Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΑΥΣΤΡΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

    Συγχαρητήρια μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαιώνοντας ότι η άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα θα συνεχιστεί.

    Στο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού εκφράζει τα ειλικρινή και εγκάρδια συγχαρητήρια του κυπριακού λαού, της Κυπριακής Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, σημειώνει ότι η ηρωική γενιά του 1821 έκανε πράξη τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των προηγούμενων γενεών, εξασφαλίζοντας στον ελληνικό λαό τα δύο υπέρτατα αγαθά, την ανεξαρτησία του και την ελευθερία του ως λαού.

    Την ημέρα αυτή η σκέψη ανατρέχει ιδιαίτερα στο παρελθόν για να αποτίνει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στις ηρωικές εκείνες φιγούρες, οι οποίες μέσα στη μακραίωνη σκλαβιά διατήρησαν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα ενάντια στην ξένη επιβολή και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους διαδόχους τους, πηγή έμπνευσης για πραγματική ανεξαρτησία, εθνική αξιοπρέπεια και δημοκρατία, αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Προσθέτει ότι αναμφίβολα, ο κυπριακός λαός, πραγματοποιώντας τον δικό του πολύχρονο αντικατοχικό αγώνα εδώ και 37 χρόνια, εμπνέεται και αυτός από τα ιδανικά και τις αξίες του 1821. «Έχοντας παράλληλα τη διαχρονική συμπαράσταση και ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας, αντλούμε δύναμη για τη συνέχιση των επίμονων προσπαθειών μας για επίτευξη μιας συνολικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μιας λύσης που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την Κύπρο και τον λαό μας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, συμπληρώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Στο μήνυμά του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαιώνει βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική και ανεκτίμητη προσφορά και συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης καθώς και του ελληνικού λαού στις προσπάθειες μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα αποτελεί την πραγματική απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι η άριστη συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων μας σε όλα τα επίπεδα θα συνεχιστεί, δίνοντας καθοριστική ώθηση στην επίτευξη των κοινών μας στόχων», τονίζει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκφράζει ιδιαίτερη εκτίμηση τόσο προς τον Πρόεδρο Παπούλια όσο και προς τον Πρωθυπουργό Παπανδρέου καθώς και θερμές ευχές για υγεία και επιτυχία στο έργο που επιτελούν και για την πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού λαού.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στη διήμερη εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Στη Σύνοδο θα συζητηθεί το «πακέτο» της συνολικής απάντησης της Ευρωζώνης στην κρίση δημοσίου χρέους.

    Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα εξέφραζαν την Τετάρτη το απόγευμα αισιοδοξία για επίτευξη συνολικής συμφωνίας που θα επιβεβαιώνει την πολιτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε στη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης των ηγετών της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, η οποία στη συνέχεια εξειδικεύτηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών στις 14 και 21 Μαρτίου

    [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΑΥΣΤΡΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Η περίοδος μετά τις γενικές εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου στην Τουρκία είναι η στιγμή για να ζητήσουμε πρόοδο στο Κυπριακό από την τουρκική πλευρά, δήλωσε ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Σπίντελεγκερ.

    Ο κ. Σπίντελεγκερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος αφού επανέλαβε την δέσμευση της Κυβέρνησης στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ότι «το ταγκό χρειάζεται δύο».

    Σε κοινή διάσκεψη Τύπου, τόσο ο κ. Κυπριανού όσο και ο κ. Σπίντελεγκερ αναφέρθηκαν στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    O Αυστριακός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ``έχουμε πολλά κοινά``. Για το Κυπριακό ο κ. Σπίντελεγκερ ανέφερε πως ``θα θέλαμε να έχουμε μια λύση σε αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα, όπως και εσείς``, προσθέτοντας ότι ``θα πρέπει να προχωρήσουμε και βεβαίως πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις``.

    ``Θα θέλαμε να υποστηρίξουμε και τις δύο πλευρές για να έχουμε λύση στο μέλλον``, είπε, προσθέτοντας ότι ``θα θέλαμε να είμαστε υποστηρικτικοί αν υπάρχει ανάγκη για αυτό``.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Στο 6,2% ανήλθε το 2010 το ποσοστό ανεργίας, σε σύγκριση με 5,3% το 2009, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου.

    Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα αποτελέσματα της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού, που διενεργείται σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό, για το 4ο τρίμηνο του 2010, ο αριθμός των εργαζομένων ανερχόταν στις 386,6 χιλιάδες άτομα (άνδρες 212,3 χιλιάδες και γυναίκες 174,3 χιλιάδες) και ο αριθμός των ανέργων στις 21,9 χιλιάδες άτομα (άνδρες 11,4 χιλιάδες και γυναίκες 10,5 χιλιάδες).

    Το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 20-64 ετών ήταν 75,8% (άνδρες 82,9% και γυναίκες 68,9%), παραμένοντας στα ίδια επίπεδα από το προηγούμενο τρίμηνο και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

    Το ποσοστό ανεργίας ανερχόταν σε 5,4% του εργατικού δυναμικού (άνδρες 5,1% και γυναίκες 5,7%), σημειώνοντας μείωση από το προηγούμενο τρίμηνο, 5,8% (άνδρες 5,7% και γυναίκες 5,9%) και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, 6,0% (άνδρες 6,1% και γυναίκες 5,7%).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 March 2011 - 18:29:21 UTC