Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΜΠΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΡΝΕΙΑ
  • [04] ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕΙΩΣΗ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΑΜΠΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τη στήριξη του προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αποκαλώντας τον συνεπή και συνετό αγωνιστή.

    Μιλώντας στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αμπάς, στη Ραμάλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις των δύο πλευρών, πράγμα που, όπως είπε, μαρτυρούν και οι πέντε συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα.

    Παράλληλα, ως ελάχιστο δείγμα της αλληλεγγύης της Κύπρου προς τον παλαιστινιακό λαό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωσε τη δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση κλινικής.

    Ο κ. Αμπάς ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία που φιλοξενεί αριθμό Παλαιστινίων προσφύγων από το Ιράκ και είπε ότι ``εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτή τη βοήθεια``

    Πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στην Κύπρο είναι ``υποχρεωμένοι να σέβονται τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα ήθη και τα έθιμα της χώρας``.

    Εν τω μεταξύ, πέντε συμφωνίες υπογράφηκαν την Τρίτη μετά τη συνάντηση

    του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

    Οι τέσσερις πρώτες συμφωνίες υπογράφηκαν από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής Riyad al Malki.

    Παράλληλα υπογράφηκε από τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Κύπρο Κουρτελλάρη συμφωνία για συνεργασία με το πρακτορείο ειδήσεων της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος της Riyad Al Hassan.

    Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν ένα Μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Γεωργικής Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Γεωργίας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, ένα Πρόγραμμα Συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού για τα έτη 2011-2013, ένα Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και του Υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής για συνεργασία στην ίδρυση Γενετικής Μονάδας στην Παλαιστίνη καθώς και για ένα Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στους τομείς της Αρχαιολογίας, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των Μουσείων.

    Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε στο Ισραήλ με εκπροσώπους των κοινοτήτων του πυρόπληκτου όρους Καρμέλ, οι οποίοι του εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος.

    Κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων Εϊν Χοντ, Νιορ Ετζιόν και Γιεμίν Ορντ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη να διατηρήσουμε τα δάση μας και τους «πνεύμονες» πρασίνου στην περιοχή.

    Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων του όρους Καρμέλ, με επικεφαλής τον Γκιλ Ντάνκνερ, επέδωσαν στον Πρόεδρο Χριστόφια «Πιστοποιητικό Εκτίμησης» για τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος και ο ίδιος προσωπικά καθώς και φωτογραφία των παιδιών των κοινοτήτων στην οποίαν κρατάνε πανό στο οποίο αναγράφεται η λέξη «Ευχαριστούμε».

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Ως πολύ ανησυχητική, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ιαπωνία ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μετά την έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα της χώρας και την έκκληση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι «μιλάμε για επίπεδα ραδιενέργειας τα οποία ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο για την ασφάλεια του ανθρώπου» και πρόσθεσε ότι αυτά τα επίπεδα έχουν διαρρεύσει πλέον στην ατμόσφαιρα.

    Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι είναι σοκαριστικό το γεγονός πως η Ιαπωνία, που ίσως είναι η πιο προηγμένη τεχνολογικά χώρα στον κόσμο και διαθέτει υπερσύγχρονα πυρηνικά εργοστάσια, αντιμετωπίζει αυτά τα σοβαρότατα προβλήματα, ως συνέπεια του σεισμού. Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε την έκταση των προβλημάτων που δημιουργούν τέτοια ατυχήματα και σημείωσε ότι οι συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων από την έκθεση στη ραδιενέργεια είναι συνεχιζόμενες. Ανέφερε ότι μπορεί να προκαλέσει άμεσο θάνατο, ή να έχει μακροχρόνιες συνέπειες σε όσους εκτέθηκαν ή και στα παιδιά τους, όπως για παράδειγμα τερατογενέσεις και άλλες αρρώστιες.

    Είπε ακόμη ότι και η Κύπρος μπορεί να κινδυνεύσει μελλοντικά από παρόμοια περιστατικά, λόγω της μικρής απόστασης του πυρηνικού εργοστασίου που προτίθεται να κατασκευάσει η Τουρκία στην περιοχή του Ακκουγιου. Τα ραδιενεργά στοιχεία, πρόσθεσε, μεταφέρονται τόσο από τον αέρα όσο και από τη θάλασσα και είπε ότι αν υπάρξει διαρροή, τότε αυτή θα φτάσει μέσω αερίων ή θαλασσίων μαζών από τα παράλια της Τουρκίας στις ακτές της Κύπρου. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι μετά τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, οι ευρωπαϊκές χώρες αξιολογούν την κατάσταση και ανέφερε το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία επαναξιολογεί πολύ σοβαρά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

    [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΡΝΕΙΑ

    Συντονισμένη επιχείρηση στο πλαίσιο πάταξης της εμπορίας προσώπων, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της εκμετάλλευσης προσώπων στην εργασία, πραγματοποίησε η Αστυνομία την Τρίτη στη Λευκωσία.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών μεταξύ των ωρών 6-10 το πρωί.

    Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος συνολικά 75 μέλη του ΤΑΕ του Αρχηγείου Αστυνομίας, του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης, της Διεύθυνσης Επαγγελματικών Προτύπων, της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

    Κατά την επιχείρηση εντοπίστηκαν συνολικά 46 πρόσωπα (28 γυναίκες και 18 άνδρες) προερχόμενα από τρίτες χώρες κυρίως της ευρύτερης Μέσης και Απω Ανατολής. Από τις μέχρι τώρα έρευνες εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι τα 19 πρόσωπα παραμένουν παράνομα στο έδαφος της Δημοκρατίας (10 γυναίκες και 9 άνδρες).

    Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθη μια 50χρονη δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης και ήδη έχει παρουσιαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Εναντίον της εκδόθηκε διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών για διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με τα ακόλουθα υπό διερεύνηση αδικήματα: συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, μαστροπεία, εκμετάλλευση πόρνων, συγκάλυψη κερδών από παράνομες πράξεις, εμπορία ανήλικων προσώπων, εκμετάλλευση στην εργασία, σεξουαλική εκμετάλλευση ενήλικων προσώπων, διατήρηση οίκου ανοχής, παρακράτηση προσωπικών εγγράφων, διαφθορά, δεκασμός δημοσίου λειτουργού και διαφθορά δημοσίου λειτουργού.

    [04] ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕΙΩΣΗ

    Μείωση 7,3% παρουσίασαν οι συνολικές εγγραφές οχημάτων, κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2011, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου.

    Οι συνολικές εγγραφές μειώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου του 2011 στις 6.474, σε σύγκριση με 6.984 την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Οι εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν, μειώθηκαν σε 4.831, σε σύγκριση με 5.292, την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σημειώνοντας μείωση 8,7%.

    Οι εγγραφές καινούργιων ιδιωτικών αυτοκινήτων σημείωσαν τους πρώτους δύο μήνες του 2011 αύξηση 3,9% και ανήλθαν στις 3.505 σε σύγκριση με 3.373 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίθετα, οι εγγραφές καινούργιων ιδιωτικών αυτοκινήτων παρουσίασαν μείωση κατά 17,8%, καθώς μειώθηκαν στις 2.969, σε σύγκριση με 3.611 την περίοδο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου του 2010.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 March 2011 - 16:29:14 UTC