Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΥΠΑΜ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΒΑΣΗ
  • [03] ΥΠΕΣ ΕΕ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Το συγκλονισμό και τη λύπη του για το χαμό 13 μελών του Ναυτικού και της ΕΜΑΚ, θυμάτων της τραγωδίας στη Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης`` στο Μαρί, εξέφρασε το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων.

    Οπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κατά τη διάρκειά της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί, με πρώτη προτεραιότητα το ενεργειακό.

    Πρόσθεσε πως τα κόμματα εξέφρασαν τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις τους για διάφορα θέματα και ειδικότερα επί της διερευνητικής διαδικασίας, τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε να μελετήσει.

    Ο κ. Στεφάνου είπε πως στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έγινε επίσης εκτενής ενημέρωση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη συνάντηση που είχε στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει ξανά σε συνεδρία την ερχόμενη Παρασκευή, 22 Ιουλίου, για συνέχιση της συζήτησης επί του θέματος των αποτελεσμάτων της Γενεύης, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς εάν έχει παραιτηθεί ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο κ. Κυπριανού, σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί, εξέφρασε την πρόθεση να υποβάλει την παραίτησή του προφανώς μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής.

    Σε ερώτηση εάν έστειλε επιστολή, ο κ. Στεφάνου είπε πως «απλώς ο κ. Κυπριανού έχει κοινοποιήσει την πρόθεσή του».

    Κληθείς να πει εάν η πρόθεση αυτή του κ. Κυπριανού προμηνύει αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: ``Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι τώρα ώρα να τα συζητήσουμε. Υπάρχει μια εκπεφρασμένη πρόθεση από μέρους του Υπουργού Εξωτερικών``.

    Ερωτηθείς εάν έχει γίνει αποδεκτή η παραίτηση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως έχει εκφραστεί μια πρόθεση από μέρους του Υπουργού Εξωτερικών. Κληθείς να πει τί είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με την πρόθεση του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Στεφάνου είπε πως, «σε ό,τι αφορά τον κ. Μάρκο Κυπριανού, νομίζω ότι μπορούμε να τοποθετηθούμε αργότερα».

    Σε ερώτηση εάν θα γίνει συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Κυπριανού, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «όταν έχουμε κάτι θα σας ενημερώσουμε».

    Ερωτηθείς σε σχέση με δηλώσεις πολιτικών αρχηγών πως υπήρξε ένα θέμα με το πώς θα διασφαλιστεί η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα σε σχέση με την έρευνα που γίνεται για την έκρηξη στο Μαρί, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις αναφορικά με τη διαδικασία διερεύνησης του τραγικού συμβάντος, έπειτα από διαβούλευση με τον Γενικό Εισαγγελέα.

    Εχουν ακουστεί κάποιες απόψεις και κάποιες τοποθετήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε να τις διερευνήσει, να τις συζητήσει, και ο σύμβουλος της Κυβέρνησης είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, και πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος θα προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες και ενέργειες.

    Ερωτηθείς σε σχέση με τις αντιδράσεις για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε πως τα περισσότερα κόμματα είχαν ενημερωθεί για το θέμα, πλην του ΕΥΡΩΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    ``Με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος είχε κάνει επικοινωνία, ο καθένας είχε πει τη δική του την άποψη. Υπήρχε όντως και η άποψη από ορισμένα κόμματα για να περιμένουμε τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Επειδή όμως το θέμα είναι πολύ πιεστικό αναφορικά με την ηλεκτρική ενέργεια και επειδή διασφαλίστηκε ότι οι όποιες κινήσεις γίνονται δεν ενέχουν το στοιχείο της όποιας αναβάθμισης του ψευδοκράτους, για αυτό προχωρήσαμε με τον τρόπο που προχωρήσαμε``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Οπως ανέφερε, ``ο κ. Μάνθος Μαυρομμάτης έχει υποβάλει μιαν ιδιωτική αίτηση για παροχή ρεύματος, το οποίο θα προμηθεύει στο δίκτυο της ΑΗΚ`` και ``αυτό έγινε ασφαλώς σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας υπόψη τις συνθήκες και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες και πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν για ηλεκτρικό ρεύμα``.

    Πρόσθεσε πως γίνονται πολύ συντονισμένες και πολύ έντονες προσπάθειες για να επιλυθεί αυτό το πολύ πιεστικό θέμα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία, θέλοντας το συντομότερο να δοθούν λύσεις, γιατί έχει προκληθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως έπρεπε να ληφθούν οι αποφάσεις για να προχωρήσει η Κυβέρνηση, έχοντας υπόψη ότι το Σαββατοκύριακο είναι και πολύ πιο χαμηλή η κατανάλωση, έτσι ώστε να δοθεί η ευχέρεια και η δυνατότητα στην ΑΗΚ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μπορέσει σταδιακά να πάρει όλη την ισχύ που μπορεί να διατεθεί από τα κατεχόμενα.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις αυριανές εκδηλώσεις, ο κ. Στεφάνου είπε πως έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο μια συζήτηση για τις εκδηλώσεις. ``Συζητήθηκαν διάφορα πράγματα που στόχο έχουν να μην προκληθούν προβλήματα. Υπάρχει και η έκκληση όπως οι εκδηλώσεις των πολιτών για αύριο τουλάχιστον μεταφερθούν στην Πλατεία Ελευθερίας, έτσι ώστε να γίνει και εδώ η εκδήλωση στο Προεδρικό για τις μαύρες επετείους``, ανέφερε.

    Σε ερώτηση πώς θα διασφαλιστεί αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε πως μπορεί ο καθένας να πιαστεί από αυτό που έχουν εκφράσει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ότι πρέπει να διασφαλιστεί από τη μια το δικαίωμα στον καθένα να εκφράσει την άποψή του μέσα από τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις, και αυτό είναι σεβαστό, και από την άλλη μπορούν να γίνουν και τα δύο σε χωριστούς χώρους.

    Ερωτηθείς εάν η εκδήλωση στο Προεδρικό θα είναι ανοικτή, όπως κάθε χρόνο, απάντησε καταφατικά.

    [02] ΥΠΑΜ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΒΑΣΗ

    Με σοβαρή, υπεύθυνη και συστηματική προσπάθεια, και το γεγονός θα εξιχνιασθεί και θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης μετά την επίσκεψή του με τον Ελληνα ομόλογό του, Παναγιώτη Μπεγλίτη στη Ναυτική Βάση ``Ευάγγελος Φλωράκης``, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Μπεγλίτη στην Κύπρο.

    Είναι με συγκίνηση και αδελφικά αισθήματα κάτω από δύσκολες και τραγικές ώρες που δεχόμαστε την επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΑΜ, ανέφερε ο κ. Ηλιάδης, λέγοντας ότι επισκέφθηκαν μαζί το χώρο της τραγωδίας, ενημερώθηκαν από τη Διοίκηση του Ναυτικού, τους αξιωματικούς της Αστυνομίας, τους Γάλλους εμπειρογνώμονες για την τραγωδία, πώς προχωρούν οι έρευνες και τη συλλογή τεκμηρίων.

    ``Θα βρούμε τη δύναμη και το κουράγιο η Ελλάδα και η Κύπρος, μέσα από τις δύσκολες ώρες, να ενώσουμε δυνάμεις και να προχωρήσουμε μπροστά, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δύσκολες ώρες``.

    Από την πλευρά του ο ΥΠΑΜ της Ελλάδας εξέφρασε το συγκλονισμό του και εκ μέρους του Ελληνα Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, της κυβέρνησης, αλλά και της ομόθυμης στάσης των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας, την πιο βαθειά αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον κυπριακό ελληνισμό, στις οικογένειες αυτών που είχαν απώλειες. ``Να πω με συγκίνηση πραγματικά και οδύνη γι αυτή τη νέα τραγωδία, ότι αυτό που μας χρειάζεται σήμερα, μέσα στην ευρύτερη συγκυρία της κρίσης, είναι η εθνική ενότητα, η ψυχραιμία, είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση, για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα``. Τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και η Ελλάδα, πρόσθεσε, βιώνουμε σήμερα μια ευρύτερη δημοσιονομική και οικονομική κρίση, αλλά με την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της Ελλάδας, τους ελληνισμού όπου γης, ``θέλω να στείλω το μήνυμα ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα βοηθήσουμε να ξεπεραστούν τα προβλήματα εδώ στην Κύπρο``.

    [03] ΥΠΕΣ ΕΕ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Τις ευχαριστίες του προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη που έχουν διακηρύξει την ετοιμότητά τους να προσφέρουν στην Κύπρο βοήθεια προς αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί μετά το τραγικό ατύχημα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», καθώς και για τη βοήθεια που ήδη δεχόμαστε, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, στο πλαίσιο των εργασιών του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται στην πολωνική πόλη Σόποτ.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ομόλογους του, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε τόσο στις ανθρώπινες απώλειες, όσο και στο πλήγμα που δέχτηκε η Κύπρος σε κρίσιμες υποδομές. «Ο βασικός και πλέον σύγχρονος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Κύπρου έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες, θέτοντας εκτός λειτουργίας το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο σύνολο της κυπριακής οικονομίας. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί χρήζει άμεσων ενεργειών. Ηδη προχωρήσαμε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού MIC, στο πλαίσιο του οποίου αριθμός Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στην Κύπρο προς αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων».

    Στο επίκεντρο των εργασιών του Ατυπου Συμβουλίου βρέθηκαν τα θέματα που αφορούν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (ΚΕΣΑ), καθώς και οι μηχανισμοί για ενίσχυση και διεύρυνση του συστήματος Σέγκεν. Σε ό,τι αφορά το ΚΕΣΑ, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της σχετικής εργασίας, το ΚΕΣΑ πρέπει να συμβάλλει στην παροχή προστασίας υψηλού επιπέδου, στη μείωση των διαφορών μεταξύ των συστημάτων χορήγησης ασύλου των κρατών μελών και στη στήριξη των κρατών μελών που δέχονται μεγάλες πιέσεις στα συστήματα ασύλου, μέσω συγκεκριμένων μέτρων και μηχανισμών κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 18 July 2011 - 17:29:13 UTC