Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [04] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ - ΕΝΑΡΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ

    Με την υπόμνηση ότι ζούμε σε μιαν ημικατεχόμενη πατρίδα και ότι έχουμε όλοι χρέος ιερό να εργασθούμε για την απαλλαγή της από την κατοχή και για την επανένωσή της, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, εγκαινίασε το Δημοτικό Σχολείο Περιστερώνας.

    ``Ενα νέο σχολείο αποτελεί πάντα μια ανανεωμένη πηγή ελπίδας για το μέλλον, μια νέα ελπίδα για τα παιδιά μας που ζουν σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα και ταυτόχρονα καλούνται να ανταποκριθούν στις πολύπλοκες απαιτήσεις των σημερινών καιρών``, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. ``Πρώτη μας έγνοια``, πρόσθεσε, ``αποτελεί η θέλησή μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα σε συνθήκες ευημερίας και δημιουργικότητας``.

    ``Ως Κυβέρνηση``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας στην τελετή των εγκαινίων, ``έχουμε αποδείξει, στα τρία έτη της διακυβέρνησής μας, ότι έχουμε την πολιτική βούληση και τη διάθεση να προχωρήσουμε στην υλοποίηση όλων των εξαγγελιών μας για την Παιδεία``.

    ``Το οφείλουμε``, πρόσθεσε, ``στα παιδιά και στους νέους μας, οι οποίοι αποτελούν την ελπίδα και το μέλλον αυτού του τόπου, για τούτο η συνεχής βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων, με την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, την αντισεισμική αναβάθμιση των υφισταμένων και τις επεκτάσεις που γίνονται, αποτελεί βασική παράμετρο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης την οποία σταδιακά υλοποιούμε``.

    ``Το όραμα γενιών εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για μια κυπριακή εκπαίδευση που θα μας επιτρέπει να πρωταγωνιστούμε από πλευράς μάθησης στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο σταδιακά υλοποιείται``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τονίζοντας πως ``χρειάζεται βέβαια να γίνουν πολλά ακόμα, ιδιαίτερα σε σχέση με τα στεγανά που δημιούργησαν εθνικιστικά, κοινωνικά και άλλα κατεστημένα για δεκαετίες``.

    ``Στόχος της μεταρρύθμισης``, είπε, ``είναι ένα σχολείο που θα σέβεται απόλυτα την αξιοπρέπεια των μαθητών και των μαθητριών και θα παρέχει σε όλα τα παιδιά τη δυνατότητα επίτευξης όλων των στόχων της εκπαίδευσης, χωρίς οποιεσδήποτε εκπτώσεις στην ποσότητα και στην ποιότητα των μορφωτικών αγαθών``.

    Το σχολείο που εγκαινιάσθηκε σήμερα στοίχισε στο κράτος τρία σχεδόν εκατομμύρια ευρώ και ``αποτελεί``, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, ``ένα πολυδύναμο εκπαιδευτικό συγκρότημα υψηλών προδιαγραφών``. ``Είμαστε βέβαιοι``, συνέχισε απευθυνόμενος στους μαθητές, ``ότι θα το αγαπάτε και θα το φροντίζετε ως δεύτερό σας σπίτι, όχι μόνον τώρα που φοιτάτε σε αυτό, αλλά και αργότερα, μετά την αποφοίτησή σας``.

    ``Είμαστε επίσης βέβαιοι``, πρόσθεσε, ``ότι, με τη βοήθεια των δασκάλων και των γονιών σας και τη δική σας συστηματική προσπάθεια, θα κατορθώσετε να κατακτήσετε τις υψηλές αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της αγάπης και της έγνοιας για τον συνάνθρωπό σας``.

    ``Η Πολιτεία``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ``εκφράζει την εκτίμησή της προς όλους τους εκπαιδευτικούς που έχουν εργασθεί κατά καιρούς στο σχολείο αυτό, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για την ευσυνειδησία, τον ζήλο και την υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει``.

    Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, είπε, η κυβέρνηση αύξησε σε σημαντικό βαθμό τα προβλεπόμενα κονδύλια για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων αυξήθηκαν από 68,3 εκατομμύρια ευρώ το 2008, στα 75 εκατομμύρια ευρώ το 2009 και στα 88 εκατομμύρια ευρώ το 2010.

    ``Παράλληλα``, πρόσθεσε, ``για το 2009 παραχωρήθηκαν πρόσθετες πιστώσεις 20 εκατομμυρίων ευρώ στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για έργα κτιριολογικής υποδομής, στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης``.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``η Παιδεία και ο Πολιτισμός βρίσκονται πολύ υψηλά στις προτεραιότητες της παρούσας Κυβέρνησης, γιατί η Παιδεία αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον, για την κοινωνική, την οικονομική, την πνευματική και την πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας``.

    ``Είναι``, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, ``για τον κάθε άνθρωπο το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό και ως τέτοια πρέπει να διασφαλίζεται ισότιμα σε όλους τους πολίτες, με την παροχή δωρεάν και υψηλής ποιότητας δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο``.

    ``Ως Κυβέρνηση``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``έχουμε κάνει ήδη αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, βήματα με τα οποία εκτιμούμε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση περνάει από τη θεωρία στην πράξη``.

    ``Το σημαντικότερο``, είπε, ``είναι ότι έχουμε αγγίξει επιτέλους την `καρδιά και την ψυχή` του εκπαιδευτικού συστήματος, με την ολοκλήρωση της τεράστιας προσπάθειας για διαμόρφωση νέων αναλυτικών προγραμμάτων από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο``, ενώ υλοποιείται ταυτόχρονα η εισαγωγή ενός μεγάλου προγράμματος επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα νέα αναλυτικά προγράμματα``.

    Κατά τη διακυβέρνηση Χριστόφια, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, ``έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από πολιτικές για προώθηση της μεταρρύθμισης``, όπως ``η μείωση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα στους 25 για όλες τις τάξεις, η εισαγωγή των τετραμήνων στη Μέση Εκπαίδευση, η επέκταση των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, η δημιουργία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης και η εφαρμογή του προγράμματος εισαγωγικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών``.

    ``Παράλληλα``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``ενισχύσαμε την οικονομική και κοινωνική στήριξη στους μαθητές και τους φοιτητές``, κάτι που ``επιτεύχθηκε με την παραχώρηση, για τρίτη συνεχή σχολική χρονιά, χορηγίας σε όλους του μαθητές της Β Γυμνασίου για την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, την επέκταση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας με την έγκριση πακέτου στοχευμένων μέτρων στήριξης των φοιτητών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, συνολικού ύψους 12.000.000 ευρώ και με την εφαρμογή του θεσμού του δωρεάν σχολικού λεωφορείου``.

    ``Στόχος και σκοπός κάθε σχολείου διαχρονικά, και ιδιαίτερα στις ημέρες μας``, συνέχισε, ``είναι να καλλιεργεί την αγάπη για τη γλώσσα και τον πολιτισμό, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και στον γλωσσικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό πλουραλισμό και την προσήλωση στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ισότητας``.

    ``Μέσα από τη λειτουργία κάθε σχολείου πρέπει, επίσης``, είπε, ``να προωθείται η καλλιέργεια των ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουν τον ενεργό και δημοκρατικό πολίτη, να προάγεται η κριτική σκέψη, να καλλιεργούνται οι δεξιότητες, οι ικανότητες και τα ταλέντα των παιδιών, να διασφαλίζεται η φυσική, συναισθηματική και ψυχική τους υγεία και να προσφέρονται γνώσεις από όλο το φάσμα των επιστημονικών πεδίων``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την απαισιοδοξία του για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ένεκα της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν σε αντιπροσωπεία Ελλήνων Βουλευτών. Συγκεκριμένα, ο κ. Καρογιάν δέχθηκε τη Δευτέρα τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Ντίνο Βρεττό και τα μέλη της Επιτροπής, Βουλευτές Αρια Αγάτσα, Ιωάννη Πλακιωτάκη, Αθανάσιο Παφίλη, Ιωάννη Κοραντή και Θεόδωρο Δρίτσα, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από σχετική πρόσκληση της Βουλής. Την αντιπροσωπία συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλης Παπαϊωάννου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους Ελληνες Βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την απαισιοδοξία του για την προοπτική επίλυσης του προβλήματος, ένεκα της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας, η οποία εκφράζεται μέσω της κατάθεσης θέσεων στις διαπραγματεύσεις που, εάν υιοθετηθούν, θα καταλήξουν σε λύση συνομοσπονδίας και δύο κρατών. Το κλειδί της λύσης του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, βρίσκεται στην Αγκυρα, στην οποία θα πρέπει να στραφούν οι διεθνείς πιέσεις, ώστε να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή προνοείται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και η οποία να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Καρογιάν επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αντιτίθεται, νοουμένου ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών μελών της, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Ντίνος Βρεττός και τα μέλη της αντιπροσωπίας επαναβεβαίωσαν την αμέριστη υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων και γενικότερα του πολιτικού κόσμου της χώρας και του ελληνικού λαού στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου. Στη συνάντηση αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και συντονισμού των δύο Κοινοβουλίων στο διμερές και διεθνές επίπεδο.

    [03] ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Δεν θα σταματήσουμε να συλλέγουμε στοιχεία και να χτυπούμε παντού όλες τις πόρτες μέχρι να λάμψει η αλήθεια σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων μας, διαβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, μιλώντας τη Δευτέρα σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία του 27ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, κατήγγειλε την Τουρκία, η οποία εδώ και 37 χρόνια δεν δίνει στοιχεία στους συγγενείς των αγνοουμένων, σχετικά με τη διακρίβωση της ζωής τους. Συνεχίζοντας ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι το θέμα είναι ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσει η Τουρκία.

    Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής του Ιδρύματος Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης ανέφερε ότι στα πλαίσια του φετινού 27ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, στις 3-9 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, που στόχο έχουν την ενημέρωση γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των Αγνοουμένων και την ανθρωπιστική ανάγκη επίλυσης του. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, είπε, ξεκίνησε την Κυριακή 3 Απριλίου, με ανάγνωση Αρχιεπισκοπικής Εγκυκλίου για το θέμα των Αγνοούμενων σε όλους τους ιερούς Ναούς της Κύπρο. Την Πέμπτη 7 Απριλίου, αντιπροσωπείες από συγγενείς Αγνοουμένων, που θα συνοδεύονται από εκπροσώπους γυναικείων Οργανώσεων, θα επιδώσουν υπομνήματα σε πρεσβείες ξένων κρατών στη Λευκωσία. Θα γίνουν επίσης ενδοσχολικές εκδηλώσεις για το θέμα και ανάγνωση Εγκυκλίου του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.

    Μεταξύ άλλων θα γίνει συζήτηση για το θέμα των Αγνοουμένων στο Αγγλικό Κοινοβούλιο σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, ενώ θα πραγματοποιηθεί σειρά διαβημάτων προς αρμόδιους φορείς και παράγοντες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σχετίζονται με θέματα ακούσιων εξαφανίσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αναλύοντας το θέμα των Αγνοουμένων, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου ανέφερε ότι η επανέναρξη των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους ΔΕΑ και η πραγματοποίηση αριθμού εκταφών στις κατεχόμενες περιοχές αξιολογείται ως θετική εξέλιξη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι εκταφές και μόνο, δεν μπορούν να θεωρούνται ουσιαστική πρόοδος στο θέμα, σημειώνοντας ότι το γεγονός πως η ΔΕΑ δεν μπόρεσε να αρχίσει την ουσιαστική εξατομικευμένη διερεύνηση αποτελεί σοβαρή αδυναμία, που προκαλεί απογοήτευση και ανησυχία στις οικογένειες Αγνοουμένων. Ανέφερε ωστόσο ότι θα παρασχεθεί κάθε δυνατή υποστήριξη και βοήθεια στο έργο της ΔΕΑ σε μια προσπάθεια να υπερπηδηθούν οι υφιστάμενες αδυναμίες και προβλήματα.

    [04] ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ - ΕΝΑΡΞΗ

    Η ``Ευρωπαϊκή Περιοδεία`` στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ετους Εθελοντισμού (ΕΕΕ) 2011, η οποία πραγματοποιείται σε κάθε κράτος μέλος για προώθηση των στόχων του Ετους και προβολή των δραστηριοτήτων των εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και ευαισθητοποίησης του κοινού στο θέμα του εθελοντισμού, ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Λευκωσία.

    Την εκδήλωση εγκαινίασε, στην Διεθνή Κρατική Εκθεση, η Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και επίτιμη Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Ελση Χριστόφια, στην παρουσία του Προέδρου του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού Σταύρου Ολύμπιου, του Προϊστάμενου της Μονάδας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Αλέξανδρου Αλεξάνδρου και της Προέδρου του Europa Donna Κύπρου, Στέλλας Κυριακίδου. Ο κ. Αλεξάνδρου σε δήλωση του, είπε ότι η εκδήλωση της Περιοδείας του ΕΕΕ 2011 λαμβάνει χώρα από σήμερα μέχρι και τις 6 Απριλίου.

    Η Μονάδα Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κατά το τριήμερο 4-6 Απριλίου φιλοξενεί στην Διεθνή Κρατική Εκθεση διαδραστικό πρόγραμμα γύρω από το θέμα του εθελοντισμού, το οποίο περιλαμβάνει συζητήσεις με ειδικούς όπως και παρουσιάσεις για το θέμα του εθελοντισμού. Την τελευταία ημέρα της εκδήλωσης, 6 Απριλίου, στις 16:00, θα λάβει χώρα τελετή στην οποία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, θα επιδώσει στις εθελοντικές οργανώσεις την ετήσια επιχορήγησή τους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 4 April 2011 - 15:29:14 UTC