Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Η ειρηνική επίλυση των διαφορών και ο διάλογος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί όσον αφορά προβλήματα στη Μεσόγειο, περιλαμβανομένου του θέματος παρενόχλησης Κύπριων ψαράδων από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, δήλωσε η Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της ΕΕ Μαρία Δαμανάκη.

    Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρη Ηλιάδη, ύστερα από συνομιλίες, η κ. Δαμανάκη είπε ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να τεθούν θέματα ναυτιλίας και ναυσιπλοΐας στα πλαίσια των συνομιλιών που γίνονται για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Τουρκία θα κριθεί και από την ανταπόκρισή της στα θέματα αυτά.

    Ο κ. Ηλιάδης επεσήμανε ότι η κατοχή και η παραβίαση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού από μέρους της Τουρκίας δεν συμβαδίζει ούτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ούτε με οποιανδήποτε έννοια διεθνούς νομιμότητας, και εξέφρασε ικανοποίηση που η κ. Δαμανάκη επαναλαμβάνει τη θέση της Επιτροπής για λύση των προβλημάτων στη βάση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου.

    Οπως είπε ο κ. Ηλιάδης, η επίσκεψη της κ. Δαμανάκη ``γίνεται κυρίως ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία``, προσθέτοντας ότι ``ένα από τα μεγάλα θέματα που θα διαχειριστούμε και ενδεχομένως να αποφασιστούν επί κυπριακής προεδρίας είναι η μεταρρύθμιση της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τα θέματα που αφορούν την κοινή οργάνωση της αγοράς, καθώς και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας``.

    Είπε, επίσης, ότι η συνεργασία της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυρίως με την κ. Δαμανάκη θα είναι ``ένας από τους ουσιαστικούς παράγοντες που θα διαμορφώσουν την κατάληξη των μεγάλων αυτών θεμάτων``.

    Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της κοινής αλιευτικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει εισηγήσεις, οι οποίες βρίσκονται ``στο ίδιο πλαίσιο σκέψης και αντίληψης`` με την κ. Δαμανάκη, όπως τη στήριξη της παράκτιας αλιείας, την πολιτική δημιουργίας υποδομών για την αλιεία και τους αλιείς.

    Στη συνέχεια, είπε ότι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από την Κύπρο στους τομείς αυτούς είναι πλήρης, και αναφέρθηκε στα αυριανά εγκαίνια του αλιευτικού καταφυγίου στο Ζύγι, το οποίο, όπως σημείωσε, αποτελεί ``το μεγαλύτερο έργο υποδομής για την αλιεία που έγινε στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Ο κ. Ηλιάδης είπε, επίσης, ότι η επίσκεψη της κ. Δαμανάκη έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν διάφορα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος, ``στα οποία έχουμε βρει ανταπόκριση, κατανόηση και θεωρούμε ότι οι συνομιλίες δεν ήταν απλώς εγκάρδιες και πολύ φιλικές, αλλά αποτελεσματικές για τα συμφέροντα της ΕΕ στον τομέα της κοινής αλιευτικής πολιτικής, αλλά και χρήσιμες για τα κυπριακά ενδιαφέροντα στους τομείς της αρμοδιότητας της κ. Δαμανάκη``.

    Η κ. Δαμανάκη ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξαίρετη συνεργασία, καθώς και για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, λέγοντας ότι ``η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να βοηθήσει με την κοινοτική χρηματοδότηση ώστε να υπάρξουν έργα υποδομής που θα εξασφαλίζουν και την προστασία της αειφορίας του περιβάλλοντος, των ιχθυοαποθεμάτων, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ψαράδων μας``.

    ``Πράγματι, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα απορροφητικότητας των κονδυλίων μας με ένα δημιουργικό και επωφελή τρόπο``, είπε και ανέφερε ότι το αλιευτικό καταφύγιο στο Ζύγι είναι ``ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου χρήματα ευρωπαϊκά αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο``.

    Οπως είπε, στις συνομιλίες με τον Υπουργό Γεωργίας συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ. ``Εγκαιρα θέλουμε να θέσουμε τους στόχους και να τους προετοιμάσουμε``, είπε, προσθέτοντας ότι ``αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ευρωπαϊκή αλιεία είναι η προετοιμασία και η απόφαση για τη μεγάλη μεταρρύθμιση της αλιευτικής πολιτικής``.

    ``Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει μέσα στο καλοκαίρι την πρότασή της. Η μεταρρύθμιση θα είναι ριζική και ουσιαστική. Φιλοδοξούμε να είναι η πιο ουσιαστική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ, η μόνη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην ευρωπαϊκή πολιτική αλιείας, με στόχο να συμβαδίσει η ευρωπαϊκή αλιεία με τα καινούργια δεδομένα, με τα δεδομένα της εποχής, και τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά, και να εξασφαλιστική η αειφορία, η περιβαλλοντική, η οικονομική και η κοινωνική αειφορία``, είπε.

    Η κ. Δαμανάκη ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση με τον Υπουργό Γεωργίας, προσθέτοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όταν θα προεδρεύει της ΕΕ η Κύπρος, θα είναι ``εξαιρετικά σημαντικό για την παραπέρα προώθηση αυτής της μεταρρύθμισης``.

    Είπε, επίσης, ότι ``υπήρξε κοινή συμφωνία στα θέματα της αντιμετώπισης της μικρής, της παράκτιας αλιείας``, προσθέτοντας ότι ``η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των μικρών αλιέων, διότι συνήθως αυτοί ψαρεύουν με έναν πιο φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον`` και ότι ``έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την απασχόληση, για τη διατήρηση της απασχόλησης, όπως και για την επιβίωση των παράκτιων περιοχών``.

    ``Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ, διατεθειμένοι να συνεργαστούμε για όλα τα θέματα, και τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα. Η αλιεία και η θαλάσσια πολιτική συνδέονται με σοβαρά πολιτικά ζητήματα, με την πολιτική στη Μεσόγειο, που είναι ταραγμένη αυτή την περίοδο, με την πολιτική καλής γειτονίας με τις άλλες χώρες, όλες τις γειτονικές χώρες. Σε αυτά τα θέματα η Επιτροπή θα συνεργαστεί ώστε να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στην περιοχή``, σημείωσε.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι αλιείς λόγω της τουρκικής κατοχής, καθώς και τις επιθέσεις που δέχονται από τον κατοχικό στρατό, η κ. Δαμανάκη είπε ότι ``για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα θέματα της ασφάλειας της αλιείας, τα θέματα της προστασίας των συνόρων μας είναι πολύ σημαντικά και αυτά δεν αφορούν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αφορούν όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο``.

    ``Προβλήματα υπάρχουν παντού, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι, εξ αιτίας του πολιτικού παρελθόντος, εδώ χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η γενική θέση της Επιτροπής είναι ότι τα ζητήματα αυτά λύνονται στο βαθμό που υπάρχει διάλογος, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και προσήλωση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Τα θέματα αυτά, τα θέματα του ελέγχου της παράνομης αλιείας και του αλληλοσεβασμού τέθηκαν από μένα στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Τουρκία, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Τουρκία να υπάρξει συνεργασία και ``δημιουργία ενός ειρηνικού κλίματος σε σχέση με όλους τους γείτονες``, και ότι ``τα ίδια θέματα τίθενται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε άλλα σημεία της Μεσογείου αυτή τη στιγμή``, όπως τη Λιβύη, τη Συρία και την Αίγυπτο.

    Η κ. Δαμανάκη είπε ότι ``παντού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, εφαρμόζοντας τις ίδιες αρχές``, προσθέτοντας ότι ``και για την Κύπρο, αλλά και για τη Μεσόγειο και την Ευρώπη συνολικά, η ειρηνική επίλυση των διαφορών και ο διάλογος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε``.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι αυτό το θέμα ηγέρθηκε με την κ. Δαμανάκη και ότι ``είναι κοινή η θέση μας ότι μόνο με το σεβασμό της διεθνούς και της κοινοτικής νομιμότητας είναι δυνατόν να υπάρξει ασφάλεια και ομαλή άσκηση, όχι μόνο της αλιείας, αλλά και όλων των νόμιμων ανθρώπινων δραστηριοτήτων``.

    ``Η κατοχή και η παραβίαση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού από μέρους της Τουρκίας δεν συμβαδίζει ούτε με το κεκτημένο ούτε με καμιά έννοια διεθνούς νομιμότητας. Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση και χαιρόμαστε ότι η Επίτροπος επαναλαμβάνει τη θέση της Επιτροπής για λύση των προβλημάτων στη βάση του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Ηλιάδης επεσήμανε, επίσης, ότι είναι η ίδια η κ. Δαμανάκη που ζήτησε να συναντηθεί με όλους τους σχετιζόμενους με την αλιεία φορείς στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την απαγόρευση της προσέγγισης σκαφών με κυπριακή σημαία σε τουρκικά λιμάνια, η κ. Δαμανάκη είπε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι γνωστή.

    ``Το κεφάλαιο της αλιείας, όπως και άλλα κεφάλαια, παραμένουν κλειστά και συνδέονται με την απαίτηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει η Τουρκία στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, ώστε να υπάρξει άνοιγμα των λιμανιών. Σε αυτά τα θέματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί πολιτική αρχών, η οποία δεσμεύει όλα τα μέλη της``, είπε.

    Η κ. Δαμανάκη είπε ότι έχει συζητήσει τα θέματα της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας και με την τουρκική κυβέρνηση, εκ μέρους της Επιτροπής. ``Ο στόχος μας είναι να τεθούν τα θέματα αυτά και στα πλαίσια των συνομιλιών που γίνονται για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας``, είπε, προσθέτοντας ότι ``σε κάθε περίπτωση η Τουρκία θα κριθεί και από την ανταπόκρισή της στα θέματα αυτά``.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ

    Ο Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ Ανδρέας Μολέσκης προκήρυξε σήμερα το διαγωνισμό λογότυπου της Κυπριακής Προεδρίας, που θα ασκήσει η Λευκωσία το δεύτερο εξάμηνο του 2012, λέγοντας ότι το λογότυπο θα πρέπει να αναδεικνύει την Κυπριακή Δημοκρατία, το Συμβούλιο της ΕΕ αλλά και την ΕΕ αυτή καθ εαυτή στο σύνολό της.

    «Ευελπιστούμε σε ένα λογότυπο το οποίο να αναδεικνύει την Κυπριακή Δημοκρατία, το Συμβούλιο της ΕΕ αλλά και την ΕΕ αυτή καθεαυτή στο σύνολό της. Ενα λογότυπο που να αναδεικνύει πτυχές όπως η κοινωνική συνοχή, η στρατηγική/γεωγραφική θέση της Κύπρου ως σταυροδρόμι πολιτισμών και ηπείρων αλλά και την αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει ή πρέπει να χαρακτηρίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ τους. Ενα λογότυπο, τέλος, που θα σηματοδοτεί την ανάγκη για αλλαγή, καινοτομία και ανανέωση των ευρωπαϊκών πολιτικών,» ανέφερε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Γραμματείας.

    Ο διαγωνισμός, εξήγησε, αποτελείται από δύο φάσεις, τη φάση του σχεδιασμού του λογότυπου και τη φάση της ανάπτυξης του προγράμματος εφαρμογής του και απευθύνεται σε μελετητές εφαρμοσμένων τεχνών (γραφίστες, σχεδιαστές), εικαστικούς καλλιτέχνες, τμήματα γραφικών τεχνών ανώτερων και ανώτατων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αλλά και διαφημιστικές εταιρείες ή εταιρείες επικοινωνίας, με την προϋπόθεση ότι μπορούν να διεκπεραιώσουν και τις δύο πιο πάνω φάσεις του διαγωνισμού.

    Σημείωσε πως η Κριτική Επιτροπή θα επιλέξει τουλάχιστον τρεις και μέχρι πέντε προτάσεις, οι οποίες θα υποβληθούν για τελική απόφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή/και την Πολιτική Επιτροπή για θέματα ΕΕ που συστάθηκε προχθές την Τρίτη, όπως άλλωστε είθισται από τις Προεδρεύουσες χώρες. Στην Κριτική Επιτροπή μετέχουν με δικαίωμα ψήφου οι παρακάτω: Δημητράκης Πιερίδης - Πρόεδρος του Ιδρύματος Πιερίδη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Δάφνη Τριμικλινιώτη - Πρόεδρος ΕΚΑΤΕ, Στέλιος Καραμαλλάκης - γραφίστας, Αχμέτ Τζαβίτ - ιστορικός, ερευνητής- συγγραφέας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 28 April 2011 - 11:29:21 UTC