Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ- ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ
  • [03] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΑΔΕΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΜΕΙΩΣΗ
  • [04] ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει πρόθεση να εγείρει θέμα Διεθνούς Διάσκεψης κατά τη συνάντησή του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ στο Σίδνευ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «δυστυχώς, δεν είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πολύ αισιόδοξα γεγονότα που αφορούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό χωρίς να παρουσιάζομε και απαισιόδοξος».

    Η Τουρκία, ανέφερε, «φαίνεται ότι δεν έχει αποφασίσει να κινηθεί πριν από τις εκλογές τουλάχιστον στα σίγουρα, προς την κατεύθυνση αλλαγής στάσης για να έχουμε καθοριστικής σημασίας εξελίξεις στο Κυπριακό. Αν αποφασίσει να το κάνει μετά τις εκλογές και αυτό είναι αίνιγμα που δεν μπορώ απαντήσω αυτή τη στιγμή, να το εξηγήσω».

    Χαρακτήρισε την όλη συμπεριφορά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες ως αλαζονική και είπε ότι προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στην ε/κ πλευρά για τη σχετική στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό.

    Η τουρκική πλευρά, συνέχισε, δια μέσου της τουρκοκυπριακής, παραμένει προσκολλημένη σε θέσεις που στόχο έχουν τη λύση δύο κρατών, κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό από δική μας πλευρά με κανένα τρόπο.

    Επανάλαβε ότι η ε/κ πλευρά επιδιώκει μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και εμμένει στις συμφωνίες με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για ένα ομοσπονδιακό κράτος με μια και μόνη κυριαρχία και αδιαίρετη, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

    «Από κει και πέρα, συζητάμε για λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στη διακυβέρνηση, στην κεντρική εξουσία κα ποιες είναι οι εξουσίες των τοπικών πολιτειών που θα συναποτελούν την ομοσπονδία, είναι τα ζητήματα της οικονομίας, που πρέπει να είναι ενιαία, διότι η Κύπρος είναι κράτος ΕΕ και οι υποχρεώσεις είναι πανεθνικές, είναι το θέμα εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στη σημερινή κατεχόμενη περιοχή και ποιες είναι οι διαδικασίες για να υλοποιηθεί αυτή η υποχρέωση και η δική μας και της ΕΕ, είναι τα θέματα ασφάλειας είτε είναι εσωτερική είτε ως κράτους της διεθνούς κοινότητας».

    Πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες αυτή τη στιγμή συζητούνται θέματα Αστυνομίας. «Με τον κ. Ταλάτ είχαμε συμφωνήσει ότι η ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη με μια απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να παραμείνουν τα αποσπάσματα, ΕΛΔΥΚ και ΤΟΥΡΔΥΚ, που προβλέπεται στις συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, και απαιτούν συνέχιση των εγγυήσεων, που είναι μια σημαντική μας διαφορά».

    Αφού ανέφερε ότι είναι υπό αμφισβήτηση η καλή θέληση της τουρκικής πλευράς και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, είπε ότι όταν επιστρέψει στην Κύπρο θα έχει συνάντηση με τον κ. Ερογλου για συνέχιση της συζήτησης στο θέμα της Αστυνομίας, ενώ στις 7 Ιουλίου μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα γίνει για τρίτη συνάντηση του ΓΓ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, για ανασκόπηση της πορείας των συνομιλιών και καθορισμό των πλαισίων των παραπέρα κινήσεων.

    «Εμείς κάνουμε ξεκάθαρο ότι εμμένουμε στην συμφωνία μας με τον ΓΓ ότι οι συνομιλίες δεν θα ενταχθούν σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιδιαιτησία, όπως στο παρελθόν, και ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι διευκολυντικός ρόλος», τόνισε.

    Κληθείς να δώσει τη δική του εκτίμηση γιατί ενώ τόσα χρόνια μιλάμε για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, τώρα υπάρχουν φωνές που εναντιώνονται κατά έντονο τρόπο σε μια τέτοια λύση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «προσπαθώ να εξηγήσω και εγώ αυτό το φαινόμενο και δεν θέλω να το αποδώσω σε σύνδρομα ιδεολογικής φύσης, όπως του ότι τώρα ήρθε ο κομμουνιστής να λύσει το Κυπριακό στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν θα θελα ποτέ να το αποδώσω σε αυτό».

    «Φοβάμαι όμως κάτι: προηγούμενα ήταν απόκρυφη η διαμαρτυρία, διότι πιθανόν να πίστευαν ότι δεν θα λυθεί στη βάση ομοσπονδίας το πρόβλημα ή ότι δεν θα μπορούσαν ή ότι δεν θα εννοούσαν οι Πρόεδροι τη λύση της ομοσπονδίας. Φαίνεται ότι έχουν πειστεί ότι αυτός ο Πρόεδρος το εννοεί όταν λέει ότι θέλει να λυθεί το Κυπριακό και να είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όχι επειδή είμαι λάτρης της ομοσπονδίας και προπάντων της διζωνικής δικοινοτικής. Εκείνο που γίνεται είναι ότι είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνοκυπριακή πλευρά έναντι της διεθνούς κοινότητας», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε παράλληλα «εάν δεν έγινε κατορθωτό να λυθεί στη βάση του ενιαίου κράτους, στη βάση μιας καθαρής λύσης, θα γίνει κατορθωτό τώρα που τα πράγματα έχουν γίνει πολυσύνθετα στο διεθνή χώρο και δυστυχώς οι αγωνιζόμενοι λαοί δεν έχουν το πάνω χέρι; Εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε».

    «Για αυτό εγώ απαντώ ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτό που δεσμεύτηκαν οι ηγέτες κατά συρροή και δεν μπορώ εγώ να το παίξω μεγάλος πατριώτης, όπως θέλουν ορισμένοι να κάνουν και να αναθεωρήσω μια πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς που έχει καθιερωθεί από το 1977. Προσπαθώ και εγώ να δώσω μια απάντηση σε αυτό το βασανιστικό ερώτημα. Και αυτή είναι η απάντηση μου», είπε.

    Διεθνής Διάσκεψη --------

    Οπως είπε, η άλλη πλευρά με απόφαση της τουρκικής Κυβέρνησης προωθεί τη λεγόμενη τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων και δέχονται και την ΕΕ, για να συζητήσει όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα που είναι μπροστά μας όταν θα συνέλθει αυτή η διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ.

    «Εδώ υπάρχει μια τεράστια διαφορά αρχής μεταξύ μας», σημείωσε, λέγοντας ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι είναι υπέρ της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, αλλά να είναι διεθνής στην ουσία και στο περιεχόμενο της, να συγκληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, να πάρουν μέρος τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι δύο κοινότητες, αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η ατζέντα αυτής της διάσκεψης, σημείωσε, δεν μπορεί να συμπεριλάβει ζητήματα των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και δεν μπορεί να συζητήσει για παράδειγμα το περιουσιακό, τις εδαφικές αναπροσαρμογές που πρέπει να γίνουν για να διευρυνθεί η περιοχή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, τα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, της οικονομίας, της ΕΕ.

    Επανέλαβε ότι μια διεθνής διάσκεψη θα πρέπει να ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή με το θέμα των εγγυήσεων που πρέπει να καταργηθούν, της αποχώρησης των στρατευμάτων, τον εποικισμό.

    «Ο ΓΓ κατά διάρκεια αυτής της συνάντησης δεν έχει πρόθεση να εγείρει, με βάση πληροφορίες και επαφές μας με τη Γραμματεία του ΟΗΕ, θέμα όποιου είδους διεθνούς διάσκεψης», επισήμανε.

    Κυπριακό και Εκκλησία ---------

    Ερωτηθείς πώς μπορεί να λυθεί το Κυπριακό και κατά πόσο η κριτική που ασκείται από την Εκκλησία της Κύπρου βοηθά ή όχι το έργο του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «το Κυπριακό μπορεί να λυθεί και με τον πιο εύκολο τρόπο, μπορεί όμως και να διαιωνίζεται, είναι και απλό και πολυσύνθετο».

    «Απλό, αν λάβει κανείς υπόψη ότι η ουσία του Κυπριακού είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών της ανθρωπότητας, πράγματα για τα οποία χύθηκαν ποταμοί αίματος. Αν γίνονταν σεβαστά αυτά τα δικαιώματα και αυτές οι αξίες, η Κύπρος δεν θα υπέφερε», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Τουρκία και ο κ. Ερογλου παραπονιούνται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ροκανίζει χρόνο διότι τάχατες της συμφέρει διότι βολεύεται στην ΕΕ.

    «Εδώ υπάρχει δόση ειρωνείας, είτε το θέλουν είτε όχι είτε το λένε είτε όχι, υπό την έννοια ότι δεν γίνονται σεβαστές οι αξίες. Για μας η πιο ακριβή αξία που δεν αγοράζεται και δεν πουλιέται είναι η πατρίδα και όταν μέρος της είναι κατεχόμενο αντιλαμβάνεστε ότι με τίποτα αυτό δεν μπορείς να το ανταλλάξεις. Για μένα τουλάχιστον δεν έχει καμιά αξία πιο ισχυρή από την πατρίδα και στο επίκεντρο της προσοχής μας είναι η απελευθέρωση του μέρους της πατρίδας που είναι υπό κατοχή. Αρα, θα έλεγα ότι μας δουλεύουν όταν μας λένε ότι εμείς κρατάμε το Κυπριακό ανοικτό», είπε.

    Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν λαμβάνοντας υπόψη κάποιες αρχές και είπε πως «δεν είμαι πλασιέ για να πουλήσω μέρος της πατρίδας μας. Από την άλλη δεν είμαι από αυτούς όπως αυτοί που χάρη των καθαρών λύσεων θα ήθελαν να μείνει το Κυπριακό ανοικτό για να υπάρξει η καθαρή απελευθέρωση και το ενιαίο κράτος. Δεν έχω αυταπάτες, αλλά υπερασπιζόμενος αρχές την ίδια ώρα τιμώ και το συμβιβασμό στον οποίον κατέληξε ένας ηγέτης που ήταν και εκκλησιαστικός αλλά και πολιτικός ηγέτης αξίας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι με το θάνατο του Μακαρίου εξέλειπε και ο εθναρχικός ρόλος της Εκκλησίας.

    «Η Κύπρος είναι ένα δικοινοτικό ανεξάρτητο κράτος. Αυτό πρέπει να το χωνέψουμε. Δεν έχει σχέση και δεν δικαιούται η Εκκλησία να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Εχει δικαίωμα άποψης στο Κυπριακό, αλλά η ανάμιξη αυτή στο τέλος της μέρας μας εκθέτει διεθνώς», ανέφερε.

    Συνέχισε λέγοντας ότι «λένε μερικοί για τη σκληρή κριτική που ασκείται από τον Προκαθήμενο για να μην ταυτίζουμε και την Εκκλησία με έναν άνθρωπο, και οι Παπάδες έχουν την αδυναμία τους. Τα ράσα δεν κάνουν τον Παπά, χρειάζεται να έχεις ένα περιεχόμενο. Και δεν είναι όλοι στην Εκκλησία ο ίδιοι. Υπάρχουν και άνθρωποι που κατανοούν σωστά το ρόλο της Εκκλησίας και που διαχωρίζουν σωστά το ρόλο της Εκκλησίας από το ρόλο της πολιτικής. Συνεπώς να μην τους ταυτίζουμε όλους».

    Η πραγματικότητα, σημείωσε, είναι ότι επιτυγχάνεται το αντίθετο, μειώνεται η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    «Και λένε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διακηρύττει αυτό και το άλλο για το Κυπριακό. Ο Αρχιεπίσκοπος με τόση δύναμη, η Εκκλησία στην Κύπρο, διακηρύττει εντελώς τα αντίθετα, Αρα και να βρεθεί λύση δεν θα μπορεί να την περάσει ο Χριστόφιας ανάμεσα στο λαό. Αυτοί που ασκούν την αλόγιστη αυτή κριτική ισχυρίζονται ότι δυναμώνουν τη θέση μας. Αλλά την αποδυναμώνουν. Απλώς είναι περιτυλιγμένοι σε ένα πατριωτικό περιτύλιγμα. Αμα το ανοίξεις βρίσκεις αυτό που βρίσκουμε όλοι», είπε.

    Περιουσιακό -------

    Ερωτηθείς πού επικεντρώνονται οι προσπάθειες του στο περιουσιακό και κληθείς να σχολιάσει ότι αρκετοί Κύπριοι πουλάνε περιουσίες στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η άποψή μου είναι πρέπει να αποφεύγονται μαζικές προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο διότι αναγνωρίζεται αυτή η λεγόμενη επιτροπή που έχει δημιουργήσει η Τουρκία και δίνονται αποζημιώσεις που δεν έχουν σχέση με την αξία των περιουσιών, είναι πολύ χαμηλότερες».

    Θα έπρεπε να περιοριστούμε, είπε, στις διακρατικές προσφυγές, σε υποθέσεις όπως της Τιτίνας Λοϊζίδου, όπου πραγματεύεται το δικαστήριο αρχές και που μας εξοπλίζουν με πολλά επιχειρήματα.

    «Αυτή η μαζικοποίηση έχει αποδυναμώσει τον κεντρικό πυρήνα των αποφάσεων του δικαστηρίου. Οταν έρχεται δικαστήριο και λέει ότι ο χρήστης περιουσίας αποκτά δικαιώματα αυτό είναι οπισθοδρόμηση. Φυσικά δεν έχει εξαλείψει την κεντρική θέση ότι το καθεστώς στα κατεχόμενο είναι υποτελές στην Τουρκία καθεστώς και παράνομο», πρόσθεσε.

    Η πλευρά μας, συνέχισε, εμμένει στη βασική αρχή ότι το θέμα των περιουσιών θα πρέπει να λάβει υπόψη την επιθυμία του ιδιοκτήτη με τρεις τρόπους: να ζητήσει ο ιδιοκτήτης να επανέλθει και να χρησιμοποιεί την περιουσία του ελεύθερα, να αποζημιωθεί ή να ζητήσει ανταλλαγή με περιουσία Τουρκοκύπριου στην ελεύθερη περιοχή.

    «Εχουμε διαφορά με την τουρκοκυπριακή πλευρά που αποδίδει κεφαλαιώδη σημασία στην αποζημίωση. Δεν το βλέπω αφύσικο μελετώντας τις θέσεις της τουρκικής πλευράς γενικότερα, αλλά είναι μια διαφορά που παραμένει», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά συνδέει επίλυση του περιουσιακού με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, να επιστραφούν δηλαδή περιοχές υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση που είναι σήμερα κατεχόμενες και ο κάθε πρόσφυγας που θα επιστρέψει θα έχει πλήρη δικαιώματα στην περιουσία του.

    «Αυτό σημαίνει ότι σμικρύνονται μεγέθη και των περιουσιών αλλά και η περιοχή που θα περάσουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Και κάνει το πρόβλημα λιγότερο σύνθετο, δεν το επιλύει. Σε αυτό το ζήτημα ο κ. Ερογλου επιμένει να μείνουμε την τελευταία στιγμή και να το επιλύσουμε στη διεθνή διάσκεψη. Εγώ δεν δέχομαι διότι είναι μέρος των εσωτερικών πτυχών. Και πριν πάμε στην όποια διάσκεψη πρέπει να συμφωνήσουμε και επ αυτού. Και πρέπει να διευρυνθούν σε σχέση με προηγούμενα σχέδια οι περιοχές υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Είναι πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τον κόσμο και προσπαθούμε να πείσουμε και τη διεθνή κοινότητα, διότι πολλοί, θέλουν να ολοκληρώνουμε με τη διαδικασία», πρόσθεσε.

    Πολιτιστική κληρονομιά --------

    Ερωτηθείς ποια διαβήματα έκανε η Κυβέρνηση για το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έχουν καταγγελθεί οι ενέργειες κατοχικού στρατού, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή, κατά κόρον και στα Ηνωμένα Εθνη και στην ΟΥΝΕΣΚΟ και σε ηγετικούς κύκλους διαφόρων οργανισμών αλλά και στο Βατικανό.

    Υπενθύμισε ότι είχε δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή με τον κ. Ταλάτ που έχει εντολή να καταγράψει μνημεία που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά και να αρχίσει αναστήλωση ορισμένων από αυτά, προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, μια μικρή πρόοδος αλλά υπάρχει και εδώ στασιμότητα».

    Παράλληλα, εξήρε και μια δήλωση επί του θέματος του Αρχιεπισκόπου.

    «Να εξάρω μια δήλωση του Αρχιεπισκόπου που είπε ότι είναι έτοιμος, ως Εκκλησία, να αναστηλώσουν τα εκκλησιαστικά, τα θρησκευτικά μνημεία. Ελπίζω να δοθεί το συντομότερο δυνατόν αυτή η δυνατότητα. Βεβαίως έχουν εγερθεί και θέματα που αφορούν τη Μονή Απ. Αντρέα, του Αγίου Παντελεήμωνα, Αρμενομονάστηρο, όμως δεν έχουμε στην πράξη ακόμη έργο. Εύχομαι να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν η αναστήλωση κάποιων μνημείων. Γίνονται αρκετά, αλλά όσα και να γίνονται δεν είναι αρκετά», είπε.

    Προεδρία Δημοκρατίας 2013 --------

    Σε ερώτηση πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιο να είναι ο Πρόεδρος της λύσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι το σημαντικότερο. Είναι στόχος ζωής για μένα η λύση στο Κυπριακό διαφορετικά δεν θα διεκδικούσα και την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό είναι ξεκάθαρο».

    Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας ξανά, είπε ότι «αυτά είναι πράγματα που θα επιλυθούν στην ώρα τους. Αφού το συνδέω με εξελίξεις στο Κυπριακό θα κρίνω με βάση τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

    Εσωτερικό μέτωπο ---------------

    Σε ερώτηση σε ποιες κινήσεις θα προβεί για να βελτιώσει την κατάσταση στο εσωτερικό της Κύπρου που είναι, όπως είπε και ο ίδιος, πολυδιασπασμένο, ο Προεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θέλω να δικαιολογήσω την κατάσταση ένεκα εκλογών, ένεκα του πώς θα έλκυαν ψήφους. Θεωρώ ότι η Κύπρος πρέπει να είναι πάνω από κομματικές σκοπιμότητες».

    Πρόσθεσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο πριν την συνάντηση της Γενεύης, σε μια προσπάθεια «να τα βάλουμε και πάλι κάτω και να βρούμε τρόπους καλύτερης επαφής και περισσότερης κατανόησης. Τώρα πόσο θα το πετύχουμε αυτό θα φανεί. Διότι όλοι διακηρύττουμε ενότητα και το θέμα είναι πόσο συμβάλλουμε σε αυτό».

    Εξέγερση Τουρκοκυπρίων -------

    Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η εξέγερση των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστεί και αν ναι τότε ποια θα είναι αυτή η συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν πρέπει να βγάζουμε δογματικά συμπεράσματα. Είναι θετικό το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι εξεγείρονται. Η στάση απόλυτης κριτικής κατά της Τουρκίας πάνω σε καθαρά πολιτική βάση δεν αφορά το σύνολο των Τουρκοκυπρίων».

    «Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των Τουρκοκυπρίων που δεν θέλει Τουρκία, δεν θέλει τους έποικους, και θέλουν την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ζήσουν μαζί με τους Ελληνοκύπριους σε συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας στο πλαίσιο της ομοσπονδίας. Δεν υπάρχουν Τουρκοκύπριους, εκτός από τη νέα γενιά, που δεν έζησαν τις συγκρούσεις και τη δημιουργία της εκατέρωθεν καχυποψίας. Οι παλιοί Τουρκοκύπριοι που έζησαν και τις καλύτερες μέρες με τους Ελληνοκύπριους έχουν ένα φόβο μέσα τους και πρέπει να διασκεδάσουμε αυτό το φόβο με τις πράξεις μας. Πώς θα το καταφέρουμε; Εχουμε και εμείς αντιδράσεις», συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαιρέτισε την εξέγερση των Τουρκοκυπρίων και είπε ότι «έχουν παράπονα ότι τους παρακολουθούμε απαθείς χωρίς να εξεγειρόμαστε και εμείς κατά της στασιμότητας και αυτής της απαράδεκτης κατάστασης όμως οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι είναι μπροστάρηδες θα συνεχίσουν, είναι σαφές ότι θα συνεχίσουν, με έντονο τρόπο».

    «Σε ποιο βαθμό η Τουρκία θα καταφέρει μέσω και πολιτικών κομμάτων, να ευνουχίσει και να μετατρέψει την ουσία σε κάτι άλλο, αυτό είναι επίσης ένα άλλο ερώτημα για να απαντηθεί. Προσπαθεί πάντως η Τουρκία με κυνισμό και σκληρό τρόπο και με επαφές με τα πολιτικά κόμματα να το πετύχει. Υπάρχει η εξής αντίφαση. Πάμε πίσω στην ιστορία. Στην Αγγλία της Αναγέννησης αυτοί που εξεγέρθηκαν ήταν συντεχνιακοί, δεν υπήρχαν πολιτικά κόμματα. Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή οι συντεχνίες είναι οι μπροστάρηδες, ενώ τα πολιτικά κόμματα που έπρεπε να ήταν εκείνοι που θα έσυραν το χορό της αντίστασης της κατοχής έχουν καθίσει πίσω. Διότι υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί άσκησης επίδρασης από πλευράς της Τουρκίας», είπε.

    Αλεξάντερ Ντάουνερ ------

    Ερωτηθείς για την άσκηση των καθηκόντων του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ο ρόλος του κ. Ντάουνερ δεν είναι ρόλος διαμεσολαβητή ή επιδιαιτητή. Και αυτό προσωπικά ως εντεταλμένος της ελληνοκυπριακής κοινότητας να συνομιλώ, το κάνω ξεκάθαρο συνεχώς και στον κ. Ντάουνερ».

    «Υπό κανονικές συνθήκες, αυστηρά ομιλούντες ο κ. Ντάουνερ πρέπει να ασκεί υποβοηθητικό ρόλο χωρίς προτάσεις ή παρεμβάσεις. Προσπαθεί να το κάνει, του το υποδεικνύουμε και εμείς, έχω στενή σχέση μαζί του, όταν έχω κάτι να του πω του το λέω έξω από τα δόντια. Αυτή είναι και η μέθοδος που χρησιμοποιώ με τον όποιο διπλωμάτη συνομιλώ είτε είναι αρχηγός κράτους είτε Πρέσβης είτε άνθρωποι του ΟΗΕ και του ΓΓ. Από πολλούς εκτιμάται, σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει. Δεν μπορώ να πω ότι αρέσει ή όχι στον κ. Ντάουνερ, ο οποίος βρέθηκε στο μέσο κυκλώνα από ελληνοκυπριακά ΜΜΕ και ηγέτες πολιτικών κομμάτων, πολιτικούς παράγοντες. Δημοκρατία έχουμε ο καθένας δικαιούται να κρίνει και να κρίνεται», συνέχισε.

    Πρόσθεσε ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ λεπτή, «δεν μπορώ δημόσια αν έχω κάτι για το οποίο δεν συμφωνώ με τον κ. Ντάουνερ να βγω και ασκήσω δημόσια κριτική. Ο,τι έχω να πω στον κ. Ντάουνερ το λέω κατευθείαν, αλλά στο γραφείο μου και γνωρίζει ο κ. Ντάουνερ ότι αν έχω κάτι θα του το πω. Υπό αυτή τη έννοια η σχέση μου μαζί του είναι καλή».

    Επαφές στην Αυστραλία -------

    Οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Κυβέρνηση και το λαό της Αυστραλίας είναι θερμές και παραδοσιακά φιλικές, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι υπάρχει αλληλοϋποστήριξη και αυτό θέτει μπροστά μας το καθήκον ενδυνάμωσης των σχέσεων και μεγαλύτερου εμπλουτισμού πέραν από τον πολιτικό τομέα και στον τομέα της οικονομίας και των εμπορικών ανταλλαγών.

    «Συνεχίζει η Αυστραλία να διατηρεί το αστυνομικό απόσπασμα στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και αυτό είναι και σημαντικό και θετικό, και μας δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση για την απόφαση της να συνεχίσει το απόσπασμα», είπε.

    Επίσης, ανέφερε ότι ενημέρωσε όσο γίνεται πιο λεπτομερώς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τι αναμένουμε.

    «Ο δεύτερος σημαντικός λόγος που κάνει ιδιαίτερη την επίσκεψή μου είναι η μεγάλη δύναμη της ομογένειας και η παρουσία εδώ εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την Ελλάδα και μερικών δεκάδων χιλιάδων από την Κύπρο περιλαμβανομένων και Τουρκοκυπρίων. Η παρουσία μας εδώ είναι σημαντική και για τους ομογενείς φίλους μας διότι υλοποιείται η επιθυμία τους να είμαστε κοντά τους και μας δίνεται και μας η ευκαιρία να ενημερώσουμε κόσμο και να τον ευχαριστήσουμε», συνέχισε.

    Αφού ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Αυστραλία ολοκληρώνεται με πλήρη επιτυχία και στον πολιτικό και στον ευρύτερο κοινωνικό τομέα, είπε ότι επιστρέφει μεταφέροντας θερμό μήνυμα από την ομογένεια.

    [02] ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ- ΒΑΚΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ

    Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία για τους Κύπριους καταναλωτές αναφορικά με τη διακίνηση αγγουριών ισπανικής προέλευσης που θεωρούνται ύποπτα στην παρουσία του βακτηρίου Ε. Coli, λόγω του ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν προκύπτει διακίνηση αγγουριών ισπανικής προέλευσης στην κυπριακή αγορά.

    Ωστόσο οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν ήδη ενημερώσει τους Κύπριους επιχειρηματίες, που ασχολούνται με το ενδοκοινοτικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών, όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για την πρόθεση των Υπηρεσιών να απαγορεύσουν διοχέτευση στην αγορά τέτοιων μολυσμένων προϊόντων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (RASFF) για τη διακίνηση στη Γερμανία αγγουριών, τα οποία θεωρούνται ύποπτα στην παρουσία του Enterohaemorrhagic Escherichia Coli (EHEC).

    [03] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΑΔΕΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΜΕΙΩΣΗ

    Μείωση 13,4% παρουσίασε ο αριθμός των αδειών οικοδομής κατά την περίοδο Ιανουαρίου Μαρτίου 2011, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία, μείωση κατά 23,4% παρουσίασε το Μάρτιο του 2011 ο αριθμός των αδειών οικοδομής, σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2010.

    Οπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές Αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθε στις 2.077, σε σύγκριση με 2.398 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

    [04] ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των Κυπρο-ρωσικών σχέσεων και την προσέλκυση τουριστών από τη ρωσική αγορά πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, 18 εκδηλώσεις σε επτά Δήμους και κοινότητες της Κύπρου, που συνδιοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού με την Αγία Πετρούπολη.

    Σε διάσκεψη Τύπου το μεσημέρι στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών έχουν γίνει αισθητά στην Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λεμεσό, αφού ο αριθμός των Ρώσων τουριστών έχει αυξηθεί κατά 74%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΟΤ.

    ``Αυτό το γεγονός και μόνο δικαιώνει την όλη προσπάθεια, δικαιώνει την οποιαδήποτε δική μας παρέμβαση, αλλά υπογραμμίζει και τα τεράστια περιθώρια που υπάρχουν στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη μεγάλη αυτή χώρα``, συμπλήρωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 30 May 2011 - 17:29:13 UTC