Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Παραμένει ανήσυχος για το βαθμό προόδου στις συνομιλίες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν και στην έκθεσή του για τις καλές του υπηρεσίες που δόθηκε στα μέλη του Σ.Α. τονίζει ότι «είναι σημαντικό τα μέρη να φτάσουν σε συγκλίσεις στα εκκρεμή βασικά θέματα το συντομότερο δυνατό».

    «Όπως είπα και στους δύο ηγέτες όταν τους συνάντησα στη Γενεύη στις 26 Ιανουαρίου, έφτασε η στιγμή να έλθουν αντιμέτωποι με σκληρές επιλογές. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να είναι μία χωρίς τέλος διαδικασία, ούτε μπορούμε να αντέξουμε ατέρμονες συνομιλίες για χάρη των συνομιλιών. Τώρα περισσότερο από ποτέ, και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν θαρραλέα και αφοσιωμένη ηγεσία και να αναλάβουν πρακτικά βήματα για να φέρουν τις διαπραγματεύσεις σε ολοκλήρωση. Αυτό θα απαιτήσει κι οι δύο ηγέτες να οικοδομήσουν μεγαλύτερο βαθμό αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ τους και μεταξύ των κοινοτήτων τους».

    Ο Γενικός Γραμματέας τονίζει ότι «προτίθεται να παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες των ηγετών να επιτύχουν περαιτέρω συγκλίσεις» και αναφέρει ότι «στα τέλη Μαρτίου θα αξιολογήσει αν υπάρχει αρκετή πρόοδος, ώστε να συγκαλέσει ακόμη μία συνάντηση με τις δύο πλευρές». Όμως, ξεκαθαρίζει, «θα ανέμενα στην περίπτωση αυτή ότι θα μου εξηγήσουν πως προτίθενται να επιλύσουν τις διαφορές που απομένουν».

    Στην έκθεση ο Γενικός Γραμματέας επαναβεβαιώνει τη βάση των συνομιλιών.

    «Από την αρχή των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων το Σεπτέμβριο του 2008, οι συνομιλίες προχώρησαν στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και κοινές τις ανακοινώσεις που έκαναν οι ηγέτες στις 23 Μαΐου και 1η Ιουλίου του 2008. Είμαι ικανοποιημένος που οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι στις βάσεις των διαπραγματεύσεων και επιβεβαίωσαν ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται στη συμφωνημένη βάση των Ηνωμένων Εθνών».

    Αναφορά επίσης υπάρχει και στην πραγματοποίηση πολυμερούς συνάντησης.

    «Όταν το κρίνω κατάλληλο και σε διαβούλευση και με τις δύο πλευρές, θα προσδιορίσω αν υπάρχει επαρκής πρόοδος στα βασικά θέματα εντός και σε όλα τα κεφάλαια, που να εγγυάται τη σύγκλιση μιας πολυμερούς διάσκεψης. Οι παράμετροι μιας τέτοιας συνάντησης συζητούνται ακόμη από τους δύο ηγέτες».

    Παράλληλα καταγράφει σε γενικές γραμμές και χωρίς λεπτομέρειες τις συγκλίσεις και τις διαφορές που υπάρχουν στα διάφορα κεφάλαια.

    «Σε σχέση με τα ειδικά θέματα υπό διαπραγμάτευση, στα ζητήματα της Ε.Ε., οι πλευρές έφτασαν σε σύγκλιση πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα σχετικά με την αντιπροσώπευση της Κύπρο στις Βρυξέλλες και στα όργανα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Η πρωταρχική διαφορά σχετίζεται με την ενσωμάτωση της διευθέτησης, συμπεριλαμβανόμενης οποιασδήποτε απόκλισης από το acquis στη νομοθεσία της Ε.Ε. Και οι δύο πλευρές επιθυμούν να διασφαλίσουν τη νομική βεβαιότητα της διευθέτησης, όμως διαφορές παραμένουν στο πώς θα το πράξουν».

    Σε σχέση με το κεφάλαιο της οικονομίας, ο Γενικός Γραμματέας εκτιμά ότι «οι πλευρές έφτασαν κοντά στην ολοκλήρωση των συγκλίσεων στα θέματα ουσίας».

    «Υπάρχει τώρα συμφωνία πάνω στη χρήση πληθυσμιακών και καταναλωτικών κριτηρίων στον υπολογισμό του πως, για συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο, θα αντιμετωπιστεί το σχετικό οικονομικό μειονέκτημα του βορά». Υπογραμμίζει ωστόσο ότι στο ζήτημα αυτό «τα μέρη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει στους όρους της απόφασης για το πότε θα λήξει η μεταβατική περίοδος».

    Ο ΓΓ θεωρεί καθοριστικές για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων «τις συγκλίσεις στα θέματα κλειδιά της διακυβέρνησης και της νομή της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την εκτελεστική εξουσία.

    «Από το Νοέμβριο, ανταποκρινόμενοι στο αίτημά μου να προχωρήσουμε στις εναπομείνουσες περιοχές των αποκλίσεων στο κεφάλαιο αυτό και οι δύο πλευρές παρουσίασαν αριθμό γεφυρωτικών προτάσεων. Πιστεύω ότι οι αποκλίσεις που απομένουν δεν είναι αξεπέραστες. Είναι ζωτικό όπως οι δύο πλευρές συνεχίσουν να εστιάζονται στην ολοκλήρωση των συγκλίσεων στο κεφάλαιο αυτό».

    Για τα υπόλοιπα κεφάλαια, τα οποία κατά τον ΓΓ είναι «το περιουσιακό, το εδαφικό και οι ασφάλεια και εγγυήσεις», γράφει πως έχει να αναφέρει μικρότερη πρόοδο.

    «Στο περιουσιακό, υπάρχει ήδη μια πλατειά εννοιολογική κατανόηση για το μηχανισμό με τον οποίο θα επιλυθούν τα ιδιαίτερα δύσκολα αυτά θέματα». Ωστόσο, συνεχίζει, «από την τελευταία μου έκθεση, δεν συζητήθηκαν εκκρεμή ουσιαστικά θέματα του περιουσιακού. Οι δεδηλωμένες θέσεις των πλευρών στο περίπλοκο αυτό θέμα παραμένουν μακριά. Επιπρόσθετα, ενώ οι πλευρές άγγιξαν το θέμα του εδαφικού στη διάρκεια της ταυτοποίησης των βασικών θεμάτων, δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί οι περιστάσεις υπό τις οποίες κι οι δύο πλευρές θα ήταν έτοιμες να συζητήσουν αυτό το κεφάλαιο».

    Τέλος, για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αναφέρει ότι ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα βασικά θέματα, δεν έχουν συζητηθεί.

    «Στις προσεχείς εβδομάδες, ενθαρρύνω σθεναρά τις πλευρές να ασχοληθούν με σπουδή με τα εκκρεμή βασικά θέματα. Για να το πράξουν, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ορισμένοι παράμετροι κλειδιά των προαναφερθέντων τριών κεφαλαίων είναι αναγκαίως συσχετιζόμενοι. Χρειάζονται λεπτομερείς διαπραγματεύσεις όχι μόνο εντός αλλά και σε όλα αυτά τα κεφάλαια».

    Παρά την ανησυχία που εκφράζει για το βαθμό προόδου, στα συμπεράσματά του, ο ΓΓ διακρίνει ότι σημειώθηκε ορισμένη πρόοδος από το Νοέμβριο, μετά την έκκληση που έκανε στους ηγέτες για αύξηση του ρυθμού και της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων. Όμως, επισημαίνει, «το πολιτικό περιβάλλον στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μάλλον θα είναι λιγότερο παραγωγικό στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις διαπραγματεύσεις. Καθώς προσεγγίζουμε τις προγραμματισμένες εκλογές στην Κύπρο και την Τουρκία, υπάρχει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος οι συνομιλίες να χάσουν τη δυναμική τους. Υπάρχει τώρα ανάγκη για μεγαλύτερη δυναμική για επίτευξη ουσιαστικών συμφωνιών στα βασικά θέματα, σε όλα τα κεφάλαια, πριν έχουμε προχωρήσει πολύ στον εκλογικό κύκλο. Το επισήμανα και στους δύο ηγέτες όταν συναντηθήκαμε και στη Νέα Υόρκη και ξανά στη Γενεύη».

    Ο ΓΓ κάνει μνεία στην έκθεσή του στις εισηγήσεις που έθεσε ενώπιον των ηγετών, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στη Γενεύη, ενώ αναφέρεται και στις συναντήσεις που είχε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο με διεθνείς ηγέτες, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας και τις επαφές τους ειδικού του συμβούλου.

    Σχετικά με την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, εκτιμά ότι αυτή επιταχύνθηκε από την τελευταία του έκθεση το Νοέμβριο, παρά την ασθένεια του κ. Ερογλου.

    Ειδικά για τη συνάντηση της Γενεύης, γράφει ότι σ αυτή «οι Τουρκοκύπριοι κατέθεσαν ιδέες για ένα σχέδιο που προνοούσε παράλληλη διαπραγμάτευση όλων των κεφαλαίων, με εξαίρεση την ασφάλεια, υπό τον όρο ότι θα τηρείτο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ενώ οι Ελληνοκύπριοι δεν ευνοούν ειδικό χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις, κατέθεσαν με τη σειρά τους τις ιδέες τους για σχέδια τριών φάσεων».

    Στην έκθεσή του ο ΓΓ επαναβεβαιώνει ότι «τα Ηνωμένα Εθνη σέβονται τις συνομιλίες ως μία κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία και είναι ακριβώς για το λόγο αυτό που αναμένουμε οι δύο πλευρές να αναλάβουν την ευθύνη τους να οδηγήσουν τη διαδικασία. Η μοίρα της Κύπρου βρίσκεται στα χέρια των ηγετών της. Είναι αυτοί που πρέπει να δράσουν για να συμβιβάσουν τις διαφορές τους. Χωρίς την προσήλωση και τη δέσμευσή τους για επανένωση της νήσου, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει».

    Αναφορές τέλος ξανακάνει σε πολύ ηπιότερους τόνους - στα σημεία που ήγειρε και το Νοέμβριο, για την αρνητική ρητορική και τις επιπτώσεις της στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στις δύο κοινότητες, ενώ αναφέρεται και στο ρόλο του διεθνούς παράγοντα.

    «Προτρέπω όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς πρωταγωνιστές να παραμείνουν εστιασμένοι στην εξεύρεση λύσης στο κυπριακό, να μιλούν με μία φωνή και να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προς υποστήριξη και των δύο πλευρών στις συνεχιζόμενες συνομιλίες. Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις έχουν παράσχει σημαντική υποστήριξη στη διαδικασία και είμαι ευγνώμων για το συνεχές και έντονο ενδιαφέρον», καταλήγει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Νέα συνάντηση έχουν σήμερα στις 4 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 March 2011 - 10:29:22 UTC