Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ
  • [02] ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ - ΒΑΣΙΛΙΚΟ - ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
  • [03] ΓΝΛ - ΣΟΡΟΙ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ
  • [04] ΡΑΕΚ - ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - ΔΙΑΤΑΓΜΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ

    Μέρα εθνικού πένθους η σημερινή σε ολόκληρη την Κύπρο, μετά τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε χθες το πρωί στη Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης`` στο Μαρί.

    Δώδεκα άτομα έχασαν άδικα τη ζωή τους, 62 ήταν οι τραυματίες, δύο εκ των οποίων σοβαρά. Η έκρηξη σημειώθηκε στο υλικό που είχε κατασχεθεί το 2009 από την Κυπριακή Δημοκρατία από ιρανικό πλοίο που βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και είχε προορισμό τη Συρία.

    Η Κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος μέχρι την Τετάρτη, κατά το οποίο οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις αναβάλλονται λόγω του πένθους.

    Οι κηδείες των νεκρών θα γίνουν δημοσία δαπάνη.

    [02] ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ - ΒΑΣΙΛΙΚΟ - ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

    Ηρεμία επικρατεί στην περιοχή Μαρί μετά τον χθεσινό όλεθρο που δημιούργησε η μεγάλη έκρηξη στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης.

    Από το πρωί προσέρχονται διαρκώς στη βάση αστυνομικά οχήματα, στρατιωτικοί και οχήματα της Πυροσβεστικής.

    Στο σημείο της έκρηξης έχουν ξεκινήσει από το πρωί οι έρευνες, με ακροβολισμένους άνδρες να ψάχνουν για στοιχεία.

    Οι δρόμοι έχουν καθαρίσει από τα θραύσματα και τα κομμάτια που εκτοξεύτηκαν από τη χθεσινή έκρηξη.

    Η περίμετρος της βάσης παραμένει αποκλεισμένη, ενώ υπάρχουν μπλόκα στον παλαιό δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού στο ύψος της Ακτής του Κυβερνήτη και στο Μαρί.

    Παρόμοια είναι και η εικόνα που επικρατεί στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό, ο οποίος θυμίζει βομβαρδισμένη πόλη.

    Στον σταθμό έχουν εισέλθει εκσκαφείς, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στη διαδικασία μετακίνησης των μπαζών.

    [03] ΓΝΛ - ΣΟΡΟΙ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ

    Η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών των 12 νεκρών της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης και με τη μέθοδο του DNA αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14:00.

    Στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης-αναγνώρισης και η διενέργεια νεκροτομών, και φθάνουν συνεχώς αποτελέσματα ταυτοποίησης από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

    Η διαδικασία των νεκροτομών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17:00.

    Στο μεταξύ, στο νεκροτομείο προσέρχονται συνεχώς και συγγενείς των νεκρών, οι οποίοι οδηγούνται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα αναμονής, όπου βρίσκεται και η ομάδα ψυχολογικής στήριξης.

    Εξάλλου, στις 14:00 ο Διευθυντής της Εντατικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας θα προβεί σε δήλωση σε σχέση με τον κρίσιμα τραυματισμένο που νοσηλεύεται στη μονάδα.

    [04] ΡΑΕΚ - ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - ΔΙΑΤΑΓΜΑ

    Υποχρεωτική καθίσταται πλέον η χρήση ηλεκτρογεννητριών από όσους τις κατέχουν, σύμφωνα με Διάταγμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ) με τίτλο «Περί υποχρεωτικής λειτουργίας ηλεκτρογεννητριών για αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά το ατύχημα της 11ης Ιουλίου 2011».

    Η ΡΑΕΚ αναφέρει ότι κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην επάρκεια ηλεκτροπαραγωγής στη Δημοκρατία προκλήθηκε από τις καταστροφικές συνέπειες της έκρηξης στη Ναυτική Βάση την 11η Ιουλίου 2011 στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρισμού πέραν του 50%.

    Στο Διάταγμα, που τέθηκε σε ισχύ στις 11 Ιουλίου 2011, αναφέρεται ότι η ΡΑΕΚ, στα πλαίσια της μερικής αλλά και άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος, εντέλλει όπως όλοι οι κάτοχοι ηλεκτρογεννητριών οιασδήποτε ισχύος, είτε για σκοπούς εφεδρικής παραγωγής, είτε για αυτοπαραγωγή ή για παράλληλη λειτουργία με το δίκτυο, τις θέσουν και διατηρούν σε λειτουργία υποχρεωτικά, είτε υπάρχει διαθέσιμη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από το δίκτυο είτε όχι.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι οι ηλεκτρογεννήτριες θα τίθενται σε λειτουργία για μερική ή συνολική κάλυψη των αναγκών στα υποστατικά των κατόχων. Θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τη συστηματική κάλυψη των αναγκών τους στα απαιτούμενα καύσιμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 12 July 2011 - 9:29:11 UTC