Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΕΡΕΣ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
  • [04] ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΕΡΕΣ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ

    «Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά την αντιφώνηση του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

    ``Οι σχέσεις των χωρών μας διανύουν περίοδο ενδυνάμωσης και προοπτικής, ως αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης των δύο κυβερνήσεων για περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων των χωρών μας``, είπε, προσθέτοντας ότι ``ενδεικτική τούτου, είναι η υπογραφή, πρόσφατα, της Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ``.

    Ταυτόχρονα σε εκτός κειμένου αναφορά του για το θέμα του φυσικού αερίου, απευθυνόμενος προς τον κ. Πέρες, είπε ότι ``σήμερα, μαζί με την Εξοχότητα σας και τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε εντατικά για συνεργασία σε αυτόν τον τομέα κοινού ενδιαφέροντος για μας, την ενέργεια``.

    ``Πολύ σύντομα ελπίζω ότι θα έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τις δύο χώρες και τους δύο λαούς``, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεχτής, δίκαιης υπό τις περιστάσεις και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Μιας λύσης που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας``.

    Είπε ότι εργάζεται για μια λύση που ``θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου``, προσθέτοντας ότι ``αυτή η λύση θα βρεθεί στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας``, ενώ, ``το κράτος θα είναι ένα με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``.

    ``Αισιοδοξούμε ότι με τη στήριξη φίλων χωρών, και σε αυτές τις χώρες προσμετρούμε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του Ισραήλ, και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταφέρουμε να απαλλάξουμε την Κύπρο από την τουρκική κατοχή και να διασφαλίσουμε, σε συνθήκες ειρήνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία όλων των Κυπρίων``, τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση και θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. «Τα οφέλη από τη δίκαιη επίλυση θα είναι σημαντικά, όχι μόνο για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και για την ίδια την Τουρκία. Θα είναι καταλύτης για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου``, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι ``είμαι πεπεισμένος, ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας``.

    «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση τη Κυπριακής Δημοκρατίας και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού, με ευελιξία αλλά και αφοσίωση στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά στις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, αναφέροντας ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η Κύπρος κατέστη σημείο διέλευσης για πολλούς Εβραίους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι προσπαθούσαν να φθάσουν στην Παλαιστίνη.

    ``Αυτοί``, είπε, ``κρατήθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην Κύπρο από τους Βρετανούς και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από το 1946 μέχρι το 1949 περίπου 53.000 Εβραίοι πέρασαν από την Κύπρο, ενώ την ίδια περίοδο γεννήθηκαν δύο χιλιάδες παιδιά``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ότι σήμερα ζουν στην Κύπρο τριακόσιες πενήντα εβραϊκές οικογένειες, πολλές από τις οποίες εγκαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια``, καθώς και ότι ``στις 12 Σεπτεμβρίου 2005, ο Ραβίνος Raskin ορίστηκε ως επίσημος Ραβίνος της Κύπρου και την ίδια χρονιά, η εβραϊκή κοινότητα εγκαινίασε την πρώτη συναγωγή του νησιού και mikveh (τελετουργικό λουτρό) στην παραθαλάσσια πόλη της Λάρνακας``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε επίσης αναφορά στη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της υγείας, λέγοντας ότι το Ισραήλ ``έχει καταστεί ιατρικό κέντρο που δέχεται ασθενείς από την Κύπρο, οι οποίοι παραπέμπονται είτε στα πλαίσια κρατικής συνεργασίας είτε ιδιωτικά``.

    Αναφερόμενος στην πυρκαγιά της περιοχής Καρμέλ, είπε ότι ``η κυπριακή Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με θέρμη στην έκκληση της Κυβέρνησης του Ισραήλ για βοήθεια, καταθέτοντας τη σεμνή συμβολή της στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στο όρος Καρμέλ``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο Μεσανατολικό εκφράζοντας ``την ετοιμότητα της Κύπρου, στο πλαίσιο των φιλικών της σχέσεων με όλες τις πλευρές, να συμβάλει εντός της ΕΕ, αλλά και σε διμερές επίπεδο, στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Μεσανατολικού και την επίτευξη της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων``.

    ``Το Μεσανατολικό μπορεί να λυθεί ειρηνικά στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με σεβασμό στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένου, ασφαλώς, του Κράτους του Ισραήλ``, είπε.

    Συνέχισε λέγοντας ότι ``σε ό,τι αφορά στο Παλαιστινιακό, η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Κράτος του Ισραήλ θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις τα δύο κράτη και οι λαοί τους να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, φιλίας και αλληλοσεβασμού``, προσθέτοντας ότι ``στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος υποστηρίζει τις προσπάθειες του Κουαρτέτου``.

    ``Πιστεύουμε ότι η επίτευξη της ειρήνης, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, θα οδηγήσει τους λαούς της περιοχής σε μια νέα ελπιδοφόρα εποχή και θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ``, συμπλήρωσε.

    Εξέφρασε επίσης ``την έντονη ανησυχία μας για όσα διαδραματίζονται στη γειτονιά μας και προσβλέπουμε στην όσο το δυνατόν πιο σύντομη επαναφορά της ομαλότητας χωρίς περαιτέρω αιματοχυσία και κατίσχυση της δημοκρατίας``.

    Σε αναφορά του εκτός κειμένου στη δολοφονία μιας ισραηλινής οικογένειας πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``καταδικάζουμε το τρομερό έγκλημα από ένα τρομοκράτη, ένα τρελό, να σφαγιάσει μια αθώα οικογένεια, γιατί πρόκειται για τρέλα και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού ή οποιουδήποτε άλλου``, προσθέτοντας παράλληλα ότι ``αυτό είναι εμπόδιο για την επίτευξη ασφάλειας εδώ στην περιοχή μας και γενικότερα``.

    ``Η Κύπρος ψάχνει για ένα τρόπο να απελευθερώσει το νησί από τη διαίρεση στην οποία εξαναγκάστηκε`` δήλωσε από πλευράς του ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

    ``Το Ισραήλ ψάχνει για ένα τρόπο να τερματίσει τη διένεξη που μας επιβλήθηκε``, πρόσθεσε.

    Σε αναφορά του στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Περές είπε ότι ``η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή μας μειώνει την εξάρτησή μας στους παραδοσιακούς παραγωγούς καυσίμων``, προσθέτοντας ότι ``μπορούμε να συνεργαστούμε για το καλό των λαών μας``. Συνέχισε λέγοντας ότι ``με την ανακάλυψη φυσικών θησαυρών και την ενδυνάμωση της σχέσης μας με την Ευρώπη, είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή στη Μέση Ανατολή στα μάτια του κόσμου και στην περιοχή``.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή Καρμέλ, ο Πρόεδρος του Ισραήλ είπε ότι ``όταν αυτή η φοβερή πυρκαγιά ξέσπασε στο (Ορος) Καρμέλ, η Κύπρος ήταν η πρώτη που μας βοήθησε να κατασβήσουμε τις φλόγες``, προσθέτοντας παράλληλα ``σας ευχαριστούμε``.

    Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Πέρες υπογράμμισε ότι ``πρόκειται για την πρώτη σας επίσκεψη στο Ισραήλ, είναι μια ιστορική επίσκεψη και ελπίζω ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ιστορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών μας``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ

    Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο τον Γ στο Ελληνικό Πατριαρχείο στα Ιεροσόλυμα θα έχει την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο κράτος του Ισραήλ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων θα επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο.

    Θα προηγηθεί συνάντησή του με τον Gill Danker, Εκπρόσωπο των Κοινοτήτων Ein Hod, Nir Ezion και Yemon Ord, της περιοχής του όρους Carmel όπου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και η Κύπρος έστειλε βοήθεια για κατάσβεσή της. Εκεί θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πιστοποιητικό Εκτίμησης.

    Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για την Ραμάλλα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή.

    Μετά τη μετάβασή του πίσω στο Τελ Αβίβ θα προσφωνήσει επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο: «Cyprus: An International and Financial Centre Κύπρος: Ενα διεθνές και οικονομικό κέντρο».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

    Tο Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού επιδιώκοντας την υλοποίηση των βασικών του στόχων για επαρκή προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, προωθεί τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας και την ολοκλήρωση της εναρμόνισης με το αντίστοιχο νέο κοινοτικό κεκτημένο δήλωσε στο μήνυμα του για την 15η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή, ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης.

    Προσθέτοντας ότι μεγάλη σημασία αποδίδεται και στην πρακτική εφαρμογή των εναρμονισμένων νομοθεσιών, ανακοίνωσε ότι προωθείται η ενδυνάμωση των διοικητικών δομών και η βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών εφαρμογής, με ιδιαίτερη έμφαση στο σύστημα επιθεωρήσεων και παρακολούθησης της αγοράς.

    «Στο πλαίσιο αυτό συνεχώς αναβαθμίζεται ο θεσμός του Παρατηρητηρίου τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών που καλύπτει σήμερα τις μεγάλες και μικρές υπεραγορές, τα αρτοποιεία, τις φρουταρίες, τα πρατήρια πετρελαιοειδών και τις πωλήσεις υγραερίου, συνεχίζεται η παρακολούθηση και μελέτη της διαμόρφωσης των τιμών των πετρελαιοειδών και ενισχύεται η λειτουργία των ευρωπαϊκών δικτύων πληροφόρησης», συμπλήρωσε αναφέροντας πως θα επιδιωχθεί, κατά προτεραιότητα, η περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής.

    Σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η ανθρωπότητα με την οικονομική κρίση, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα βρίσκεται κοντά στους καταναλωτές, προασπιζόμενο τα δικαιώματά τους, βοηθώντας στην ενδυνάμωση του ηγετικού τους ρόλου και προωθώντας την ευημερία και την αποτελεσματική τους προστασία, σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης.

    [04] ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Ικανοποιημένοι με τη ζωή τους εν γένει είναι η πλειοψηφία των Κυπρίων, σύμφωνα με το Τακτικό Ευρωβαρόμετρο 74 που πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2010 σε όλη την Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενώ το 82% των Ελληνοκυπρίων δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο με τη ζωή του (και το 32% τόνισε ότι είναι πολύ ικανοποιημένο, το 6ο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ), το ίδιο δεν ισχύει και για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το ποσοστό της τ/κ κοινότητας που δηλώνει ικανοποιημένο με τη ζωή του (57%) μειώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2010 (64%). Αυτό το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ (78%).

    Επιπλέον, οι Ελληνοκύπριοι είναι περισσότερο θετικοί για την κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου σε σύγκριση με την κατάσταση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Το 33% θεωρεί πως η κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου είναι καλή, σε σύγκριση με το 28% που πιστεύει ότι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι καλή, ενώ μόνο το 13% θεωρεί πως η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι καλή.

    Σε σχέση με το μέλλον, το ήμισυ των Τουρκοκυπρίων πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές `` γενικά στη ζωή τους `` και ``στην οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους`` στους επόμενους 12 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τους Ελληνοκυπρίους, καθώς το 54% πιστεύει πως δε θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές `` γενικά στη ζωή τους`` και το 57% εκτιμά πως ``η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους`` θα παραμείνει αμετάβλητη στους επόμενους 12 μήνες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 March 2011 - 10:29:37 UTC