό πως προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε εργαστεί με τις διάφορες επαφές που έχουμε διεθνώς, τόσο εντός του ΟΗΕ όσο και εντός της ΕΕ, αξιοποιώντας δηλαδή τις διεθνείς σχέσεις και τα ερείσματα που έχουμε διεθνώς».

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Η Τουρκία, παρά να προκαλεί, θα ήταν καλύτερα να βοηθήσει πρώτα από όλα το δικό της τον εαυτό, να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και τις αποφάσεις της ΕΕ που την καλούν έμπρακτα να εργαστεί για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Αυτό επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του τουρκογερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, ο οποίος διερωτήθηκε ως τί εντάχθηκε η Κύπρος στην ΕΕ αφού, όπως ισχυρίστηκε, δεν υπάρχει τέτοιο κράτος.

    Ο κ. Στεφάνου τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος μέλος του ΟΗΕ από το 1960, μέλος της ΕΕ από το 2004 και άλλων διεθνών οργανισμών. Η μόνη που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η Τουρκία, η οποία παρανομεί και παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974 με την παράνομη εισβολή και κατοχή, πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε πως η παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο από την Τουρκία καταγράφεται σε σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Επεσήμανε πως σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ειδικά το 541 και 550 καταγράφεται η παρανομία και καταγγέλλεται η παράνομη ενέργεια της Τουρκίας να ανακηρύξει παράνομο κράτος στα υπό κατοχή εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μια αποσχιστική ενέργεια που ο διεθνής οργανισμός τη θεωρεί παράνομη, άκυρη και ως μη γενόμενη.

    [03] EUROSTAT - ΑΝΕΡΓΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Στο 7,4% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Ιανουάριο, έναντι 7,3% που ήταν το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο ήταν 9,9% του ενεργού πληθυσμού, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση σε σχέση με το Δεκέμβριο (10,0%).Στο σύνολο της ΕΕ υποχώρησε επίσης στο 9,5% από 9,6% το Δεκέμβριο.

    Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Κύπρου, τον Ιανουάριο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 6,9% (6,9% τον Δεκέμβριο), στις γυναίκες 7,9% (7,7% το Δεκέμβριο) και στους νέους κάτω των 25 ετών 20,4% (στοιχεία Δεκεμβρίου).

    Για την Ελλάδα τα κοινοτικά αφορούν το τρίτο τρίμηνο του 2010, όπου η ανεργία αυξήθηκε στο 12,9% του ενεργού πληθυσμού από 12,2% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Στους άνδρες κυμάνθηκε στο 10,3%, στις γυναίκες στο 16,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 33,4%.

    Τον Ιανουάριο η ΕΕ είχε συνολικά 23,048 εκατ. ανέργους, εκ των οποίων τα 15,775 εκατ. στις χώρες της ευρωζώνης .Το 12μηνο Ιανουαρίου 2010-Ιανουαρίου 2011 χάθηκαν 99.000 θέσεις εργασίας. Σε μηνιαία βάση η ευρωζώνη είχε τον Ιανουάριο 72.000 και η ΕΕ 43.000 ανέργους λιγότερους.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΕ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους έδωσε την Τρίτη την διαβεβαίωση ότι «στόχος της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ειδικότερα, είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των θεσμών για εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος της γυναίκας και για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της σε όλους τους τομείς της ζωής».

    Σε χαιρετισμό της στην έκθεση του ιδρύματος «Φημονόη» με θέμα «Γνωρίζετε τι κάνει η Ευρώπη για τις γυναίκες;» η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «η ανάπτυξη μιας σφαιρικής και σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους ρόλους της γυναίκας αποτελεί έναν από τους σημαντικούς άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κυβερνητική πολιτική».

    Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως το αρμόδιο Υπουργείο για εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το θέμα της εξάλειψης των διακρίσεων στον εργασιακό χώρο και την προώθηση της πολιτικής απασχόλησης, εφαρμόζει σειρά μέτρων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διάκρισης λόγω φύλου».

    Εξήγησε ότι «στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του μηχανισμού επιθεώρησης και κατάρτισης των Λειτουργών του Υπουργείου σε θέματα ισότητας, η υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για προώθηση της ίσης αμοιβής και τη στήριξη των εθελοντικών οργανώσεων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για επέκταση και βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους».

    Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι στα μέτρα περιλαμβάνονται και «η προώθηση προγράμματος κατάρτισης του αδρανούς γυναικείου δυναμικού, η δημιουργία Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής καθώς και η βελτίωση του νόμου για την προστασία της μητρότητας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 March 2011 - 18:29:13 UTC