Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] FITCH - ΚΥΠΡΟΣ - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [03] ΥΠΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΣΥΛΟΥ
  • [04] ΗΜΕΡΑ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΛΕΓΧΟΙ

  • [01] FITCH - ΚΥΠΡΟΣ - ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

    Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου εξαιτίας της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και σε τραπεζικά ομόλογα και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και περαιτέρω υποβάθμισης.

    Η Κύπρος ανήκει, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, στη βαθμίδα A- από ΑΑ- , γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα συνεχίζει να ανήκει σε αξιόχρεη επενδυτική κατηγορία, αλλά η αξιολόγηση αυτή συνοδεύεται από αρνητική προοπτική, πράγμα που αφήνει περιθώριο για την περαιτέρω υποβάθμισή της μεσοπρόθεσμα.

    ``Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά τη σοβαρότητα της κρίσης στη γειτονική Ελλάδα και τον κίνδυνο που αυτή η κατάσταση αντιπροσωπεύει για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και, κατά συνέπεια, για τη δημοσιονομική κατάσταση`` της χώρας, εξηγεί ο Κρις Πράις, υπεύθυνος αξιολόγησης του Fitch σε ανακοίνωσή του.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ``η Κύπρος είναι μικρή οικονομία με ένα μεγάλο τραπεζικό σύστημα, που, σε σχέση με περιουσιακά στοιχεία, είναι εννεαπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας. Η έκθεση στην Ελλάδα είναι μια σημαντική πηγή ευπάθειας, η οποία έχει ενταθεί με διαδοχικές υποβαθμίσεις του ελληνικού χρέους, από τον Ιανουάριο του 2011, όταν ο Fitch έθεσε την Κύπρο σε αρνητική τροχιά, λόγω κινδύνων του δημοσιονομικού και χρηματοοικονομικού τομέα.``

    Παράλληλα, ο Fitch σημειώνει πως το ένα τρίτο περίπου των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος είναι δεσμευμένο από την έκθεσή του στην Ελλάδα, περιλαμβανομένου και αυτού των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών που βρίσκονται στην Κύπρο.

    ``Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει σχεδόν 14 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων και 5 δις ομολόγων ελληνικών τραπεζών``, αναφέρει ο Fitch, υπενθυμίζοντας ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν δανείσει σημαντικά ποσά σε ελληνικές εταιρείες και νοικοκυριά μέσω των εκτεταμένων δικτύων τους στην Ελλάδα.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η περισσότερη έκθεση στην Ελλάδα αφορά τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες: την Τράπεζα Κύπρου, τη Μαρφίν Λαϊκή και την Ελληνική Τράπεζα.

    Ο Fitch πιστεύει ότι οι τράπεζες αυτές είναι σχετικά σε θέση να απορροφήσουν τις συνέπειες μιας κρίσης χρέους στην Ελλάδα σε περίπτωση κουρέματος 50% της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, σημειώνεται.

    Κατά τον οίκο, σε αυτό το σενάριο, το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο 10% του πρωτογενούς κεφαλαίου (tier 1 capital) θα απαιτούσε 2 δις ευρώ (ή 11% του ΑΕΠ), μέρος του οποίου μπορεί να καταβληθεί από το κράτος.

    ``Ωστόσο, σε περίπτωση πιο σκληρών δοκιμών αντοχής, όπου η ελληνική στάση πληρωμών συνδεθεί με σημαντική επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, όπως μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 25%, ο Fitch εκτιμά ότι το κόστος στήριξης των τραπεζών θα μπορούσε να ανέλθει στο 25% του ΑΕΠ, επιβάλλοντας πιο εκτεταμένη κρατική στήριξη``, αναφέρεται στην απόφαση.

    Ο Fitch πιστεύει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα ήταν διατεθειμένη να παράσχει ουσιαστική στήριξη στις κυπριακές τράπεζες σε δοκιμές αντοχής αυτού του μεγέθους, καθώς όπως αναφέρει, το δημόσιο χρέος της τάξης του 61% του ΑΕΠ δεν είναι ψηλό για τα δεδομένα της ευρωζώνης.

    ``Ωστόσο``, συνεχίζει η ανακοίνωση, ``το κόστος παροχής στήριξης στον χρηματοοικονομικό τομέα θα μπορούσε ουσιαστικά να αλλάξει το προφίλ του κυβερνητικού χρέους, κατά τρόπο που θα ήταν αρνητικός για τις αξιολογήσεις``.

    Ακόμη, ο οίκος δεν αποκλείει επιπρόσθετες χρηματοδοτικές πιέσεις για τις κυπριακές τράπεζες, περιλαμβανομένων και των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών που βρίσκονται στην Κύπρο, αλλά υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρείχε στήριξη ρευστότητας σε ένα τέτοιο περιβάλλον, διατηρώντας έτσι τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Κύπρο.

    Σημειώνει, τέλος, ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να έχουν σημαντικές προεκτάσεις στις αξιολογήσεις της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τη σημασία ισχυρών δημόσιων οικονομικών και ενός καλά κεφαλαιοποιημένου τραπεζικού συστήματος.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί ένας γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός παίκτης-κλειδί στην περιοχή της Μεσογείου, προσφέροντας ευκαιρίες για νέες οδούς προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, μιλώντας στο δεύτερο Μεσογειακό συνέδριο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, στην Αθήνα.

    Είπε πως η Κύπρος ακολουθεί το δικό της ερευνητικό πρόγραμμα για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνης (ΑΟΖ) και έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα γύρο αδειοδότησης το 2007, που είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί μια άδεια για έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

    «Οι ερευνητικές δραστηριότητες βρίσκονται σε εξέλιξη με τη συνεχή αξιολόγηση των υπεράκτιων προοπτικών», ανέφερε. Όπως είπε, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί μια γεώτρηση σε ένα από τα θαλάσσια οικόπεδα μέχρι το τέλος αυτού του έτους και ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρημάτων θα αξιολογηθούν οι επιλογές που υπάρχουν, περιλαμβανομένης της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού και η δυνατότητα για μια μονάδα υγροποίησης στην Κύπρο.

    [03] ΥΠΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΣΥΛΟΥ

    Το θέμα της ανάπτυξης μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της ημερησίας διάταξης του Ατυπου Συμβουλίου της ΕΕ κατά την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην Κύπρο έχουν στηθεί σωστές υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια πράγμα που έχει εκτιμηθεί και από την ΕΕ.

    Ο κ. Συλικιώτης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για τα θέματα ασύλου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «η Κύπρος γνωρίζει. Οι πρόσφυγες μας αφορούν», εξέφρασε την άποψη ότι «όσο η ΕΕ δεν έχει κοινό σύστημα ασύλου, ουσιαστικά δεν έχει πολιτική για το άσυλο». Πρόσθεσε ότι «τον Ιούλιο του 2012, ένα από τα βασικά θέματα του άτυπου συμβουλίου θα είναι τα θέματα ασύλου».

    «Η προσπάθεια των μεσογειακών κρατών που δεχόμαστε τα μεγαλύτερα βάρη είναι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή «είναι μια περίοδος πολύ κρίσιμη για όλη την περιοχή της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και γι αυτό οι μεσογειακές χώρες εντατικοποιούμε τις επαφές μας».

    [04] ΗΜΕΡΑ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΛΕΓΧΟΙ

    Από τις αρχές του 2010 μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, η Αστυνομία διενέργησε 62.265 ελέγχους για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους και έγιναν συνολικά 8.653 καταγγελίες, που αφορούν 8.663 πρόσωπα.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του σχετικού νόμου στην Κύπρο από την 1/1/2010 μέχρι 30/4/2011.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι η Αστυνομία συνεχίζει την προσπάθεια, ευελπιστώντας ότι οι εισηγήσεις για τροποποίηση του νόμου που θα τον καταστήσουν πιο αποτελεσματικό στην εφαρμογή του θα προωθηθούν ενώπιον της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 31 May 2011 - 11:29:14 UTC