Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΙΚ ΕΕ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
  • [03] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΔΕΑ ΔΗΛΩΣΗ
  • [04] ΚΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν ότι στη συνάντηση της 7ης Ιουλίου θα υπάρξει ένας σαφής τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η διαδικασία ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας ύστερα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Πρόσθεσε ότι για την ώρα διερευνούν τις απόψεις των δύο ηγετών για το πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη προσβλέπουν στο να συνεχίσουν οι δύο ηγέτες τη διαδικασία και ταυτόχρονα θέλουν να σιγουρευτούν ότι έχουν ένα σχέδιο για το πώς προχωρούν. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση της 7ης Ιουλίου θα είναι πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική, προσθέτοντας ότι πέραν από τη συνάντηση και το τι θα γίνει μετά, «θέλουμε να δούμε ότι οι ηγέτες θα εφαρμόσουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς προχωρούν».

    Σε ερώτηση για το τί θα γίνει σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν κάτι τέτοιο, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν λειτουργούν σε ένα υποθετικό κόσμο, αλλά σε ένα κόσμο όπου προσπαθούν να επιτύχουν αποτελέσματα. Εξέφρασε την ελπίδα η συνάντηση της 7ης Ιουλίου να είναι πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική, λέγοντας ωστόσο πως αναφορικά με το τι γίνεται από εκεί και πέρα τα Ηνωμένα Εθνη προσβλέπουν να δουν τους ηγέτες να υλοποιούν ένα σαφές σχέδιο ώστε να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε κατάληξη.

    Ερωτηθείς πόσο σημαντική θα είναι η συνάντηση της 7ης Ιουλίου για τη μελλοντική πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι πολύ σημαντική αφού οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι τον Ιούνιου του 2011.

    «Νομίζω όλοι γνωρίζουν ποια είναι τα ζητήματα και νομίζω και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά πλέον ποιες είναι οι διαφορές, έχουν εξετάσει όλα τα ζητήματα και καταλαβαίνουν ξεκάθαρα τις θέσεις η μία πλευρά της άλλης. Σίγουρα ακόμη βρίσκουν γεφυρωτικές προτάσεις από καιρού εις καιρόν. Πρόσφατα οι Ελληνοκύπριοι έφεραν μια γεφυρωτική πρόταση και οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν αυτό», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν υπάρχουν μυστικά κάτω από τον ήλιο» και ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν τις θέσεις της άλλης και ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα φτάσουν σε επιτυχή κατάληξη.

    Ερωτηθείς αν μια τελική διευθέτηση είναι πιθανή πριν από την ανάληψη της ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ είπε: «φυσικά είναι πιθανόν, αλλά κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν αυτό θα συμβεί». Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και επιθυμούν να δουν τις δύο πλευρές να καταβάλουν μια μεγάλη προσπάθεια να πετύχουν κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε ότι τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας όσο και ο κ. Ερογλου δήλωσαν ότι επιθυμούν μια συμφωνία πριν από την προεδρία της ΕΕ που θα ασκεί η Κύπρος το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Ερωτηθείς αν ο Γενικός Γραμματέας θα ανακοινώσει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης μετά τη συνάντηση της Γενεύης, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα συμβουλεύσει τον Γενικό Γραμματέα με βάση τις συζητήσεις που θα έχει με τις δύο πλευρές για το θέμα.

    Ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά ξεκαθάρισε ότι οι εσωτερικές πτυχές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν γίνει η διεθνής διάσκεψη, γεγονός που κάνει τη θέση της ξεκάθαρη στο θέμα.

    «Δεν νομίζω», συνέχισε, «ότι μια διεθνής διάσκεψη θα γίνει πολύ

    σύντομα ωστόσο είναι γενικά αποδεκτό ότι υπάρχουν διεθνή θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από μια διεθνή διάσκεψη. Η

    τουρκοκυπριακή πλευρά έχει μια πιο ευρεία οπτική για τη διεθνή διάσκεψη, όπως γνωρίζετε», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι για την ώρα «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην 7η Ιουλίου, η οποία δεν αποτελεί διεθνή διάσκεψη».

    Ερωτηθείς κατά πόσο έχει οριστικοποιηθεί η ατζέντα της συνάντησης, είπε ότι είναι πρόωρο να υπάρξει ατζέντα, προσθέτοντας ότι ακόμη πρέπει να εξεταστεί πού πάνε οι ηγέτες σε σχέση με τις συνομιλίες στα θέματα που έχουν τώρα ενώπιον τους. Είπε επίσης ότι πρέπει να μιλήσει με τις δύο πλευρές και να καταλάβει καλά το πώς μπορεί να πετύχει η συνάντηση, αλλά και με τον ΓΓ. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις με τον ΓΓ στη Νέα Υόρκη, αλλά θα εξεταστούν όλα αυτά εντός του μήνα.

    Ερωτηθείς αν οι ηγέτες θα πάνε με σχέδιο δράσης ή θα το συμφωνήσουν στη Γενεύη, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για αυτό το θέμα.

    «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μιλήσουμε με τις δυο πλευρές, να δούμε πώς αισθάνονται άνετα -διότι στο τέλος της ημέρας είναι δικές τους οι διαπραγματεύσεις και πρέπει να αισθάνονται άνετα για το πώς προχωρούν -αλλά από την άλλη πλευρά χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε μπροστά, διότι μετά οι συνομιλίες θα συνεχίζονται για εκατό χρόνια. Πρέπει να βρούμε τρόπο να προχωρήσουμε», τόνισε.

    Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, είπε ότι είχε μια καλή συνομιλία με τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες βδομάδες τις οποίες, όπως είπε, παρακολουθεί εξαιρετικά στενά. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν και για τη συνάντηση των δύο ηγετών στις 7 Ιουλίου.

    Πρόσθεσε ότι μέρος της συζήτησης που θέλει να έχει με τους ηγέτες είναι για τις αμοιβαίες συγκλίσεις σε κάποια θέματα τα οποία συζητήθηκαν πρόσφατα και εξέφρασε την άποψη ότι αυτές οι συζητήσεις ήταν αρκετά υποσχόμενες.

    Ανέφερε τέλος ότι σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και ότι θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών την ερχόμενη βδομάδα.

    [02] ΥΠΟΙΚ ΕΕ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

    Οι συστάσεις που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει για την κυπριακή οικονομία, στο πλαίσιο των συστάσεων που διατυπώνει για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύουν ότι η οικονομική πολιτική και τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση.

    Συγκεκριμένα επισημαίνουν, ανάμεσα σε άλλα, την ανάγκη εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε μεσοπρόθεσμη φάση, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε η Κυβέρνηση. Τονίζει επίσης την ανάγκη για προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών για επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.

    Η Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην προσπάθεια για επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Σημαντικό στοιχείο στην προσπάθεια αυτή είναι η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

    [03] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΔΕΑ ΔΗΛΩΣΗ

    Γραπτή δήλωση με την οποία στηρίζει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ολομέλεια του οποίου συνέρχεται 6-9 Ιουνίου στο Στρασβούργο.

    Τη γραπτή δήλωση, που αποτελεί πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών Μαρίνας Γιαννακουδάκη (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο), Geringer de Oedenberg Lidia (Σοσιαλιστές Πολωνία), Francoise Grossetete (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γαλλία), Charles Tannock (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο) και Cecilia Wikstrom (Φιλελεύθεροι, Σουηδία), προσυπέγραψαν 386 Ευρωβουλευτές (πέραν του 50%), και έτσι η δήλωση θα ανακοινωθεί αύριο ως δήλωση της Ολομέλειας του ΕΚ.

    Στη δήλωσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών συγκρούσεων του 1963 -1964 και στη συνέχεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, περίπου 2000 άτομα και από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι και πως η τύχη πολλών από αυτά τα άτομα παραμένει, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΔΕΑ, άγνωστη, επιδοκιμάζει πλήρως το έργο της ΔΕΑ και αναγνωρίζει το σημαντικό της ρόλο στην προώθηση της αλήθειας, της μνήμης και της συμφιλίωσης στην Κύπρο.

    Στη δήλωση της η Ευρωβουλή καλεί παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να διαθέτει επαρκείς πόρους για τη ΔΕΑ για να είναι σε θέση να εκπληρώνει τη σημαντική αποστολή της.

    [04] ΚΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Το 2010 σημειώθηκε μια μείωση στα εισοδήματα των Κυπριακών Αερογραμμών της τάξης του 4,5%, η οποία προήλθε κυρίως από τη μειωμένη απόδοση των ναύλων, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό των επιβατών που μετέφερε, δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Γιώργος Μαυροκώστας σε ομιλία του στην 64η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Ο κ. Μαυροκώστας είπε πως σε βασικά δρομολόγια, όπως η Αθήνα και το Λονδίνο οι ναύλοι λόγω του έντονου ανταγωνισμού και της υπερπροσφοράς θέσεων υπέστησαν μειώσεις, ως αποτέλεσμα των οποίων πολλές θέσεις πωλούνται σε τιμές κατώτερες του κόστους.

    Αρνητικός επίσης παράγοντας, όπως ανέφερε, ήταν και η σημαντική άνοδος του κόστους των καυσίμων. Συγκεκριμένα το κόστος καυσίμων επιβάρυνε το 2010 την Εταιρεία με 64,5 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 51,6 εκ. το 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 13 εκ. περίπου.

    Είπε επίσης πως οι Κυπριακές Αερογραμμές θεωρούν ότι οι χρεώσεις της Hermes Airports είναι υπερβολικές, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι το Αεροδρόμιο είναι η βάση της εταιρείας και ως κύριος χρήστης θα έπρεπε να τυγχάνει καλύτερης μεταχείρισης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 8 June 2011 - 17:29:14 UTC