Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • [04] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Το θέμα της Αμμοχώστου έχει τεράστια σημασία γιατί είναι μια δοκιμασία της τουρκικής πλευράς κατά πόσον πραγματικά είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επανένωση της Κύπρου και στον τερματισμό της κατοχής, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια δεξίωσης για την Ημέρα της Γυναίκας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε πως ``αν δεν κάμνει αυτό το βήμα, νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να αμφιβάλει για τις καλές προθέσεις της Τουρκίας``.

    Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει πρωτοβουλία για το θέμα της Αμμοχώστου, είπε πως ``δεν είναι σημερινή αυτή η πρωτοβουλία, είναι όπως ξέρετε παλαιότερη, από τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου``.

    ``Εχουμε κάμει και ειδική πρόταση αλλά ποτέ δεν ήταν εκτός της δικής μου προσοχής από την ώρα που έχω αναλάβει αυτό το αξίωμα, η Αμμόχωστος``, πρόσθεσε.

    ``Εχει τεράστια σημασία το θέμα της Αμμοχώστου γιατί είναι τεστ, είναι μια δοκιμασία αν θέλετε, της τουρκικής πλευράς κατά πόσον πραγματικά είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επανένωση της Κύπρου, να προχωρήσει στον τερματισμό της κατοχής. Αν δεν κάμνει αυτό το βήμα, νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να αμφιβάλει για τις καλές προθέσεις της Τουρκίας``, συμπλήρωσε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    «Η ε/κ πλευρά επείγεται για λύση και για αυτό εργάζεται εντατικά με συνέπεια στη βάση λύσης και με την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού για να επιτευχθεί λύση το συντομότερο δυνατό», τόνισε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό ο κ. Στεφάνου σχολίασε δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι η ε/κ πλευρά κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις. «Ουδέν αναληθέστερο», είπε, σημειώνοντας ότι η λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί με δηλώσεις και θέσεις που συγκρούονται κάθετα με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. «Τέτοιες δηλώσεις», συνέχισε, «δυστυχώς γίνονται πολύ συχνά από την τουρκική ηγεσία, δηλώσεις για ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο, και για ύπαρξη δύο λαών στο νησί».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί με γενικόλογες και άνευ περιεχομένου διακηρύξεις στις οποίες συχνά προβαίνει η τουρκική ηγεσία. «Αλλωστε, το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματα του τόσο το 2009 όσο και το 2010, διαπιστώνει την αντίφαση λόγων και έργων της Τουρκίας αναφορικά με το Κυπριακό. Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία έμπρακτα, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό και τη συνάντηση που θα έχουν με εμπειρογνώμονες των ΗΕ, ο κ. Στεφάνου είπε πως το κλιμάκιο της διαπραγματευτικής ομάδας, αποτελούμενο από τους Νίκο Αιμιλίου, Τουμάζο Τσελεπή και Μιχάλη Σαρρή, θα έχει επαφές με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Στη δημιουργία μίας τεχνοκρατικής Επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τρόπους βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του κυπριακού φορολογικού συστήματος, θα προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών αφού συνομιλήσει με πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς εταίρους.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης συγκάλεσε την Τρίτη σύσκεψη, στο Υπουργείο Οικονομικών, για το θέμα των προτάσεων για μεταρρύθμιση του εταιρικού φόρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι Πρόεδροι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του CIPA, του Δικηγορικού Συλλόγου, του ΣΕΛΚ, και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμών.

    Σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ``κύριο της θέμα της συνάντησης είναι πώς αντιμετωπίζουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο τους ψιθύρους και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται από διάφορες προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έχουν στόχο να δημιουργήσουν νέα δεδομένα είτε σε φορολογικούς συντελεστές είτε στον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η φορολογική βάση``.

    ``Η κυπριακή οικονομία βασίζεται στις διεθνείς δραστηριότητες. Η θέση μας είναι ότι κάθε χώρα είναι αρμόδια για να καθορίσει την δική της φορολογία και τον δικό της τρόπο με τον οποίο φορολογεί τα άτομα και τις επιχειρήσεις. Και είμαστε δεσμευμένοι ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε οποιαδήποτε αλλαγή είτε σε συντελεστές είτε σε ενιαία φορολογική βάση που θα μειώνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει αυτή τη στιγμή η Κύπρος``, πρόσθεσε.

    [04] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

    Ενα νέο, πρωτοποριακό σε παγκόσμιο επίπεδο- τεστ για διάγνωση του συνδρόμου Down σε έμβρυα με τη χρήση μη επεμβατικής μεθόδου αλλά μίας απλής αιματολογικής εξέτασης, ανακοίνωσε την Τρίτη το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

    Το καινοτόμο τεστ υπολογίζεται να εισαχθεί στην κλινική πρακτική τα επόμενα δύο χρόνια, αφού πρώτα διεξαχθεί μία μεγαλύτερης κλίμακας μελέτη σε διάφορες χώρες όλων των ηπείρων και με τη συνεργασία άλλων κορυφαίων επιστημονικών ιδρυμάτων.

    Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας του Ινστιτούτου Δρ. Φίλιππος Πατσαλής, το νέο μη επεμβατικό διαγνωστικό τεστ χρησιμοποιεί μόνο μικρή ποσότητα αίματος από την έγκυο γυναίκα ενώ οι επεμβατικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα , όπως η λήψη χοριονικών λαχνών (CVS 11η-12η εβδομάδα της κύησης) και η αμνιοπαρακέντηση (AF 16η εβδομάδα της κύησης), περιλαμβάνουν τη χρήση μιας βελόνας που εισάγεται στον αμνιακό σάκκο.

    Οπως εξήγησε ο Δρ. Πατσαλής, οι διαδικασίες αυτές εγκυμονούν κινδύνους αποβολής του εμβρύου που φτάνουν σε ποσοστό περίπου 1% των εγκύων που εξετάζονται. Ο Δρ. Πατσαλής και η ομάδα του, συγκέντρωσαν αίμα από 80 γυναίκες από τις οποίες οι 34 κυοφορούσαν έμβρυο με σύνδρομο Down και 46 κυοφορούσαν φυσιολογικό έμβρυο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 March 2011 - 16:29:26 UTC