Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΟΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Εκκληση στους παράγοντες, που είναι εντεταλμένοι με καθήκον να διαδραματίζουν βοηθητικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, να πάψουν - ακούσια ή και εκούσια - να δίνουν πίστη στις παραπλανητικές διαβεβαιώσεις και τις δημόσιες διακηρύξεις της Τουρκίας περί σπουδής για λύση του Κυπριακού, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη.

    Χρειάζεται, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αντικειμενική και πραγματιστική εκτίμηση των λόγων της Τουρκίας και σύγκριση με τα έργα της, τα οποία πόρρω απέχουν από το περιεχόμενο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του Καταστατικού Χάρτη και του Διεθνούς Δικαίου. «Οι κριτές πρέπει να έχουν ως μεζούρα τα ψηφίσματα και τις αρχές του ΟΗΕ μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες».

    «Αγωνιζόμαστε να απαλλαγούμε από την κατοχή. Αγωνιζόμαστε να πετύχουμε μια δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας,» είπε, σημειώνοντας ότι η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς.

    «Εξαρτάται κατά πρώτο και κύριο λόγο από την Τουρκία, η οποία με τη στάση της δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα την επίτευξη λύσης. Το ζητούμενο είναι η Τουρκία να αλλάξει αυτή τη στάση και έμπρακτα να εργαστεί, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για λύση στο Κυπριακό. Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη στον κυπριακό λαό το γεγονός ότι ενώ η Τουρκία συνεχίζει να έχει μια απαράδεκτη και αδιέξοδη στάση, ορισμένοι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα προσπαθούν να φορτώσουν της ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης στη δική μας πλευρά».

    Η παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση, υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εδραιώνει τα κατοχικά τετελεσμένα και δυσχεραίνει τις προοπτικές λύσης. «Η λύση επείγει. Εμείς όμως απορρίπτουμε την προσέγγιση για επίτευξη μιας κακής και ζημιογόνας λύσης κάτω από την πίεση του παράγοντα χρόνου. Απορρίπτουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας το συμβιβασμό με τη διχοτόμηση, με την οριστική δηλαδή παράδοση της μισής Κύπρου στην Τουρκία».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε δύο επιλογές σε ό,τι αφορά το Κυπριακό: η επιλογή της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και η επιλογή της καταστροφικής, για το λαό και την πατρίδα, διχοτόμησης.

    «Η μόνη εφικτή επιλογή που θα σώσει τον τόπο είναι αυτή της ομοσπονδίας. Η μονιμοποίηση της διχοτόμησης οδηγεί στην απώλεια της μισής μας πατρίδας και στη δημιουργία σοβαρότατων κινδύνων για το μέλλον, για την ελεύθερη Κύπρο. Εμείς δεν θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν στην αβεβαιότητα και με συνεχείς απειλές για την ύπαρξή τους στη γη που μας γέννησε. Αμφισβήτηση, από μέρους μας, σήμερα της λύσης της ομοσπονδίας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση. Αμετάθετός μας στόχος είναι η αποτίναξη της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας επιτυγχάνοντας λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», υπογράμμισε και επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα και κάθε εφαλτήριο για εκπλήρωση αυτού του στόχου.

    «Η πορεία των συνομιλιών είναι δύσκολη. Η όποια πρόοδος έχει επιτευχθεί στα διάφορα κεφάλαια δεν είναι δυστυχώς η αναμενόμενη. Αντίθετα, σε ορισμένα ζητήματα με λύπη παρατηρούμε πισωδρόμηση. Θεωρούμε αγαπητοί μου, πατριωτικό καθήκον την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρονται για να επιτύχουμε την πολυπόθητη λύση,» σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη διαδικασία και τις ειλικρινείς προσπάθειες για την επίτευξη λύσης.

    Οι χειρισμοί στο διεθνές πεδίο έχουν ισχυροποιήσει την Κύπρο διεθνώς και δημιουργούν καλύτερες προοπτικές για τον τόπο, είπε, και αναφέρθηκε στις ιστορικές επισκέψεις του Πάπα Βενέδικτου, του Προέδρου της Ρωσίας κ. Μεντβέντεφ, της Καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Μέρκελ ως μερικά μόνο παραδείγματα της ενίσχυσης της παρουσίας στο διεθνή χώρο και του πρόσθετου κύρους που έχει η Κύπρος διεθνώς. «Η ισχυρή στήριξη από σημαντικές φίλες χώρες ενισχύει τον αγώνα μας».

    Αξιοποιούμε, συνέχισε, τον ευρωπαϊκό παράγοντα και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επιτυγχάνοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σήμερα η Τουρκία αισθάνεται στριμωγμένη και δέχεται σημαντική πίεση αφού η ενταξιακή της πορεία ουσιαστικά καρκινοβατεί.

    Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη διχοτόμηση της Κύπρου λόγω της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε: «η ίδια η τουρκοκυπριακή κοινότητα υποφέρει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό που επιβάλλει η Αγκυρα. Τα πρόσφατα συλλαλητήρια και άλλες εκδηλώσεις των Τουρκοκύπριων συμπατριωτών αποτελούν τρανή απόδειξη. Εμείς, για ακόμα μια φορά και από αυτό το βήμα, τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Το μέλλον αυτού του τόπου είναι η κοινή συμβίωση, η κοινή πάλη και δημιουργία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    Τόνισε ότι θα αγωνίζεται επιδιώκοντας την αλλαγή της στάσης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και είπε ότι προσδοκά ότι στο εσωτερικό μέτωπο θα υπάρξει, επιτέλους, ενότητα, ενότητα στόχων και επιδιώξεων.

    «Οραμα μας είναι να αποκαταστήσουμε και να διασφαλίσουμε την ενότητα του κράτους, του λαού και της οικονομίας και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, χωρίς ξένες επεμβάσεις, να είναι πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους σε συνθήκες ευημερίας και δημιουργίας», σημείωσε.

    Για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος και την τελική δικαίωση, θα συνεχίσουμε να έχουμε ως καθοδηγητικό φάρο τη θυσία των Μισιαούλη και Καβάζογλου και όλων όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Κύπρο, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

    Χαρακτήρισε τους Μισιαούλη και Καβάζογλου ηρωομάρτυρες και σύμβολα φιλίας και κοινής πάλης, που με τους αγώνες και τη θυσία τους πότισαν το δέντρο της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. «Σε μια εποχή όπου δυστυχώς στον τόπο μας αναβιώνουν φαινόμενα εθνικισμού και φασισμού, κλίνουμε και φέτος ευλαβικά το γόνυ με την ευχή όπως ο Κώστας Μισιαούλης και ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, ως σύμβολα φιλίας και κοινής πάλης, αποτελέσουν το λαμπρό παράδειγμα που θα καθοδηγεί όλους μας στον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας».

    Οι Μισιαούλης και Καβάζογλου αγωνίστηκαν ενάντια στον εθνικισμό και το σοβινισμό, ενάντια στις ξένες μεθοδεύσεις κατά της Κύπρου και τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις, και με αυταπάρνηση μαζί με άλλους συντρόφους και συναγωνιστές τους για να πείσουν τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να κατανοήσουν ότι η μόνη οδός που διασφάλιζε το μέλλον ήταν η αγαστή συνεργασία και ο κοινός αγώνας.

    Ο Καβάζογλου δεν συνταυτίστηκε με τις πολιτικές επιλογές της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και οι Τουρκοκύπριοι σοβινιστές τον θεώρησαν προδότη, όπως προδότες θεώρησαν και αρκετούς άλλους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους που αντιστάθηκαν στη λογική και την πολιτική της διχοτόμησης, είπε στην ομιλία του. Ο Καβάζογλου, σημείωσε, έγινε στόχος των Τουρκοκύπριων σοβινιστών και έπεσε θύμα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ. Στις 11 Απριλίου 1965 σε ενέδρα της ΤΜΤ δολοφονήθηκε σφικταγκαλιασμένος με τον σύντροφο του, Κώστα Μισιαούλη, στο δρόμο προς εκπλήρωση του πατριωτικού καθήκοντος.

    ``Ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και ο Κώστας Μισιαούλης θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι να αποτρέψουν την καταστροφή της πατρίδας μας. Μια καταστροφή που επήλθε δυστυχώς το 1974 με το φασιστικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και τη συνακόλουθη τουρκική εισβολή που σκόρπισε την καταστροφή και το θάνατο``, πρόσθεσε.

    «Οι Καβάζογλου και Μισιαούλης θυσιάστηκαν στο βωμό του αγώνα για εθνική και κοινωνική λευτεριά, για αδελφοσύνη μεταξύ των Κυπρίων. Η θυσία τους πρέπει στις μέρες μας να καταστεί ξυπνητήρι συνειδήσεων και σάλπισμα συσπείρωσης όλων των Κυπρίων που αγαπούν πραγματικά αυτή την πολύπαθη πατρίδα,» κατέληξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι «η κορυφούμενη τουρκική αδιαλλαξία, ο ετσιθελισμός και η αλαζονεία της Τουρκίας και η ανοχή που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων επιβάλλουν συνεχή εγρήγορση και αγωνιστική συστράτευση». Σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Τεθωρακισμένων, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η σημερινή Γενική Συνέλευση προσφέρεται ως ακόμη μια ευκαιρία για να θυμηθούμε την ηρωική συμβολή των μαυροσκούφηδων στην αντιμετώπιση της βάρβαρης τουρκικής εισβολής το 1974».

    Οπως είπε ο κ. Καρογιάν, «σήμερα τιμούμε τους ηρωικούς μαυροσκούφηδες που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της κυπριακής ελευθερίας και τα ιερά χώματα της πατρίδας ενώ παράλληλα εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους έφεδρους των τεθωρακισμένων γιατί αποτελούν στυλοβάτες της αμυντικής μας θωράκισης και στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς». Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «με την πολύχρονη παρουσία και δράση του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Τεθωρακισμένων κρατεί σε εγρήγορση την εθνική συνείδηση των εφέδρων μας και ενισχύει και ενδυναμώνει τις σχέσεις της κοινωνίας με την Εθνική Φρουρά».

    Πρόσθεσε ότι «στα 23 χρόνια της παρουσίας και δράσης του ο Σύνδεσμος επιτελεί ένα σημαντικό και πολυσχιδές έργο και με τις πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του έχει κερδίσει την αναγνώριση από την κοινωνία, την Εθνική Φρουρά και την πολιτεία». Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Τεθωρακισμένων με το έργο, τη δράση και την προσφορά του δίνει συνεχώς το σωστό παράδειγμα».

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

    Η Κυβέρνηση παραμένει σταθερή στο στόχο της επανένωσης της Κύπρου και συνεπής στα αποτελέσματα της προόδου που έχει επιτευχθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας κατά τη διάρκεια δικοινοτικής εκδήλωσης στον Κάτω Πύργο. Πρόσθεσε ότι «ευελπιστούμε ότι οι συνομιλίες θα προχωρήσουν και θα έχουμε περαιτέρω πρόοδο», ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να παραμένει διαιρεμένη και πολύ μεγάλη για να χωρέσει όλες της τις κοινότητες. Συμπλήρωσε ότι η ομορφιά της Κύπρου καταστρέφεται από τη διαίρεση και είπε ότι παρά το γεγονός αυτό, οι άνθρωπο της Τηλλυρίας δεν απομακρύνθηκαν από το στόχο της επαναπροσέγγισης και εργάστηκαν μαζί με την Κυβέρνηση για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    «Η κοινή θέληση, η κοινή πεποίθηση, ο κοινός αγώνας αποτελούν δεδομένα που ισχυροποιούν τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση του Κυπριακού» είπε ο κ. Στεφάνου. Για να επιτευχθεί αυτό, συνέχισε, χρειάζεται να υπερπηδηθούν πολλά εμπόδια και πολλά προβλήματα. «Χρειάζεται να παραμείνουμε πιστοί στο στόχο της επανένωσης και να διατηρούμε ζωντανή την πίστη στην επίτευξη του στόχου. Αυτό είναι το καθήκον που εγείρεται μπροστά μας» είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι «μπορούμε να φτάσουμε σε μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και να απαντά στις εύλογες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων» και υπενθύμισε ότι η καλή θέληση της ε/κ πλευράς για συνέχιση της προσπάθειας είναι κατατιθέμενη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου» είπε.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΟΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΣ

    Στα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μάστιγας του καρκίνου αλλά και στο έργο που επιτελεί ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου τα τελευταία 35 χρόνια με στόχο τη διευκόλυνση των καρκινοπαθών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την τελετή εκκίνησης της 36ης Πορείας Χριστοδούλας, στο Ιδρυμα Ανακουφιστικής Φροντίδας Αροδαφνούσα, στη Λευκωσία. Στο χαιρετισμό, που διάβασε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η εκδήλωση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου αποκτά μεγαλύτερη σημασία, «αφού αποτελεί σημείο συνάντησης της ανακουφιστικής φροντίδας με έναν από τους βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής και που περιλαμβάνεται στην εθνική στρατηγική αντιμετώπισης του καρκίνου».

    Πρόσθεσε ότι στη στρατηγική για τον καρκίνο περιλαμβάνονται η πρόληψη, η θεραπευτική αντιμετώπιση, η ανακουφιστική φροντίδα καθώς και η έρευνα, ενώ είπε ότι ήδη η Εθνική Επιτροπή αντιμετώπισης του καρκίνου, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σώμα προβαίνουν στην ετοιμασία σχεδίου υλοποίησης της.

    Στα πλαίσια αυτά, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της μάστιγας του καρκίνου. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος, η νέα Παιδογκολογική Κλινική στο Μακάρειο Νοσοκομείο παίρνει σε λίγες μέρες σάρκα και οστά, με τη λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Κέντρου Παιδογκολογίας και Παιδοαιματολογίας. Το Κέντρο θα προσφέρει υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και μακροχρόνιας παρακολούθησης των παιδιών και εφήβων από όλη την Κύπρο, που πάσχουν από καρκίνο και λευχαιμία. Επίσης, ανέφερε ότι έχει συμπληρωθεί η επέκταση της Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με εξωτερικά ιατρεία, υπηρεσίες χημειοθεραπείας, κλινική πόνου και υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και έχει ενδυναμωθεί το Αρχείο Καρκίνου, το οποίο εντάχθηκε στη Μονάδα Παρακολούθησης της Υγείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 April 2011 - 20:29:22 UTC