Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΡΩΣΟΣ ΥΦΕΞ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ
  • [03] ΥΠΕΣ - ΕΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [04] ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ Β` ΠΑΓΚ. ΠΟΛΕΜΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΡΩΣΟΣ ΥΦΕΞ

    Θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι πως οποιαδήποτε διεθνής διάσκεψη πρέπει να εξετάσει τις διεθνείς πτυχές και όχι τα εσωτερικά θέματα του κράτους, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Τιτόφ, ύστερα από συνάντησή του στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Τιτόφ είπε πως είχε μια παραγωγική και ανοικτή συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια για θέματα διμερούς συνεργασίας καθώς και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ανέφερε πως η επίσκεψή του αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ πέρσι στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς για τη θέση της Ρωσίας όσον αφορά το θέμα της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, που ευνοούν κάποια μέλη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, ο κ. Τιτόφ ανέφερε πως η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι πως οποιαδήποτε διεθνής διάσκεψη πρέπει να εξετάσει τις διεθνείς πτυχές και όχι τα εσωτερικά θέματα του κράτους.

    Σε ερώτηση εάν συζήτησε με τον Πρόεδρο Χριστόφια το θέμα των ερευνών για αποθέματα πετρελαίου στη Μεσόγειο, ο κ. Τιτόφ είπε πως συζήτησαν για αυτό το θέμα καθώς οι δυο χώρες έχουν ορισμένα σχέδια για συνεργασία στα θέματα ενέργειας. «Αλλά δεν συζητήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες», ανέφερε.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Την ετοιμότητα της Βρετανίας να συνδράμει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Μάθιου Κιτ, διαβεβαιώνοντας ότι η πρόταση της Βρετανίας για παραχώρηση εδάφους των Βρετανικών Βάσεων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού είναι σε ισχύ.

    Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κιτ μίλησε και για τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη, την 7η Ιουλίου, εκφράζοντας την ελπίδα οι ηγέτες να αδράξουν την ευκαιρία και να πετύχουν συγκλίσεις που θα δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Κιτ προανήγγειλε την επίσκεψη στην Κύπρο περί τα τέλη Ιουνίου του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών για Θέματα Ευρώπης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Κατά την εδώ παρουσία του ο κ. Λίντινγκτον θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του νησιού για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και θα εκφράσει τη στήριξη της Βρετανίας στην ειρηνευτική διαδικασία, λίγες μόλις μέρες πριν τη συνάντηση της Γενεύης.

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής αναφέρθηκε επίσης, κατά τη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, στην προοπτική σύγκλησης μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα είναι βοηθητικό όταν οι δύο πλευρές φτάσουν σε ένα σημείο που θα έχουν πετύχει ότι θα μπορούσαν να πετύχουν και θα αφορά τις εξωτερικές πτυχές του προβλήματος. Ο κ. Κιτ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του ασκεί πιέσεις και επιρροή όπου μπορεί για επίλυση του Κυπριακού, και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    [03] ΥΠΕΣ - ΕΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Την ανάγκη να καταστεί δυνατός ο επιμερισμός της πραγματικής ευθύνης διαχείρισης των μεταναστών και των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών, τόνισε μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΣ Νεοκλής Συλικιώτης, σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

    Oπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι «επιβάλλεται να ξεφύγουμε από γενικές διακηρύξεις και να προσδώσουμε στην κοινοτική αλληλεγγύη συγκεκριμένο περιεχόμενο με τη λήψη πρακτικών μέτρων, όπως είναι η ενδοκοινοτική ανακατανομή των κατόχων διεθνούς προστασίας».

    Το Συμβούλιο, στο πλαίσιο των εργασιών του, κατέληξε στην υιοθέτηση Συμπερασμάτων για τις Συμφωνίες Επανεισδοχής της ΕΕ με τρίτες χώρες, καθώς επίσης και για τη διαμόρφωση μιας ολιστικής προσέγγισης στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου στη βάση και των σχετικών ανακοινώσεων που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [04] ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ Β` ΠΑΓΚ. ΠΟΛΕΜΟΥ

    Το ντοκιμαντέρ για την προσφορά της Κύπρου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο οποίο παρουσιάζεται εκτεταμένο αρχειακό υλικό, αρκετό από το οποίο προβάλλεται και αξιοποιείται για πρώτη φορά, παρουσίασε σε διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου.

    Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι περίπου 20, 000 Κύπριοι συμμετείχαν στον Β Παγκ. Πόλεμο, η πλειοψηφία των οποίων μετείχαν μέσα από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, αφού η Κύπρος ήταν τότε αποικία. Πρόσθεσε ότι το ντοκιμαντέρ εστιάζει στα μέτωπα στα οποίο μετείχαν οι Κύπριοι, δηλαδή της Γαλλίας, Ελλάδας, Αβυσσινίας, Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρική και Ιταλίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην Εθελοντική Δύναμη, συγκροτημένη για δράση εντός Κύπρου σε περίπτωση εισβολής.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι το ντοκιμαντέρ ασχολείται ταυτόχρονα με επιμέρους πτυχές, το ρόλο των γυναικών, της συμμετοχή Κυπρίων στη Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα, στο βρετανικό ναυτικό και στη βρετανική αεροπορία και επίσης τη μοίρα των Κυπρίων αιχμαλώτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πρόσθεσε ότι στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται επίσης η ευρύτερη ιστορία της εποχής. Τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή της Κύπρου ήταν συμμετοχή Ε/κ και Τ/κ σε ένα κοινό αγώνα.

    Είπε επίσης ότι το ντοκιμαντέρ υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο αγώνας των Κυπρίων εθελοντών δικαιώθηκε μόνο εν μέρει, αφού η Κύπρος δεν χάρηκε την ελευθερίας της, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των Βρετανών για το μεταπολεμικό κόσμο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 10 June 2011 - 13:29:16 UTC