Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
  • [03] ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ

    Στόχος της Κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί όλο το οικονομικό πακέτο το οποίο έχει εξαγγελθεί που περιλαμβάνει και τα 35 εκ. ευρώ συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων για φέτος και του χρόνου, όπως και για τις τράπεζες και μια σειρά από άλλες συγκεκριμένες πρόνοιες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου για την παρουσίαση των ιστοσελίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση βλέπει τις προοπτικές, τις δυνατότητες και τις επιτυχίες της οικονομίας με ικανοποίηση, αλλά και χωρίς πανηγυρισμούς και χωρίς εφησυχασμό, βλέπει και τα προβλήματα και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά της. Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα αν υπάρξει επιδείνωση στους οικονομικούς δείκτες, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε θεωρητικά σενάρια, ωστόσο η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να παρακολουθεί στενά την πορεία της οικονομίας κάτι που κάνει ήδη. Πρόσθεσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να έλεγε ότι επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπαν το α ή το β ή το γ η Κυβέρνηση εφησυχάζει και δεν εργάζεται για την οικονομία.

    Είπε, επίσης, ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας και ότι είναι η Κυβέρνηση που λέει διαρκώς ότι είναι ευμετάβλητο και ασταθές το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Πρόσθεσε ότι οι στόχοι του 2010 δεν εκπληρώθηκαν γιατί από μόνη της η οικονομία έτρεχε, αλλά γιατί πάρθηκαν μια σειρά από έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα για να εκπληρωθούν οι στόχοι, όπως είπε και η ίδια η ΕΕ. Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι πέρα από τους αριθμούς, υπάρχουν και οι άνθρωποι και τα καθημερινά τους προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται και ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους να τα αντιμετωπίσει.

    Αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει από την Κυβέρνηση για την κοινωνική πολιτική, για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, για τα κοινωνικά βοηθήματα, για τα στεγαστικά προγράμματα, για τα προγράμματα για τους πρόσφυγες και για μια σειρά από άλλες πολιτικές και δράσεις. Πρόσθεσε ότι κάποιοι προσπερνούν όλα όσα έχει κάνει η Κυβέρνηση και βλέπουν μόνο τα προβλήματα και τις αδυναμίες, τα οποία φορτώνουν στη σημερινή Κυβέρνηση, όταν αυτά δημιουργήθηκαν είτε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, είτε από τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας που υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν, αλλά δεν είναι σήμερα που έχουν δημιουργηθεί.

    «Εκτός κι αν το συνταξιοδοτικό του δημόσιου και ευρύτερου τομέα, τώρα έχει πρόβλημα. Θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσουν τον καιρό των παχιών αγελάδων που κάποιοι δεν τα αντιμετώπισαν και η Κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες καλείται να τα αντιμετωπίσει και θα τα αντιμετωπίσει. Χωρίς την αντιμετώπιση των διαθρωτικών προβλημάτων η οικονομία μας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα», ανέφερε.

    Ερωτηθείς για τη συνέχιση των αντιπαραθέσεων για τις εκτιμήσεις της ΕΕ για την κυπριακή οικονομία, αλλά και για νέες διαγραφόμενες υποβαθμίσεις από διεθνείς οίκους, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η «εμείς δεν είμαστε της αντιπαράθεσης» και ότι «έχουμε πει πάρα πολλές φορές για την οικονομία ότι είναι εθνική υπόθεση, ότι χρειάζεται χαμηλούς τόνους, χρειάζεται τη συνεργασία και τη συλλογική δουλειά όλων».

    «Εμείς δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση στην οικονομία, αλλά δεν δεχόμαστε επίσης να υπάρχει αυτή η κινδυνολογία που καλλιεργεί η αντιπολίτευση εδώ και καιρό, ούτε να ισοπεδώνονται τα πάντα όταν η ίδια η ΕΕ μερικές φορές έχει πει με εκθέσεις και ανακοινώσεις της ότι η κυπριακή οικονομία εκπλήρωσε τους στόχους που η ΕΕ έθεσε έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2010 και όταν η ίδια η Εκθεση ξεκινά με το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία έχει μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης και προβλέπεται η ενίσχυση της ανάπτυξης το 2011 και το 2012», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι όταν η Εκθεση προβλέπει 7-8 θετικά πράγματα για την οικονομία κάποιοι επιλέγουν το ένα ή το δύο, τα οποίο επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πράγματα που πρέπει να προσέξει η Κυβέρνηση και που η Κυβέρνηση ήδη τα προσέχει, και τα μεγεθύνουν, τα επεκτείνουν και δημιουργούν την εντύπωση ότι την επόμενη μέρα η κυπριακή οικονομία είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Και ύστερα, συνέχισε, η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι η ψυχολογία για την οικονομία στην Κύπρο είναι χαμηλά. Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε πώς να μην είναι χαμηλά η ψυχολογία όταν οι ίδιοι καλλιεργούν την κινδυνολογία.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί το 4%, ενώ ο στόχος που υπάρχει για το δημοσιονομικό έλλειμμα έναντι της ΕΕ είναι 4,5%. Συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει πρόβλεψη 5,1% δηλαδή μια διαφορά 100 εκ. ευρώ την οποία η Κυβέρνηση θεωρεί διαχειρίσιμη και πιστεύει ακράδαντα ότι μέσα από την ενίσχυση της ανάπτυξης που υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, μέσα από την υλοποίηση του οικονομικού πακέτου που έχει εξαγγελθεί, θα μπορέσει ξανά να εκπληρώσει τους στόχους που ΕΕ θέτει. Εφερε ως παράδειγμα τη χθεσινή ανακοίνωση κάποιων συμφωνιών και αριθμών αναφορικά με την ανάπτυξη του τουρισμού το 2011 που είναι 17, 6% στο πρώτο τετράμηνο.

    Ο Εκπρόσωπος κάλεσε, επίσης, «να σκεφτόμαστε όλοι ότι οι εκλογές την Κυριακή θα τελειώσουν και την επόμενη μέρα θα πρέπει να υπάρχουν οι δυνατότητες στο εσωτερικό μέτωπο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και για να συνεχίσουμε να λειτουργούμε για την κοινωνία, για την οικονομία, για όλες τις εκφάνσεις και πτυχές της κοινωνικής ζωής του τόπου ώστε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να πάρουμε τον τόπο μπροστά».

    «Κάνω ξανά την τοποθέτηση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχώς κάνει, να κρατούμε τους τόνους χαμηλά, να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι για να τελειώσουν και οι εκλογές και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας», είπε.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

    Βελτίωση σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010, δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία των δημοσίων οικονομικών Απριλίου του 2011, τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί την Τρίτη, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

    Το αποτέλεσμα αυτό, προσθέτει το Υπουργείο Οικονομικών, ``συνάδει με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για την πορεία των δημόσιων οικονομικών, τα οποία προβλέπεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να σημειώσουν σταδιακή βελτίωση καθ όλο το υπόλοιπο του 2011``.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι τέσσερις παράγοντες που τεκμηριώνουν αυτή τη βελτίωση είναι η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης για συγκράτηση των κρατικών δαπανών, η αναμενόμενη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, κυρίως λόγω των πολύ καλών επιδόσεων του τουρισμού, η οποία θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα του δεύτερου εξάμηνου του 2011, το γεγονός ότι τα πρόσθετα έσοδα από ορισμένα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Κυβέρνησης όπως το μικρό τέλος επί των καταθέσεων των Τραπεζών, δεν έχουν εισρεύσει ακόμη στα κρατικά ταμεία και η υλοποίηση του οικονομικού πακέτου που η Κυβέρνηση εξήγγειλε και υλοποιεί από το Δεκέμβριο 2010.

    [03] ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Δομινικανή Δημοκρατία τάσσεται υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού η οποία να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Λιονέλ Φερνάντεζ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι δηλώσεις του Δομινικανού Προέδρου έγιναν κατά την τελετή παραλαβής των διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Κύπρου στην Δομινικανή Δημοκρατία με έδρα την Αβάνα, Σταύρου Λοϊζίδης.

    Κατά τη διάρκεια ιδιαίτερης συνάντησης μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων, ο κ. Λοϊζίδης διαβίβασε τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, προς τον Πρόεδρο και τον λαό της Δομινικανής Δημοκρατίας για πρόοδο και ευημερία

    [04] ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ομαλά και χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την διεξαγωγή των Βουλευτικών Εκλογών στις 22 Μαΐου, δήλωσε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Δημητρίου.

    Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητρίου είπε ότι ψηφοδέλτια έχουν τυπωθεί για να είναι στην διάθεση των Εφόρων.

    Τα χρώματα των ψηφοδελτίων είναι τα ίδια, όπως και στο παρελθόν. Της Λευκωσίας είναι το άσπρο, η Αμμόχωστος γαλάζιο, κίτρινο η Λεμεσός, πράσινο η Πάφος, ροζ η Λάρνακα και κερασί η Κερύνεια.

    ``Στις πλείστες επαρχίες έχουμε δέκα συνδυασμούς με εξαίρεση την Κερύνεια που ο Ζυγός δεν έχει κατεβάσει υποψήφιους και σε κάποιες επαρχίες έχουμε και μεμονωμένους υποψήφιους . Η Πάφος έχει ένα, η Λεμεσός τρεις και η Λευκωσία δύο. Τα κόμματα στο ψηφοδέλτιο είναι τυπωμένα με αλφαβητική σειρά της επωνυμίας του συνδυασμού και στη συνέχεια είναι οι ανεξάρτητοι``, είπε ο κ. Δημητρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 17 May 2011 - 13:29:19 UTC