Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΒΟΥΛΗ ΓΙΟΥΡΟΣΙΠΡΙΑ
  • [03] ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΤΟ
  • [04] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΗΓΕΤΩΝ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σύμφωνα με πηγή του Αμερικανικού Κογκρέσου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απορρίπτει κατηγορηματικά ότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Συγκεκριμένα, ο Μπαν Γκι μουν, ο οποίος είχε επαφές στην Ουάσινγκτον, είχε στη συνέχεια κατ ιδίαν συνομιλία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζον Κέρι και συναντήθηκε και με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας απάντησε στις ερωτήσεις τους για ζητήματα που απασχολούν τον ΟΗΕ.

    Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Νέας Ιερσέης Ρόμπερτ Μενέντεζ έθεσε στο Γενικό Γραμματέα το θέμα των πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων που κάποιοι επιχειρούν να θέσουν στη διαπραγματευτική διαδικασία του Κυπριακού, ενώ επισήμανε την ύπαρξη αδιεξόδου στις συνομιλίες, εξ αιτίας της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Σύμφωνα με πηγή του Κογκρέσου, ο Γενικός Γραμματέας απέρριψε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα στις διαπραγματεύσεις, επισήμανε ωστόσο ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο για 37 χρόνια. Είπε ακόμη ότι στις συνομιλίες που διεξάγονται δεν έχει σημειωθεί η επιθυμητή πρόοδος, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται.

    Σε ερώτημα που ετέθη από το Γερουσιαστή Μενέντεζ για πιέσεις που ασκούνται μέσω της ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Μπαν απάντησε ότι η διαδικασία ανανέωσης της θητείας της δύναμης είναι συγκεκριμένη και λαμβάνει χώρα κάθε έξι μήνες κι οι αναφορές για αναδιάρθρωση της Δύναμης αφορούν στις σχετικές εντολές της Γενικής Συνέλευσης και του Σ.Α. του οργανισμού, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    «Θεωρώ την ισχυρή συνεργασία και υποστήριξη μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών ως πολύ σημαντικό πυλώνα για να επιτελέσουμε στα Ηνωμένα Εθνη την εντολή μας από τα κράτη μέλη», είπε πριν τη συνάντηση με την κ. Κλίντον ο Γενικός Γραμματέας.

    Τόνισε παράλληλα ότι «η σθεναρή υποστήριξη από την κυβέρνηση Ομπάμα και την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών δεν ήταν ποτέ σημαντικότερη από σήμερα, καθώς αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Λιβύη, το Σουδάν, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν και αλλού».

    Τόσο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όσο και στην αντίστοιχη της Γερουσίας, μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε σε θέματα μεταρρυθμίσεων του Οργανισμού και του προϋπολογισμού του. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αφού δήλωσε πως αντιλαμβάνεται ότι αυτή τη στιγμή το βασικό θέμα στο Κογκρέσο είναι η έγκριση του προϋπολογισμού κι ότι ταυτόχρονα υπάρχει μία ευρύτερη οικονομική δυσκολία σ όλα τα κράτη μέρη, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη στήριξη του ΟΗΕ (καλύπτουν το 22% του προϋπολογισμού του) και είπε πως φέτος ο ίδιος εισηγήθηκε μείωση του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Εθνών κατά 3%.

    [02] ΒΟΥΛΗ ΓΙΟΥΡΟΣΙΠΡΙΑ

    Εγκρίθηκε την Πέμπτη κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός 7.200.000 ευρώ, για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής χαριστικών αποζημιώσεων στο προσωπικό της Γιουροσίπρια, ανάγκη η οποία προέκυψε μετά τον τερματισμό των εργασιών της εταιρείας. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε νόμο από όλους τους βουλευτές πλην του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, που δήλωσε αποχή.

    Το συμφωνηθέν σχέδιο διαλαμβάνει ότι για το προσωπικό της εταιρείας (191 άτομα), εκτός των κυβερνητών, συγκυβερνητών και διευθυντικών στελεχών της εταιρείας, η αποζημίωση θα είναι ίση με πεντέμισι εβδομαδιαίους μισθούς πολλαπλασιαζόμενη με τα χρόνια υπηρεσίας.

    Για τους κυβερνήτες, συγκυβερνήτες (63 άτομα) και τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας (18 άτομα) η αποζημίωση θα είναι ίση με τρεις εβδομαδιαίους μισθούς πολλαπλασιαζόμενη με τα χρόνια υπηρεσίας και ανώτατη αποζημίωση ο ένας ετήσιος μισθός. Το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί για τις αποζημιώσεις, με βάση το τελικώς συμφωνηθέν σχέδιο, υπολογίσθηκε στα 7,2 εκατομμύρια ευρώ.

    Η μέση αποζημίωση για το υπαλληλικό προσωπικό (191 άτομα) ανέρχεται σε 19.604 ευρώ, για την κατηγορία των κυβερνητών και συγκυβερνητών (63 άτομα) η μέση αποζημίωση ανέρχεται σε 45.043 ευρώ και για την κατηγορία του διευθυντικού προσωπικού (18 άτομα) η μέση αποζημίωση ανέρχεται σε 30.431 ευρώ.

    [03] ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΤΟ

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε κυβερνητικό νομοσχέδιο, στη βάση πρότασης νόμου που είχε κατατεθεί πολύ ενωρίτερα στη Βουλή από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, με σκοπό την τροποποίηση του ισχύοντος νόμου περί τροφίμων (Ελεγχος και Πώληση), προκειμένου να καταστεί σε καταστήματα πώλησης τροφίμων αποτελεσματικότερη η ενημέρωση των καταναλωτών, ως προς την έκθεση προς πώληση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και των τροφίμων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

    Βουλευτές από όλα τα κόμματα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συναίνεση που επικράτησε μεταξύ κομμάτων και της Κυβέρνησης για την προώθηση αυτής της νομοθεσίας και εκφράσθηκε η ευχή όπως σύντομα η Κύπρος καταστεί ζώνη απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν απένειμε ``εύφημον μνεία`` στον κ. Περδίκη, για την εδώ και πολλούς μήνες προσπάθειά του να προωθηθεί αυτή η νομοθεσία.

    Η πρόταση νόμου κατατέθηκε στη Βουλή από τον κ. Περδίκη, με συν-εισηγητή σε μεταγενέστερο στάδιο τον βουλευτή Στέλιο Ιερωνυμίδη του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ αργότερα κατατέθηκε και νομοσχέδιο με ανάλογο περιεχόμενο, το οποίο υπερψηφίστηκε σήμερα, με την πρόταση νόμου να αποσύρεται από τον κ. Περδίκη.

    [04] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΗΓΕΤΩΝ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέντ Οζερσάι συναντώνται την Παρασκευή προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επί των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας.

    Στην προηγούμενη συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου απάντησε στην πρόταση της ε/κ πλευράς για την ομοσπονδιακή αστυνομία, τις ομόσπονδες μονάδες της αστυνομίας και την Αρχή διερεύνησης. Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, είχε δηλώσει ότι οι εκπρόσωποι των δύο ηγετών ``θα προχωρήσουν τη συζήτηση``.

    Οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων έχουν και δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση την προσεχή Τρίτη το πρωί, δύο μέρες πριν το δείπνο εργασίας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του κ. Ερογλου, στην παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 8 April 2011 - 9:29:16 UTC