Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ - ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ
  • [03] ΥΠΕΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Τη θέση ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των κρατών μελών κατά την εξέταση της επιβολής κοινής εταιρικής φορολογικής βάσης στην ΕΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου Κορυφής, στης Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις αποφάσεις που υιοθετήθηκαν σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τις επιπτώσεις των πρόσφατων τραγικών γεγονότων στην Ιαπωνία στα θέματα πυρηνικής ασφάλειας.

    Οσον αφορά τις αποφάσεις για τα θέματα της οικονομίας, είπε ότι υιοθετήθηκε μια συνολική δέσμη μέτρων, που στοχεύει στο να ξεπεράσει η Ευρώπη την χρηματοπιστωτική κρίση και να συνεχίσει την πορεία της προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Για τον καθορισμό της κοινής εταιρικής φορολογικής βάσης, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει με ένα ουδέτερο ως προς τα έσοδα τρόπο.

    Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος κατέθεσε κοινή δήλωση με τη Μάλτα, διευκρινίζοντας ότι η πρόνοια για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν θα αποκλείει κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης από τη λήψη χρηματοοικονομικής βοήθειας, σε περίπτωση που απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, είπε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να προβεί μόνο στις απόλυτα αναγκαίες ενέργειες και με βάση τις πρόνοιες του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στον διασυνοριακό χαρακτήρας των επιπτώσεων των πυρηνικών ατυχημάτων και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Κύπρου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας και την πρόθεσή της να χτίσει πυρηνικό σταθμό σε σεισμογενή περιοχή. Είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει συλλογική προσέγγιση από την ΕΕ στο θέμα ης πυρηνικής ασφάλειας, έτσι ώστε να ασκηθεί η δέουσα πίεση προς την Τουρκία.

    Οικονομία ------------ Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν κατά τη Σύνοδο, αποσκοπούν στην ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, καθώς και τη διασφάλιση της διαρκούς σταθερότητας της ευρωζώνης στο σύνολό της. Η δέσμη μέτρων, συνέχισε ο Πρόεδρος, είναι το αποτέλεσμα πολύμηνων συζητήσεων και διαβουλεύσεων κατά τις οποίες η Κύπρος κατέθεσε τις απόψεις και τις ανησυχίες της. «Κύρια μέριμνά μας ήταν η διαφύλαξη της γενικότερης φιλοσοφίας μας για ένα κοινωνικό κράτος και των ιδιαιτεροτήτων των μικρών κρατών μελών, θέσεις τις οποίες υποστηρίζουμε διαχρονικά και με πλήρη συνέπεια» είπε.

    Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος υπέβαλε μαζί με τη Μάλτα κοινή δήλωση, στην οποία επισημαίνεται η σημασία όπως η εισήγηση για ανάπτυξη μιας κοινής εταιρικής φορολογικής βάσης γίνει με ένα ουδέτερο ως προς τα έσοδα τρόπο. Είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνον εφόσον γίνεται σεβαστό το συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των κρατών μελών, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται τα έσοδά τους, ενώ ανέφερε ότι η συζήτηση για τα θέματα αυτά θα συνεχιστεί.

    Επιπλέον, πάλι μαζί με τη Μάλτα, ο Πρόεδρος είπε ότι κατατέθηκε κοινή δήλωση με την οποία διευκρινίζεται ότι η πρόνοια για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας όταν απειλείται η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης ως σύνολο, δεν αποκλείει κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης από τη λήψη χρηματοοικονομικής βοήθειας από τον Μηχανισμό.

    «Είναι αυτονόητο ότι η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, ως σύνολο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ακεραιότητα και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα όλων των μελών» είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Εξελίξεις στη Λιβύη --------------------- Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτές προκαλούν την έντονη ανησυχία της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην άμεση κατάπαυση του πυρός από όλους τους εμπλεκομένους, καθώς και στην προστασία του άμαχου πληθυσμού.

    Αναφορικά με τις θέσεις της Κύπρου σχετικά με τη διένεξη, ο Πρόεδρος είπε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να προβεί μόνο στις απόλυτα αναγκαίες ενέργειες προς όφελος του λαού της Λιβύης και με βάση τις πρόνοιες του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ακόμη, πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες που να οδηγούν σε μια μακρόχρονη διένεξη στη Λιβύη ή στη διαίρεση της χώρας.

    Σημείωσε ότι η ιδιοκτησία της διαδικασίας μετασχηματισμού και μετάβασης στη δημοκρατία πρέπει να παραμείνει στα χέρια των ιδίων των Λιβύων και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ανάμειξη, από πλευράς της ΕΕ, θα πρέπει να γίνει μόνο κατόπιν πρόσκλησης των ενδιαφερομένων μερών.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάπτυξη αποστολής της ΕΕ για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λιβύη, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους καταυλισμούς υποδοχής Λίβυων προσφύγων στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει θεσμοθετημένη στήριξη προς όσα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ θα επηρεαστούν από κύματα μεταναστών.

    Πυρηνική ασφάλεια - Τουρκία --------------------------------- Αναφορικά με τις συνέπειες του σεισμού στην Ιαπωνία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η τραγωδία αυτή έφερε στο προσκήνιο το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας. Όπως είπε, κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο δεν τέθηκε θέμα απαγόρευσης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

    Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί στα Συμπεράσματα τονίζεται η ανάγκη επίτευξης των υψηλοτέρων επιπέδων πυρηνικής ασφάλειας, τόσο στο εσωτερικό της Ένωσης όσο και διεθνώς».

    Είπε επίσης ότι ο διασυνοριακός χαρακτήρας των επιπτώσεων των πυρηνικών ατυχημάτων «αναγκάζουν όλους μας να είμαστε πιο απαιτητικοί, ιδιαίτερα έναντι των γειτονικών μας χωρών».

    Πρόσθεσε στο πλαίσιο αυτό, ότι η Κύπρος εξέφρασε για ακόμη μία φορά την έντονη ανησυχία της για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας και ιδιαίτερα την ανέγερση πυρηνικού σταθμού σε μια σεισμογενή περιοχή, το Ακκουγιου, που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια συλλογική προσέγγιση από την ΕΕ, έτσι ώστε να ασκηθεί η δέουσα πίεση προς την Τουρκία για να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της.

    Σχετική παράγραφος, συμπλήρωσε, προστέθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου, η οποία κάνει αναφορά για τα θέματα της πυρηνικής ασφάλειας, πέραν του χώρου της ΕΕ.

    Για το θέμα ανέφερε, μίλησε τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας το σεισμογενή χαρακτήρα της περιοχής και τη γειτνίαση της με πολλές άλλες χώρες, όπως η Κύπρος που απέχει μόλις 60 χλμ, ο Λίβανος, η Συρία και η ίδια η Ελλάδα.

    «Είναι φυσιολογικό να είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι στα θέματα αυτά» είπε ο Πρόεδρος, ο οποίος είπε ότι αυτή η ευαισθησία εκφράστηκε τόσο από τον κ. Παπανδρέου, όσο και από άλλους.

    Τέλος, αναφέρθηκε ακόμη και σε μια ρήση του Τούρκου Πρωθυπουργού, για την οποία έγινε λόγος κατά τη διάρκεια της Συνόδου. Ο Πρόεδρος σχολίασε το ευφυολόγημα του κ. Ερντογάν, ότι ο φόβος για την πυρηνική ενέργεια θα οδηγήσει στο να φοβόμαστε ακόμη και μια φιάλη γκαζιού. «Όταν τη φιάλη γκαζιού τη βάλεις δίπλα από το τζάκι ή δίπλα από το κρεβάτι σου», τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος μεταφορικά στους κινδύνους από την πρόθεση της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό σε σεισμογενή περιοχή.

    [02] ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ - ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ

    Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Λευκό Οίκο ο καθιερωμένος εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου, από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, επιφανών παραγόντων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και Αμερικανών Βουλευτών.

    Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης ενώ τελικά λόγω τεχνικού προβλήματος δεν έγινε δυνατό να παραστεί ο ευρισκόμενος στην αμερικανική πρωτεύουσα Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης.

    Παρευρέθηκαν επίσης οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης και Παύλος Αναστασιάδης.

    Στην ομιλία του ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε με θέρμη στην Ελλάδα και τις στενές συμμαχικές σχέσεις που διατηρεί με τις ΗΠΑ, μνημονεύοντας και την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, αλλά και στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβυή. Αναφέρθηκε ακόμη στη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο αποκάλεσε «καλό φίλο».

    Ωστόσο ο Πρόεδρος Ομπάμα απέφυγε να λάβει θέση στα ζητήματα που ήγειρε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και τα οποία αφορούσαν στο Κυπριακό, στο Μακεδονικό και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    [03] ΥΠΕΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Με το Ρουμάνο ομόλογό του συναντήθηκε την Πέμπτη στο Βουκουρέστι ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης με τον οποίο συμφώνησε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την πάταξη φαινομένων εκμετάλλευσης και εμπορίας Ρουμάνων πολιτών που εργάζονται στην Κύπρο καθώς και φαινομένων εγκληματικότητας.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Υφυπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικής Προστασίας καθώς και οι Διευθυντές της Αστυνομίας και του Κτηματολογίου.

    Όπως αναφέρεται σε σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Συλικιώτης ανέλυσε στον ομόλογό του Train Constantin Igas τα μέτρα που λαμβάνει η κυπριακή Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των πιο πάνω φαινομένων, τονίζοντας την σημασία της πρόληψης. Ανέφερε ότι αναγκαία προϋπόθεση είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας καθώς και η υποχρεωτική εγγραφή των Ρουμάνων εργαζομένων ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 26 March 2011 - 10:29:13 UTC