Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΟΕΒ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΟΕΒ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, είπε σήμερα ότι «για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, η Κυβέρνηση πολύ έγκαιρα στήριξε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, με συνολική δαπάνη 500 εκατομμύρια ευρώ, στήριξη η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να εξέλθει η οικονομία από την ύφεση και να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

    Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο η Κυβέρνηση στήριξε ταυτόχρονα και ουσιαστικά, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δίνοντας τους την ευκαιρία παραμείνουν οικονομικά και καταναλωτικά ενεργοί».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «καταφέραμε να συνδυάσουμε αποτελεσματικά τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με τις προσπάθειες για μια πιο δίκαιη κοινωνία προς όφελος όλων και τα μέτρα που πήραμε ήταν και μελετημένα και αποτελεσματικά παρά τις περί του αντιθέτου έντονες επικρίσεις που δυσκόλεψαν το έργο μας».

    Πρόσθεσε ότι «με αυτό συμφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χαρακτήρισε τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, στα πλαίσια της αξιολόγησης του Προγράμματος Σταθερότητας 2009-2013, έγκαιρα και στοχευμένα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι και εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «ότι λόγω των ορθών μέτρων που η Κυβέρνηση εφάρμοσε, έχουν εκπληρωθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2010 και ότι είναι θετικές οι προοπτικές για ικανοποίηση των στόχων του 2011 και 2012».

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η στήριξη της ανάπτυξης και η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του κράτους αποτέλεσαν το στόχο των μέτρων που εφαρμόσαμε και αποτέλεσμα αυτού ήταν το έλλειμμα να συγκρατηθεί πιο κάτω από το 6% του ΑΕΠ και το 2010 να κλείσει στο 5,3%».

    Επιπλέον, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται φέτος να είναι αισθητά βελτιωμένος, φτάνοντας με βάση μετριοπαθείς εκτιμήσεις το 1,5%».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``μέσα από διάφορα σχέδια χορηγιών που χρηματοδοτούνται είτε με εθνικούς πόρους είτε με συγχρηματοδότηση των ταμείων της ΕΕ για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας για την περίοδο 2007 2013 αναμένεται να διατεθούν συνολικά 70 εκατομμύρια ευρώ προς τις επιχειρήσεις με τη μορφή χορηγιών``.

    Πρόσθεσε ότι ``μεγάλη σημασία αποδίδουμε στην προβολή και προώθηση των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος, υπηρεσίες οι οποίες είναι πολύ υψηλού επιπέδου και συγκρίνονται πολύ ευνοϊκά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται από άλλες αναπτυγμένες χώρες``.

    Διαβεβαίωσε ότι ``η Κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των επιχειρηματιών και λαμβάνει σειρά μέτρων για περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, τόσο των βιομηχανικών όσο και των γεωργικών μας προϊόντων, μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι ``οι προσπάθειες μας έχουν αποφέρει καρπούς και, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι συνολικές εξαγωγές της Κύπρου το 2010 αυξήθηκαν κατά 18% και έφτασαν τα 1,15 δις ευρώ σε σύγκριση με 0,97 δις ευρώ το 2009``. Ανέφερε, ακόμη, ότι ``η Κυβέρνηση στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία με στόχο την υποβοήθηση της εμπορικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων για να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η οικονομική ανάπτυξη είναι αυτή που θα δώσει απάντηση σε διάφορες προεκτάσεις της οικονομικής κρίσης όπως η ανεργία», εξηγώντας ότι «δεν είναι στόχος μας να παρουσιάζουμε χωρίς προβλήματα τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η πατρίδα μας λόγω της πρωτόγνωρης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και των συσσωρεμένων διαρθρωτικών προβλημάτων δεκαετιών».

    Ομως, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν πρέπει για τις όποιες σκοπιμότητες να διογκώνονται τα προβλήματα και να δίνουμε στρεβλή εικόνα για την οικονομία μας στην Κύπρο και στο εξωτερικό».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η αβεβαιότητα και ο πανικός που σπέρνεται από ορισμένους επηρεάζουν αρνητικά την ίδια την οικονομία, την αγορά και τις ξένες επενδύσεις και αυτοί κάνουν ζημιά στον τόπο, κάνουν ζημιά σε όλους μας».

    Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «περιλαμβάνει μέτρα για επίλυση σειράς διαρθρωτικών προβλημάτων, τα οποία δημιουργήθηκαν και παρέμεναν άλυτα για δεκαετίες». «Εμείς δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Τολμούμε και επιλύουμε αυτά τα προβλήματα που πληγώνουν για δεκαετίες την κυπριακή οικονομία και κοινωνία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι «τέτοια θέματα είναι το συνταξιοδοτικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η εναλλαξιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η αναδιάρθρωση προς το δικαιότερο της ΑΤΑ, η περαιτέρω μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η πάταξη της φοροδιαφυγής, η πολεοδομική ρύθμιση και άλλα».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «η δική μας Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση του κοινωνικού διαλόγου και της διαλεκτικής ανταλλαγής απόψεων», εκτιμώντας ότι «μέσα από το διάλογο, αλλά και με αποφασιστικότητα προωθούνται επιτέλους λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία και οικονομία».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «αναμένουμε από τους κοινωνικούς εταίρους να επιδείξουν πατριωτικό αίσθημα ευθύνης και συνεργασίας», διαμηνύοντας ότι «πέραν από τις διακηρύξεις τώρα είναι η ώρα έμπρακτα οι κοινωνικοί εταίροι, στο σύνολό τους, να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

    Πρόσθεσε ότι «όλοι θα πρέπει να συμβάλουν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον τόπο μας και δεν πρέπει η μια κοινωνική ομάδα να περιμένει αποκλειστικά από την άλλη, ή να θέτει ως προϋπόθεση για τη δική της συμβολή τη συμβολή άλλων, γιατί τότε δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και θα μας επιβληθούν μέτρα από έξω που θα είναι πολύ πιο πικρά από αυτά που εμείς προτείνουμε``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ιδιαίτερα τάξεις και ομάδες του πληθυσμού που είναι σε θέση να συμβάλουν λόγω οικονομικού εκτοπίσματος πρέπει να το πράξουν».

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Χριστόφιας με λύπη, όπως είπε, επεσήμανε ότι «παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο της απόλυσης Κυπρίων εργαζομένων με συσσωρεμένη εμπειρία και αποδεδειγμένες ικανότητες, για να προσληφθούν ξένοι εργαζόμενοι και ειδικότερα κοινοτικοί εργαζόμενοι με πιο δυσμενείς όρους εργασίας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «το φαινόμενο αυτό κατά την δική μας εκτίμηση είναι επιεικώς απαράδεκτο και δεν συμβιβάζεται το φαινόμενο αυτό με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για εφαρμογή αριθμού ειδικών προγραμμάτων για ενίσχυση της απασχόλησης».

    «Δεν μπορεί την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση επενδύει μεγάλα κονδύλια για ενίσχυση της απασχόλησης, κάτι που θα έχει ευρύτερες θετικές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις για τον τόπο, κάποιοι επιχειρηματίες να απολύουν Κύπριους εργαζόμενους με στόχο το εύκολο κέρδος», τόνισε.

    Απηύθυνε έκκληση «όπως προστατευθεί το εργασιακό πλαίσιο, το οποίο για δεκαετίες διασφάλισε την εργασιακή ειρήνη στον τόπο μας και βοήθησε τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη και ιδιαίτερα να προστατευθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παρατηρείται επίσης η επέκταση του φαινομένου του εποχιακού κλεισίματος τουριστικών επιχειρήσεων αντί της διατήρησης των επιχειρήσεων σε λειτουργία, φαινόμενο το οποίο μας θλίβει ένεκα του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση την ίδια στιγμή εντείνει τις προσπάθειες της στο διεθνή χώρο, τόσο σε επίπεδο κρατών και Κυβερνήσεων όσο και προς τον ιδιωτικό τομέα για να αυξηθεί σημαντικά ο τουρισμός στον τόπο μας κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς, προσπάθειες που φέρνουν και συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

    Οσον αφορά στον τουρισμό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο σημαντικός αυτός τομέας της οικονομίας μας βρίσκεται, πάντοτε, στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης και οι προσπάθειές της σε συνδυασμό με εκείνες του ιδιωτικού τομέα επέφεραν απτά αποτελέσματα το 2010 και διέγραψαν καλύτερες ακόμα προοπτικές για σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος το 2011 και όχι μόνο για το καλοκαίρι αλλά για όλη τη χρονιά».

    Παράλληλα, συνέχισε, «η Κυβέρνηση δημιουργεί την υποδομή για περαιτέρω ποιοτική ανάπτυξη στον τουρισμό με μαρίνες, γήπεδα γκολφ και συνεδριακά κέντρα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναμένουμε πρόσθετα από τον επιχειρηματικό κόσμο να επιδείξει πνεύμα συνεργασίας για να σταματήσει η καθυστέρηση μεγάλων έργων ανάπτυξης για τον τόπο τα οποία καθυστερούν, λόγω διαδικαστικών ενστάσεων και εμπλοκών».

    Απηύθυνε έκκληση «στον επιχειρηματικό κόσμο για αυτοσυγκράτηση», λέγοντας ότι «η αυτοσυγκράτηση και η συνεργασία πρέπει να εκληφθεί ως συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη αναζωογόνηση της οικονομίας και ως συμβολή στην προσπάθεια για ενίσχυση της απασχόλησης».

    Είπε ότι «η προσέλευση επενδύσεων αποτελεί στόχο κάθε σύγχρονης οικονομίας και προϋποθέτει ένα ευνοϊκό θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον, ενώ απαιτούνται ισχυρά κίνητρα, όπως υψηλής ποιότητας και κατάρτισης επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, σταθερό φορολογικό σύστημα, υποστηρικτικές δομές της επιχειρηματικότητας, απλοποίηση των γραφειακών διαδικασιών, συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η εγγραφή νέων εταιρειών αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη για τη δυναμική της ανάπτυξης στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι «κατά το 2010, η εγγραφή εταιρειών έχει αυξηθεί κατά περίπου 20%, από τις οποίες ένα αυξημένο ποσοστό είναι ξένες εταιρείες με την Κύπρο να διατηρεί και να ενισχύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα έναντι ανταγωνιστικών χωρών».

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τώρα είναι η ώρα να αναληφθούν από μέρους του επιχειρηματικού κόσμου περισσότερες πρωτοβουλίες στον τομέα των επενδύσεων» από την στιγμή μάλιστα που «το ευρύτερο οικονομικό κλίμα είναι ευνοϊκό, οι προοπτικές είναι θετικές, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να υπάρξουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μέσα από διάφορα σχέδια χορηγιών που χρηματοδοτούνται είτε με εθνικούς πόρους είτε με συγχρηματοδότηση των ταμείων της ΕΕ για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας για την περίοδο 2007 2013, αναμένεται να διατεθούν συνολικά 70 εκατομμύρια ευρώ προς τις επιχειρήσεις με τη μορφή χορηγιών».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «μεγάλη σημασία αποδίδουμε στην προβολή και προώθηση των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρει η Κύπρος, υπηρεσίες οι οποίες είναι πολύ υψηλού επιπέδου και συγκρίνονται πολύ ευνοϊκά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται από άλλες ανεπτυγμένες χώρες».

    Διαβεβαίωσε τους Κύπριους επιχειρηματίες ότι «η Κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των επιχειρηματιών και λαμβάνει σειρά μέτρων για περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, τόσο των βιομηχανικών όσο και των γεωργικών μας προϊόντων, μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε ακόμη, ότι «η Κυβέρνηση στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, με στόχο την υποβοήθηση της εμπορικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων για να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον».

    Είπε ακόμα ότι «με τη σκληρή μας δουλειά αποτρέψαμε τα χειρότερα που παρουσιάζονται σήμερα σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης και δημιουργήσαμε συνθήκες για καλύτερα αποτελέσματα».

    Οπως δήλωσε, «δεν εξαφανίστηκαν τα προβλήματα ως διά μαγείας και η προσπάθεια συνεχίζεται, ωστόσο αυτό που έχει σημασία για την πατρίδα και το λαό μας, είναι ότι το καράβι της Κύπρου στάθηκε όρθιο στη θεομηνία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και έχει τη δυνατότητα να ξανοιχτεί σε νέα πελάγη ανάπτυξης και ευημερίας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό οφείλεται στις προσπάθειες όλων, αλλά οφείλεται βέβαια και στον καθοριστικό ρόλο της πολιτείας η οποία με όραμα, κοινωνική ευαισθησία και προσήλωση στην κοινωνική συνοχή, με αναπτυξιακό προσανατολισμό, με αποφασιστικότητα και τόλμη για την επίλυση προβλημάτων δεκαετιών, συνέβαλε σημαντικά για να στεκόμαστε σήμερα όρθιοι και να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον».

    [02] ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΕ

    Στην 4η Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες και στις εργασίες της 121ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διεξάγονται παράλληλα την εβδομάδα 9-13 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την 4η Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες απασχόλησαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές σε θέματα φτώχιας, σίτισης, οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασφάλειας. Συμφωνήθηκε ένα δεκαετές Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο στοχεύει σε μια συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών με συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της οικονομίας, της αναπτυξιακής βοήθειας και της τεχνολογίας.

    Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μεταρρύθμιση του οργανισμού, περιλαμβανομένου του ΕΔΑΔ. Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε πως στόχος του Συμβουλίου παραμένει η ύπαρξη μίας Ευρώπης χωρίς βίαιες διαιρέσεις και γραμμές διαχωρισμού.

    Εξάλλου, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ως κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της πάγιας θέσης της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στο δείπνο που παρέθεσε την περασμένη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ προς τιμήν των συνέδρων της 4ης Συνόδου του ΟΗΕ για τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο Κυπριανού σημείωσε ότι δεν ήταν πρόσκληση του ΟΗΕ, αλλά του τουρκικού κράτους. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε σχετικό διάβημα στον ΟΗΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 11 May 2011 - 19:29:16 UTC