Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΤΕπ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΑΠΕ

  • [01] ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Δημοσιονομικό έλλειμμα 384 εκατομμύρια ευρώ ή 2,09% του ΑΕΠ παρουσιάζουν οι λογαριασμοί της Κεντρικής Κυβέρνησης το πρώτο τετράμηνο του 2011, σε σύγκριση με έλλειμμα 154,7 εκ. ευρώ ή 0,89% το αντίστοιχο τετράμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη το Υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου του 2011 καταγράφουν μείωση 2,37% (46,2 εκ. ευρώ), σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, καθώς ανήλθαν στα 1.904,7 εκ. ευρώ.

    Τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν μείωση 0,71%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2010, τα έσοδα από άμεσους φόρους καταγράφουν μείωση 1,89%, ενώ τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος σημειώνουν αύξηση 4,54%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.

    Τα έσοδα από φόρο κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 12,02% σε σύγκριση με πέρσι, στα 204,9 εκ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ μειώθηκαν 1,04%, στα 471,8 εκ. ευρώ. Οι δημόσιες δαπάνες καταγράφουν το πρώτο τετράμηνο του έτους αύξηση 9,93%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο, καθώς ανήλθαν στα 2.324,6 εκ. ευρώ.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΤΕπ

    Οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το 2010, παρουσιάστηκαν κατά την Ετήσια Σύνοδο του Συμβουλίου των Διοικητών της ΕΤΕπ, στο Λουξεμβούργο. Στη Σύνοδο συμμετείχε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης υπό την ιδιότητά του ως Διοικητής της ΕΤΕπ για την Κύπρο.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, οι δραστηριότητες της ΕΤΕπ παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο Philippe Maystadt. Κατά το 2010, η ΕΤΕπ υπέγραψε χρηματοδοτικές συμβάσεις ύψους 72 δισ. ευρώ (έναντι 79 δισ. ευρώ το 2009) από τα οποία 63 δισ. ευρώ για τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ και 9 δισ. ευρώ για τις χώρες-εταίρους της ΕΕ. Από τις χρηματοδοτήσεις 10 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν υπό μορφή πιστωτικών γραμμών σε ενδιάμεσες τράπεζες, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 26 δισ. ευρώ για την προώθηση της σύγκλισης και 19 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

    Το 2010, η ΕΤΕπ χορήγησε συνολικά στην Κύπρο 460 εκατ. ευρώ, κυρίως στον ενεργειακό τομέα (43%), «Πράσινη Ανάπτυξη» (39%), για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (11%) και τις μεταφορές (7%). Συγκεκριμένα χορηγήθηκαν δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, για την ενίσχυση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, 140 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση αποχετευτικών έργων σε 57 κοινότητες εκτός των μεγάλων πόλεων, 40 εκατ. ευρώ, στον Δήμο Λευκωσίας για έργα αστικής υποδομής στην πρωτεύουσα, 30 εκατ. ευρώ, στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού - Αμαθούντας για την αναβάθμιση και επέκταση του αποχετευτικού δικτύου και δάνειο 50 εκατ. ευρώ στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την Κύπρο.

    Στη συζήτηση που ακολούθησε εκφράσθηκε μεγάλη ικανοποίηση για την καίρια συμβολή της ΕΤΕπ στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΑΠΕ

    Η Κυβέρνηση δεν επαναπαύεται όσον αφορά τις επιδόσεις της στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, προσθέτοντας ότι σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής, γίνεται συνεχής, συστηματική και στοχευμένη προσπάθεια για εκμετάλλευση του δυναμικού της Κύπρου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου της εταιρείας Λάμπρος Φωτοβολταϊκό Πάρκο Λτδ, στην Πάχνα της Λεμεσού, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι το πάρκο είναι δυναμικότητας 149,68 κιλοβάτ και ότι το έργο, με προϋπολογισμό 560.000 ευρώ, αναμένεται να παράγει 232 μεγαβατώρες ετησίως και να συμβάλει στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 215.000 κιλά ανά έτος.

    Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν απαντούν μόνο στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά παρέχουν και διέξοδο στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πόρων, και υπόσχονται επιπλέον τόνωση των τοπικών αγορών και της περιφερειακής ανάπτυξης.

    ``Το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να διαφοροποιείται σημαντικά. Το 2010, το ποσοστό συνεισφοράς των ΑΠΕ στη συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε στο 5,2% σε σχέση με το 2,6% που ήταν το 2005. Εντούτοις, η Κύπρος έχει ακόμη αρκετό δρόμο να καλύψει μέχρι την υλοποίηση του δεσμευτικού στόχου του 13% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας μέχρι το 2020``, είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 17 May 2011 - 17:29:14 UTC