Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΜΠΑΤΕΝΧΑΙΜ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [04] ΓΔ ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΤΥΜΠΟΥ - ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι έθεσε τα πράγματα στη θέση τους, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση εδώ και τώρα, αλλά αυτή να είναι συμφωνημένη, να πληροί τις προδιαγραφές όπως έχουν καθοριστεί από ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και να τιμηθούν οι συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερογλου, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ο κ. Ερογλου απέδωσε τα όσα είπε σε παραπληροφόρηση που έτυχε από δημοσιογράφους.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στη σημερινή συνάντηση συνέχισαν τη «συζήτηση για τα θέματα της αστυνομίας που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια».

    Ανέφερε ότι έθεσε στον κ. Ερογλου τα όσα έχει δηλώσει. «Εθεσα τα πράγματα στη θέση τους, και για τα θέματα δήθεν πολέμου που είναι έτοιμη η ε/κ πλευρά να κάμει, αλλά και για άλλα ζητήματα που έχει θέσει χωρίς να υπάρχει θέμα. Νομίζω παραδέχθηκε ότι τον παραπληροφόρησαν δημοσιογράφοι αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ερογλου ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος δεν ήθελε να τον συναντήσει λόγω των εορτών του Πάσχα, και αν και σε αυτό οι δημοσιογράφοι τον παραπληροφόρησαν, ο Πρόεδρος απάντησε «και αυτό, τέλος πάντων, νόμιζε ότι επειδή πέρσι - και είναι αλήθεια ότι στις γιορτές του Πάσχα είχαμε συμφωνήσει ότι δεν θα γίνει συνάντηση - νόμιζε ότι ίσχυε και φέτος. Αλλά τέτοιο θέμα δεν έχει εγερθεί από κανένα. Εάν εγείρετο θέμα, εγώ ήμουν πανέτοιμος να συναντηθούμε και μέσα στις γιορτές του Πάσχα».

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερογλου για «κράτη και λαούς», ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «αυτό είναι παλιό τροπάρι. Κάθε φορά θα συζητώ ότι δεν έχει κράτος ο κ. Ερογλου και ότι είναι ένας λαός, δύο κοινότητες; Αυτό, επαναλαμβάνω, είναι παλιά ιστορία την οποία τι αναμασούμε και εμείς, δεν το καταλάβω περισσότερο».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε ότι «ο κ. Ερογλου τα έχει πει πολλές φορές. Τί θέλετε από μένα; Θέλετε να σας πω ότι αυτά τα πράγματα είναι εκτός πραγματικότητας και ότι το κράτος ένα θα είναι και δεν μιλούμε για νέο συνεταιρισμό, ότι μιλούμε εμείς, τουλάχιστον, για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος; Το επαναλαμβάνω, αυτό λέω κάθε φορά».

    Σε παρατήρηση ότι ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ να δυσκολέψουν τα πράγματα για λύση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «βεβαίως το ξεκαθάρισα. Εμείς θέλουμε λύση πριν από την έναρξη της προεδρίας. Το θέμα είναι να δώσουμε το χέρι».

    «Οταν μιλούμε ξανά για νέο συνεταιρισμό και για δύο κράτη που θα συνεταιριστούν, πώς θα γίνει λύση; Και όταν έχουμε την Τουρκία με τόση αλαζονεία και κυνισμό να απευθύνεται προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια την ΕΕ. Θέλουμε λύση εμείς εδώ και τώρα. Το θέμα είναι να υπάρχει συμφωνημένη λύση και υπάρχουν ορισμένες προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί από ψηφίσματα του ΟΗΕ και Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Και κάμποσες συγκλίσεις με τον κ. Ταλάτ τις οποίες πρέπει να τιμήσουμε», κατέληξε

    [02] ΜΠΑΤΕΝΧΑΙΜ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Σε καλό πνεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου συνέχισαν τη συζήτηση πάνω στο θέμα των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, «οι ηγέτες συνέχισαν σήμερα τη συζήτησή τους στο θέμα των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας σε καλό πνεύμα. Θα συναντηθούν την Πέμπτη (5 Μαΐου) στις 4:00 μμ για να συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση».

    Ανέφερε επίσης ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη και την ερχόμενη Τρίτη 3 Μαΐου στις 3:00 μμ.

    Ερωτηθείσα αν σημειώθηκε πρόοδος κατά τη σημερινή συνάντηση, η κ. Μπάτενχαϊμ επανέλαβε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια καλή συζήτηση στο θέμα των εσωτερικών πτυχών της ασφάλειας.

    [03] ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Τα αεροσκάφη είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να ταξιδέψει κανείς, ωστόσο πολλά μπορούν ακόμη να γίνουν μέσω της διεθνούς συνεργασίας και της ανταλλαγής πρακτικών για βελτίωση και ενίσχυση της ασφάλειας των πτήσεων, τονίστηκε μεταξύ άλλων στην εναρκτήρια τελετή των εργασιών της διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης για την ασφάλεια των πτήσεων που άρχισε σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

    Τη Διάσκεψη διοργανώνει το Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων ΝΑ Ευρώπης - Μ. Ανατολής - Κύπρου (FSF - SEC) και σε αυτήν συμμετέχουν συνολικά 23 χώρες. Θα συζητηθούν θέματα διεθνών κανονισμών και εφαρμογής τους καθώς και θέματα εκπαίδευσης του προσωπικού.

    Στην Κύπρο για να λάβουν μέρος στη Διάσκεψη βρίσκονται μεταξύ άλλων ο Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) Raymond Benjamin, ο Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλειας Πτήσεων William Voss, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Πολιτικής Αεροπορίας Catalin Radu, ειδικοί παγκόσμιας εμβέλειας από διεθνείς οργανισμούς, εκπαιδευτικά κέντρα, την Airbus, τον Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και αεροπορικές εταιρείες.

    [04] ΓΔ ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΤΥΜΠΟΥ - ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συζητήσει θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πτήσεων λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου Ερτζάν στην κατεχόμενη Τύμπου, με την προϋπόθεση όμως σε καμία περίπτωση, άμεσα ή έμμεσα, να τεθούν σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

    Αυτό δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια των Πτήσεων που ξεκίνησε στη Λευκωσία.

    Ο κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος ρωτήθηκε για συγκεκριμένη πρόταση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας για το θέμα, απάντησε ότι «την έχουμε υπόψη μας την πρόταση της Τουρκίας, εκείνο το οποίο εμείς λέμε είναι ότι είμαστε έτοιμοι να δούμε τις τεχνικές λύσεις οι οποίες όμως δεν θέτουν εν κινδύνω, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ασφαλέστατα είμαστε έτοιμοι για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την ασφάλεια των πτήσεων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 27 April 2011 - 11:29:15 UTC