Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΌΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΟΜΙΛΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩ-ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΌΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΟΜΙΛΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ

    Στη λύση του Κυπριακού μπορούν να χωρέσουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων όσοι εμπλέκονται, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, και αναμένουμε από τους στενούς συμμάχους της να της το υποδείξουν, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια δείπνου-συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, στο Λονδίνο. Ο κ. Στεφάνου τόνισε πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να αποτελέσει κατάσταση νίκης για όλους. Ολοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κερδίσουν από τη λύση, αυτό πλήρως το κατανοούμε. Δεν μπορεί όμως η λύση να παραγνωρίζει τα συμφέροντα των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί πρώτα απ όλα τα δικά τους καλώς νοούμενα συμφέροντα, ανέφερε.

    Παράλληλα, σημείωσε πως οι ανησυχίες μας αναφορικά με τις προοπτικές επίτευξης λύσης αυξάνονται, όταν παρακολουθούμε την προκλητικότητα και την κινητικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου να αυξάνονται. ``Η τουρκική ηγεσία συνεχίζει να αγνοεί και να παραγνωρίζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν και παραμένει θύμα της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική της, γεγονός που η Τουρκία δεν εκτιμά και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου. Η υποστήριξη της Κύπρου, ωστόσο, δεν αποτελεί λευκή επιταγή. Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ``, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Υπογράμμισε πως ο καιρός για επίτευξη λύσης έχει ωριμάσει, προσθέτοντας πως ο ρόλος της Τουρκίας για να επιτευχθεί λύση είναι κρίσιμος, όπως επισημαίνει η ΕΕ στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου τόσο το 2009 όσο και στο 2010. ``Δεν είναι καθόλου υπερβολή να λεχθεί ότι χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας, λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να εξευρεθεί. Επιβάλλεται, λοιπόν, η Τουρκία να πάρει τις αποφάσεις της αναφορικά με το Κυπριακό. Δεν μπορεί να τις αποφεύγει και να αρκείται σε γενικόλογες διακηρύξεις ότι υποστηρίζει λύση``, επεσήμανε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩ-ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Τουρκία θα είναι σε θέση να επιταχύνει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της στην ΕΕ όταν, εκτός των άλλων, θα προβεί σε ενέργειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γερζί Μπούζεκ, μετά την υπερψήφιση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2010, από την Ολομέλεια.

    Το κλειδί για την απεμπλοκή της όλης διαδικασίας είναι η ολοκληρωμένη λύση για το κυπριακό ζήτημα, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο αναμένει την έμπρακτη υποστήριξη της Τουρκίας στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο σχετικά με την επανένωση του νησιού. Τώρα είναι η στιγμή για την ιστορική συμφιλίωση στην Κύπρο, κατέληξε.

    Η Τουρκία, συμπλήρωσε ο κ. Μπούζεκ, πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, προκειμένου να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί ενώ πρέπει να βελτιωθεί σε θέματα που αφορούν στην ελευθερία έκφρασης και θρησκευτικής λατρείας. Οι πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία προκάλεσαν την έντονη ανησυχία μας, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 March 2011 - 20:29:13 UTC