Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΓΓ ΥΠΕΞ - ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο Λονδίνο, προκάλεσε τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξουν έστω και λίγη κατανόηση και να λάβουν υπόψη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού γιατί η ε/κ πλευρά έκαμε οδυνηρές παραχωρήσεις μέχρι σήμερα στις συνομιλίες.

    Ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες βαδίζουν βήμα σημειωτόν και δεν έχει επιτευχθεί η πρόοδος που αναμένει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και εμείς οι ίδιοι.

    Σε αναφορές εκτός κειμένου κατά την τελετή εγκαινίων για τη Γιορτή του Κρασιού στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δυστυχώς παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στον Γ.Γ. κατά τις τελευταίες δυο συναντήσεις μας στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη για νασχοληθούμε με τα ουσιώδη ζητήματα που συναποτελούν το κυπριακό πρόβλημα, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μας έκαμε αυτή τη χάρη».

    «Οι συνομιλίες βαδίζουν βήμα σημειωτόν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε πετύχει την πρόοδο που αναμένει ο Γ.Γ., πρώτα απόλα που αναμένουμε εμείς οι ίδιοι, γιατί η υπόθεση Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα του Γ.Γ., είναι δικό μας πρόβλημα και εμείς πρέπει να εγκύψουμε στην ουσία του προβλήματος μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για να βρούμε λύσεις.»

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «ακόμη μια φορά ότι οι τοποθετήσεις του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς περί δήθεν κωλυσιεργίας της δικής μας πλευράς διότι θασκήσουμε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διότι προσβλέπουμε σε επανάληψη της προεδρίας , να επανεκλεγούμε, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

    Είπε χαρακτηριστικά «εγώ προκαλώ τον κ. Ερογλου και από αυτό το βήμα και μαζί πρώτα απόλα την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξουν έστω και λίγη κατανόηση, να λάβουν υπόψη τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού, γιατί η δική μας πλευρά έκαμε οδυνηρές παραχωρήσεις μέχρι σήμερα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «κακοφαίνεται στο συνομιλητή» του όταν λέει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έκαμε τη μεγαλύτερη παραχώρηση να δεχθεί τη μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία . Αυτό, συνέχισε, «είναι μεγάλη και ιστορική παραχώρηση που έγινε από τον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο που πρέπει να εκτιμηθεί και από την τουρκική πλευρά και από τη διεθνή κοινότητα».

    Συζητούμε, είπε, «τί σημαίνει ομοσπονδία επιτέλους. Τί προϋποθέτει η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» και εξήγησε ότι «σίγουρα προϋποθέτει οδυνηρές παραχωρήσεις από τη δική μας πλευρά. Θαλλάξει η ροή της ζωής μας στα πλαίσια της ομοσπονδίας». Ομως, όπως πρόσθεσε, «είπα πολλές φορές απευθυνόμενος και προς τους Ελληνοκύπριους ότι το κυπριακό κράτος δεν μπορεί να είναι μόνο ελληνικό κράτος. Πρέπει να είναι το κοινό κράτος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων χωρίς , βέβαια, ξένες επεμβάσεις περιλαμβανομένων και όποιων παρεμβάσεων αυτών που λέμε μητέρων πατρίδων».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος πρέπει ναποστρατικοποιηθεί και να λύσει το πρόβλημα της με τέτοιο τρόπο ώστε αφέντες αυτού του τόπου να είναι οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, οι Μαρωνίτες, οι Αρμένηδες και οι Λατίνοι».

    Ανέφερε ότι ο ίδιος δεν προσέβλεπε να γίνει πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά τα «έφερε η μοίρα , με εξέλεξε ο κόσμος» και μοναδική του φιλοδοξία «ήταν και παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας και η λύτρωση του λαού μας από τα δεσμά της κατοχής στα πλαίσια μιας διζωνικής , δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία , βέβαια, θαποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων γενικά των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας , όλων των πολιτών της Κύπρου».

    «Αυτή είναι η μοναδική φιλοδοξία και-- γνωρίζετε την αριστερή μου καταγωγή βέβαια μαζί να συνοδεύεται από μια δίκαιη κοινωνία. Οι καπιταλιστικές κοινωνίες είναι από τη φύση τους άδικες», είπε ο Πρόεδρος για να προσθέσει ότι «εμείς θέλουμε ο απλός άνθρωπος που είναι και ο στυλοβάτης της οικονομίας, ο στυλοβάτης των αγώνων γενικά του κυπριακού λαού, να τύχει αναγνώρισης Αυτός είναι ο στόχος μας.»

    Μέσα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, ανέφερε, «προσπαθούμε ώστε να μη φορτωθούν όλα τα βάρη πάνω στον απλό άνθρωπο και νομίζω ότι γενικά το πετυχαίνουμε φθάνει να επιδειχθεί και απόλες τις πολιτικές δυνάμεις και απόλους τους κοινωνικούς εταίρους η αλληλοκατανόηση που λέμε «Να δούμε την κρυάδα τσιαι να μοιραστούμε το πάπλωμα».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Για επιτακτική ανάγκη αλλαγής στρατηγικής στο Κυπριακό και απαίτηση για συζήτηση των ουσιωδών κεφαλαίων του Κυπριακού όπως είναι το κεφάλαιο των εποίκων, το εδαφικό, το περιουσιακό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, αναφέροντας παράλληλα ότι είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για απόσυρση των μονομερών υποχωρήσεων της ε/κ πλευράς.

    Στον επιμνημόσυνο λόγο του κατά το ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή, ο κ. Ομήρου είπε ότι δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, βρισκόμαστε ενώπιον μιας οδυνηρής πραγματικότητας. «Η αυταπάτη της πολιτικής της λεγόμενης ευελιξίας που δήθεν θα μας έβγαζε από τα αδιέξοδα έχει αποδειχθεί ουτοπία. Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. O κίνδυνος επανόδου ενός σχεδίου λύσης στις παραμέτρους του Σχεδίου Ανάν είναι υπαρκτός. Δεν χωρούν αυταπάτες και ευσεβοποθισμοί. Οι απροκάλυπτα συνομοσπονδιακές και διχοτομικές απόψεις Τουρκίας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας δυναμιτίζουν τις διαπραγματεύσεις και τις οδηγούν σε αδιέξοδο», είπε.

    Ο Γιαννάκης Ομήρου πρόσθεσε ότι «είναι γι αυτό που η ελληνική κυπριακή πλευρά θα πρέπει αποφασιστικά να απορρίψει και να καταγγείλει τέτοιες διχοτομικές και συνομοσπονδιακές θέσεις, και βέβαια», συνέχισε, «για το αδιέξοδο που θα προκύψει σε αυτή την περίπτωση, να επιρριφθεί η ευθύνη κατ αποκλειστικότητα στην τουρκική πλευρά».

    Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε την περίοδο από τώρα μέχρι τη συνάντηση της 7ης Ιουλίου, εξαιρετικά κρίσιμη για τη διαφύλαξη των θέσεών της ε/κ πλευράς στη βάση αρχών. «Των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Είναι πιθανότατα η τελευταία ώρα για να αποσυρθούν οι μονομερείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς και να υπάρξει ουσιαστική επανατοποθέτηση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

    [03] ΓΓ ΥΠΕΞ - ΗΠΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τουμάζος Τσελεπή, αναμένονται την Τρίτη στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες με την ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχουν προσλάβει τα Ηνωμένα Εθνη και έχουν αποστολή να βοηθούν τις δύο πλευρές στα ζητήματα του περιουσιακού.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τα άτομα με τα οποία θα συναντηθούν δεν θα είναι τα ίδια που είδαν στην προηγούμενη επίσκεψή τους στη Νέα Υόρκη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη φορά οι συζητήσεις θα εστιαστούν όχι σε οικονομικές παραμέτρους, αλλά σε νομικές πτυχές του περιουσιακού, όπως η σύσταση της επιτροπής που θα δημιουργηθεί για τις αποζημιώσεις κ.α.

    Εκτός από τις συναντήσεις αυτές, ο κ. Αιμιλίου θα συναντηθεί με τον βοηθό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Λυν Πάσκοε και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου αναμένεται να συζητήσει μαζί τους τις τελευταίες εξελίξεις, υπό το πρίσμα της συνάντησης της Γενεύης. Στόχος του Γενικού Γραμματέα και των συνεργατών του, όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει δημόσια, είναι από τη συνάντηση αυτή να προκύψει ένα σχέδιο δράσης για το ξεπέρασμα των διαφορών που απομένουν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 26 June 2011 - 15:29:17 UTC