Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε την τουρκική πλευρά να δείξει την απαραίτητη ευελιξία στην επικείμενη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη.

    Σε ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Viktor Yanukovych, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Κίεβο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης ότι ``εμμένουμε στη συμφωνία μας με τον ΓΓ ότι οι συνομιλίες δεν θα διεξάγονται μέσα σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιδιαιτησία, όπως στο παρελθόν, και ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι διευκολυντικός ρόλος``.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, εκφράζοντας την εκτίμηση της Κύπρου προς τη σταθερή και συνεπή στάση αρχών της Ουκρανίας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``όπως γνωρίζετε, αναλαμβάνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες για διευκόλυνση και επίσπευση της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης``.

    ``Οι πρωτοβουλίες μας κάνουν ξεκάθαρο ότι έχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, επωφελούς για τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων``, υπογράμμισε.

    Ανέφερε ότι το βάρος της απόδειξης της βούλησης για λύση βρίσκεται στην τουρκική πλευρά και την κάλεσε να δείξει την απαραίτητη ευελιξία στην επικείμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ``για να επιτευχθεί η απαραίτητη πρόοδος να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο έργο της λύσης του Κυπριακού``.

    ``Παράλληλα, εμμένουμε στη συμφωνία μας με τον Γενικό Γραμματέα ότι οι συνομιλίες δεν θα διεξάγονται μέσα σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιδιαιτησία, όπως στο παρελθόν, και ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι διευκολυντικός ρόλος``, σημείωσε.

    Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι ``θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την επανένωση της Κύπρου, για τον τερματισμό της κατοχής και του συνεχιζόμενου εποικισμού, για μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου``.

    Η ενωμένη Κύπρος, επισήμανε, θα είναι ένα κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις της Κύπρου με την Ουκρανία και χαρακτήρισε την επίσκεψή του ιστορικής σημασίας, ``καθότι αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουκρανία και επιβεβαιώνει τα αισθήματα ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των Κυβερνήσεων όσο και μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Ουκρανίας``.

    ``Οι συνομιλίες, καθώς και οι διάφορες συμφωνίες που υπογράψαμε σήμερα έχουν επαναβεβαιώσει τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των Κυβερνήσεων όσο και μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Ουκρανίας``, συνέχισε.

    Οπως είπε, ``αυτή η επίσκεψη ενισχύει τις βάσεις για μια ανανεωμένη δυναμική στις ήδη εξαίρετες σχέσεις μας``.

    Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του, τέλεσε τα εγκαίνια της πρώτης Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο, λέγοντας ότι με το άνοιγμα της Κυπριακής Πρεσβείας, ``υλοποιούμε την υπόσχεση και τη δέσμευση προς την χώρα σας, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης``.

    Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι το επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Ουκρανίας θα συμβάλει ουσιαστικά στη διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Ουκρανίας, λέγοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντήληψης σε θέματα ΕΕ.

    Αναφερόμενος στην ανάληψη από την Ουκρανία της Προεδρίας του ΟΑΣΕ το 2013, είπε ότι αυτό αποδεικνύει τη θέληση του Κίεβου για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας μεταξύ των κρατών, καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστήριξε αυτή την υποψηφιότητα ``και θα υποστηρίξει τις προσπάθειές σας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 4 July 2011 - 19:29:11 UTC