Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΗΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΗΓΕΤΩΝ - ΔΕΙΠΝΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΒΟΥΛΗ ΕΓΚΛΗΜΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τη θέση ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να απουσιάζει από τις εθνικές επάλξεις, εξέφρασε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου μετά από συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομος Β, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ομήρου είπε ότι θεώρησε καθήκον του να επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου μετά την εκλογή του στην προεδρία της Βουλής προκειμένου να του εκφράσει τη βούλησή του «για μια στενή συνεργασία, με στόχο την προαγωγή των κοινών εθνικών σκοπών που είναι η ελευθερία και η δικαίωση της πατρίδας μας».

    «Μπορεί στο κυπριακό πολίτευμα να υπάρχει και να είναι κατοχυρωμένη η διάκριση, ο χωρισμός, όπως λέμε, εκκλησίας και κράτους, όμως, όταν χειμάζεται ο κυπριακός ελληνισμός, μια Εκκλησία με μια ιστορία δύο χιλιάδων χρόνων, με μια βαριά κληρονομιά ενός Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, μιας 9ης Ιουλίου, ενός Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και ενός Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, και άλλων κληρικών που αγωνίστηκαν για τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, και να το ήθελε, που δεν το θέλει, δεν μπορεί να απουσιάζει από τις εθνικές επάλξεις», πρόσθεσε.

    Το μήνυμα που στέλλουμε, συνέχισε, είναι ότι «ασφαλώς θέλουμε την Εκκλησία να είναι παρούσα, να είναι γρηγορούσα, να είναι αγρυπνούσα στον εθνικό αγώνα».

    Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β ευχήθηκε στον κ. Ομήρου «ολόθερμα να επιτύχει στη νέα του θέση», προσθέτοντας ότι «έχει ένα τεράστιο έργο να επιτελέσει ως Πρόεδρος της Βουλής».

    Ανέφερε ότι ο κ. Ομήρου «έχει μπροστά του ένα αρμόνιο που είναι αναγκασμένος να κτυπά τα πλήκτρα για να βγαίνει μια όμορφη συμφωνία».

    «Από τον ίδιο εξαρτάται, αυτό το ρυθμιστικό ρόλο που έχει ως Πρόεδρος της Βουλής να το διαδραματίσει κατά τον καλύτερον δυνατόν τρόπο», ούτω ώστε, πρόσθεσε, οι περισσότερες νομοθεσίες να ψηφίζονται ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία. «Αυτό λέει η δημοκρατία», είπε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος είπε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση, διαβεβαίωσε τον κ. Ομήρου ότι η Εκκλησία, και ο ίδιος προσωπικά, θα είναι στη διάθεση του.

    «Οπου μπορούμε να βοηθήσουμε, όπου μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι, θα το πράξουμε με πολλή αγάπη για το καλό της πατρίδας μας, του λαού μας, της εθνικής μας υπόθεσης», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η συνεργασία μεταξύ τους θα είναι πιο στενή μετά την εκλογή του κ. Ομήρου στη προεδρία της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι «πάντοτε είχαμε στενή συνεργασία με τον κ. Ομήρου, πολύ δε περισσότερο σήμερα, με τη νέα του θέση». Είπε ακόμη ότι «πάντοτε είχαμε καλές σχέσεις με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και με όλους τους Προέδρους της Βουλής. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο», όπως ανέφερε.

    Εκανε, παράλληλα, λόγο για «μια προσωπική φιλία πολλών δεκαετιών», με τον κ. Ομήρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τα περί εκλογής του κ. Ομήρου στην Προεδρία της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «δεν νομίζω ότι είναι φρόνιμο τώρα να καταπιαστούμε με αυτά τα θέματα. Εχουμε μπροστά μας ευρύτατο πεδίο για να εργαστούμε. Αυτά πηγαίνουν στη λήθη και ανήκουν στο παρελθόν. Εμείς θέλουμε να βλέπουμε πάντοτε μπροστά».

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε, με τη σειρά του, ότι «η εκλογή του Προέδρου της Βουλής έγινε με διαφάνεια ενώπιον ολόκληρου του κυπριακού λαού με απόλυτα δημοκρατική διαδικασία».

    «Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να λεχθεί. Εκλεισε αυτό το κεφάλαιο. Τώρα είναι μπροστά μας τα προβλήματα, είναι μπροστά μας το εθνικό θέμα, είναι μπροστά μας η οικονομία και οφείλουμε μέσα σε πνεύμα συναντίληψης, ευρύτατων συναινέσεων, να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του λαού», πρόσθεσε.

    «Δεν θα μπούμε», συνέχισε, «στη λογική των παραπολιτικών. Είμαστε για την πολιτική και όχι για την παραπολιτική», όπως είπε.

    Ερωτηθείς, ως Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αναφορικά με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στις 28 Ιουνίου, ο κ. Ομήρου είπε ότι «αναμένουμε ενημέρωση».

    «Οπως ξέρετε, το Εθνικό Συμβούλιο δεν συνήλθε εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Αρα, το πρώτο που αναμένουμε είναι ενημέρωση ενόψει της συνάντησης της 7ης Ιουλίου και ασφαλώς θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας υπό το φως και της ενημέρωσης που αναμένουμε ότι θα υπάρξει», κατέληξε.

    [02] ΗΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΗΓΕΤΩΝ - ΔΕΙΠΝΟ

    Την Τετάρτη στις 7.30 στο εστιατόριο Σατό Στάτους στη νεκρή ζώνη, στη Λευκωσία, θα πραγματοποιηθεί δείπνο μεταξύ του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, του Προεδρικού Επιτρόπου, Γιώργου Ιακώβου και του σύμβουλου του τ/κ ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ πηγή των ΗΕ στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή ``είναι ένας συνδυασμός κοινωνικού δείπνου και δείπνου εργασίας``. Τέτοιου είδους συναντήσεις, πρόσθεσε, έχουν γίνει και στο παρελθόν. Δεν πρόκειται για επίσημο δείπνο, σημείωσε η ίδια πηγή, και γι αυτό δεν έχουν γίνει διευθετήσεις για την παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ, η παρουσία των οποίων όμως δεν θα εμποδιστεί.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Μειώθηκαν κατά 877 άτομα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου το μήνα Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλη, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

    Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη σε όλα τα τμήματα του Υπουργείου Εργασίας στη Λάρνακα, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι στόχος των επισκέψεων αυτών είναι να συναντηθεί με το προσωπικό των τμημάτων, να συζητήσει μαζί τους προβλήματα. Ιδιαίτερα με το Τμήμα Απασχόλησης η συνάντηση επικεντρώθηκε στις ενέργειες που γίνονται με στόχο την τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις εργασίας.

    «Εχουμε συζητήσει με τους Λειτουργούς μας την κατάσταση στην απασχόληση. Υπήρξε μείωση στην εγγεγραμμένη ανεργία του Μάη στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου και εκεί που επικεντρώνονται οι προσπάθειες μας είναι οι κενές θέσεις εργασίας που κοινοποιούνται στις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης σε όλους τους τομείς, να καλύπτονται από διαθέσιμους άνεργους που είναι εγγεγραμμένοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «επικεντρωθήκαμε σε εκείνες τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που στο παρελθόν εργοδοτούσαν εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Αυτή τη στιγμή, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού λειτουργεί ειδικό σχέδιο όπου επιχορηγούμε και το μισθό του ανέργου και το επίδομα του ατόμου που θα καταρτίσει άνεργο για να καλύψει κενή θέση εργασίας». Ανέφερε περαιτέρω ότι αυτό το σχέδιο έγινε «για να υποβοηθήσει τις επιχειρήσεις να προσλάβουν άνεργους και να απεξαρτηθούν από εργαζόμενους από τρίτες χώρες σε κάποιους ιδιαίτερους τομείς, όπως τη μεταποιητική βιομηχανία».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΒΟΥΛΗ ΕΓΚΛΗΜΑ

    Υπήρξε μια τρομακτική αύξηση όλων των αδικημάτων κατά περιουσίας, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά, ενώ ανέφερε ότι πέρσι διαπράχθηκαν εννέα δολοφονίες, που δεν είχαν, όμως, σχέση με το οργανωμένο έγκλημα.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε την Τετάρτη την πρώτη συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών με τη νέα της σύνθεση, όπως καθορίστηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Λουκά είπε ότι κατά τη διάρκειά της «έγιναν γενικές τοποθετήσεις. Δεν υπήρχαν συγκεκριμένα θέματα η συζήτηση. Εχουμε, όμως, αναφερθεί και σε συγκεκριμένα, όπως το δικαστικό, το σοβαρό έγκλημα».

    Ερωτηθείς για το θέμα των φόνων, ο κ. Λουκά είπε ότι η στατιστική λέει ότι πέρσι είχαμε εννέα δολοφονίες, οι οποίες εξιχνιάστηκαν όλες. «Το χαρακτηριστικό είναι ότι καμία από αυτές δεν είχε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα», τόνισε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 15 June 2011 - 11:30:05 UTC