Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΒΕΤΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ- ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

    Χωριστές συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, θα έχει τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, προκειμένου να παρουσιαστεί η αναλογιστική μελέτη για το συνταξιοδοτικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και να συζητηθούν τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομική εξυγίανση.

    Μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Δημοσιών Εταιριών Κύπρου, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο Υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι προσκλήσεις έχουν ήδη σταλεί και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, καθώς και τα πολιτικά κόμματα.

    «Το κύριο θέμα της συζήτησης θα είναι η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης του αναλογιστή για το συνταξιοδοτικό σύστημα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα», είπε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι θα γίνει παράλληλα και μια εκτενής ενημέρωση για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, κυρίως προς τα πολιτικά κόμματα τα οποία ζητούν τακτική ενημέρωση για την πορεία της οικονομίας

    Ο Υπουργός είπε επίσης ότι η κάθε συνάντηση θα γίνεται σε δύο επίπεδα, επικεντρώνοντας τόσο στην παρουσίαση της έκθεσης του αναλογιστή, όσο και στις οικονομικές εξελίξεις, στα μέτρα και στην οικονομική πολιτική που η Κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει.

    Οπως ανέφερε, «θα ακούσουμε προσεκτικά τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, όσον αφορά τις δικές τους απόψεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για περεταίρω οικονομική εξυγίανση».

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του διαλόγου για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «σκοπός μας είναι να επιλύσουμε το τεράστιο αυτό διαρθρωτικό πρόβλημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

    Ο Υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι θα έχει την Παρασκευή μια τελευταία εκτενή συνάντηση με τους αναλογιστές που έχουν εκπονήσει τη μελέτη, ώστε να υπάρξει η βεβαιότητα ότι τα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται είναι σωστά και ανταποκρίνονται στις τελευταίες εξελίξεις της κυπριακής οικονομίας.

    Είπε ότι πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα ότι στη μελέτη συμπεριλαμβάνονται όλα τα σενάρια, καθώς, όπως ανέφερε, «όταν κάνεις μια εκτίμηση για το ύψος του αναλογιστικού ελλείμματος τα επόμενα 50 χρόνια, μικρές διαφοροποιήσεις σε βασικές παραμέτρους, όπως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός ή η αύξηση των μισθών έχει τεράστια επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα».

    Ο κ. Σταυράκης ρωτήθηκε, επίσης, κατά πόσο προβληματίζει το Υπουργείο το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch έθεσε σε αρνητική παρακολούθηση τις κυπριακές τράπεζες, μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «όλες οι υποβαθμίσεις είναι αρνητικές εξελίξεις» και πρόσθεσε ότι ο λόγος τον οποίον επικαλούνται οι οίκοι αξιολόγησης είναι, κατά την άποψη τους, η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά χρεόγραφα και στην ελληνική οικονομία.

    Ο κ. Σταυράκης συμπλήρωσε ότι η θέση του Υπουργείου παραμένει σταθερή, πως οι εκτιμήσεις των οίκων είναι λανθασμένες. «Εχουμε ένα πολύ εύρωστο τραπεζικό σύστημα με ισχυρή κεφαλαιουχική βάση και επαρκή ρευστότητα, το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα στην πολύ θεωρητική περίπτωση σοβαρών προβλημάτων στην Ελλάδα», κατέληξε ο Υπουργός.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΒΕΤΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ- ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Διμερή συμφωνία για την επιβολή περιορισμών στην παράνομη εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών υπέγραψαν Κύπρος και Ελβετία.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, η συμφωνία υπογράφηκε μετά από διαπραγματεύσεις στις 24 Μαΐου 2011, μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, της Νομικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Εξωτερικών από την πλευρά της Κύπρου και τους εκπροσώπους της Ελβετίας.

    Η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διάσωση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών και της αποτροπής της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Προϋποθέτει, επίσης, τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού με την ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, εμπειρογνωμόνων και τη διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

    Η συμφωνία υπεγράφη από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών Μάκη Κωνσταντινίδη και το Διευθυντή της Εξειδικευμένης Υπηρεσίας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πολιτισμού της Ελβετίας Benno Widmer.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή το Μάιο 2011 αυξήθηκε κατά 0,58 μονάδες ή 0,50% και έφτασε στις 117,04 μονάδες σε σύγκριση με 116,46 τον Απρίλιο 2011.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει πως αυτό οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων φρέσκων φρούτων, του ηλεκτρικού ρεύματος και ορισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές του φρέσκου κρέατος, ορισμένων φρέσκων λαχανικών και της αγοράς αυτοκινήτων.

    Ο ρυθμός αύξησης του Δείκτη και κατ` επέκταση του πληθωρισμού, το Μάιο 2011 ανήλθε στο 3,9% σε σύγκριση με πληθωρισμό 3,3% τον Απρίλιο 2011 και 1,6% το Μάιο 2010. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαϊου 2011, ο Δείκτης σημείωσε αύξηση 3,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

    Τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Κυβέρνησης, του λαού και του ίδιου προσωπικά για το θάνατο του πρώην Πρόεδρου της Ουγγαρίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας την Πέμπτη το πρωί, υπογράφοντας το βιβλίο συλλυπητηρίων στην Πρεσβεία της Ουγγαρίας.

    «Εκ μέρους τόσο της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου όσο και εμένα προσωπικά εκφράζω αισθήματα βαθειάς θλίψης για το θάνατο του Δρ. Ferenc Madl, πρώην Πρόεδρου της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας και διακεκριμένου πολιτικού και επιστήμονα», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σ αυτή τη στιγμή πένθους, προσθέτει, «εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του που πενθεί, την Κυβέρνηση και το φίλο λαό της Ουγγαρίας για την τεράστια εθνική τους απώλεια».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 2 June 2011 - 13:29:21 UTC