Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΜΑΡΙ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ ΜΑΡΙ

    Οι απολογίες της συντεταγμένης πολιτείας προς τους οικείους των θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου δεν είναι αρκετές για να απαλύνουν τον πόνο και να μετριάσουν τη φοβερή δοκιμασία τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας πως «οι όποιες ευθύνες πρέπει να αποδοθούν εκεί όπου αναλογούν και θα αποδοθούν σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα».

    «Οι συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία θα διαλευκανθούν πλήρως. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα σε συνεννόηση με το Γενικό Εισαγγελέα. Οι ανεξάρτητες έρευνες γύρω από το τραγικό συμβάν θα φτάσουν μέχρι τέλους και πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Στόχος, να λάμψει η αλήθεια», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην ομιλία του σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής το 1974 στο νησί.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως «το βαρύ πένθος του μαύρου Ιούλη καθίσταται φέτος ακόμη βαρύτερο στις καρδιές μας. Αιτία ο συγκλονισμός και η θλίψη που όλοι βιώνουμε μετά την τραγική έκρηξη στην Ναυτική Βάση στο Μαρί την περασμένη Δευτέρα. Διά μέσου των αιώνων ο λαός μας καλλιέργησε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη ως υπέρτατες αξίες. Είναι σε ώρες δοκιμασίας της πατρίδας και του λαού μας που αυτές οι αξίες αναδεικνύονται με τον πλέον επιβλητικό τρόπο».

    Είπε πως «νιώθουμε όλοι συντετριμμένοι από την απώλεια δεκατριών συμπατριωτών μας που τόσο άδικα χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος. Αυτές τις δύσκολες ώρες, φέρνοντας στη μνήμη τους νεκρούς μας, η σκέψη μας συνοδεύει τις χαροκαμένες οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν».

    Μπροστά μας, σημείωσε, "έχουμε το πιεστικό καθήκον να επιλύσουμε τα προβλήματα τα οποία προκλήθηκαν από την τραγωδία της 11ης Ιουλίου. Πατριωτικό καθήκον αυτή τη στιγμή είναι όλοι να επικεντρωθούμε, με συναίσθηση ευθύνης και το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ενότητας, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και στην πλήρη αποκατάσταση της καθημερινότητας του πολίτη».

    «Αυτό επιβάλλει το κοινό καλό. Δεν είναι τώρα η ώρα της ανάδειξης κομματικών και πρόσκαιρων πολιτικών στόχων. Απορρίπτουμε τις όποιες ακραίες ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις και ενέργειες που οδηγούν στην αναρχία. Απορρίπτουμε το διχασμό της Κυπριακής κοινωνίας. Τώρα είναι η ώρα της ψυχραιμίας, της σύνεσης, της συναίνεσης, της ενότητας και της ευθύνης», ανέφερε.

    Είπε πως έχουμε μπροστά μας κορυφαίους εθνικούς στόχους που θα κρίνουν το μέλλον της πατρίδας μας. «Την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού μετά και την απόφαση για εντατικοποίηση των συνομιλιών. Την συλλογική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών από την τραγωδία στο Μαρί. Την ανάληψη και επιτυχή διεκπεραίωση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών αδιεξόδων του κράτους. Όλοι μαζί μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτούς τους κορυφαίους εθνικούς στόχους», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως πέρα από παράνομη η επίσκεψή του συνιστά και πρόκληση για τον Κυπριακό λαό ειδικά αυτή την περίοδο.

    «Από τούτο το βήμα, μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, σύμβολο της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Ερντογάν. Ήρθε επιτέλους η ώρα η Τουρκία να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια της επίρριψης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, να αφήσει κατά μέρος τον κυνισμό και τις απειλές και να εργαστεί δημιουργικά για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Δεν είναι δυνατό την ώρα που η Τουρκία επαγγέλλεται τη λύση του Κυπριακού, μάλιστα επιδιώκοντας ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα να απειλεί και να επιδιώκει αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Να συνεχίζει τον εποικισμό των κατεχομένων αγνοώντας προκλητικά τις έντονες αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων που νιώθουν να εξαφανίζονται ως κοινότητα. Να αμφισβητεί τη βάση των διαπραγματεύσεων επιδιώκοντας ουσιαστικά συνομοσπονδία ή και κάτι χειρότερο. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτή η στάση της Τουρκίας όχι μόνο δεν βοηθά στη λύση του Κυπριακού αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην ενταξιακή της πορεία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Όπως είπε, «μόνη εφικτή λύση στα σημερινά δεδομένα είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το δίλημμα σήμερα δεν είναι ομοσπονδία ή μια άλλη ιδεατή αλλά ανέφικτη λύση. Το πραγματικό ερώτημα είναι ομοσπονδία ή διχοτόμηση και επειδή η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον τόπο, μόνη πραγματική διέξοδος είναι η ομοσπονδία. Η λύση την οποία αποδέχτηκε πρώτος ο Εθνάρχης Μακάριος και επιδίωξαν στη συνέχεια όλοι ανεξαίρετα οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας», επεσήμανε.

    Όπως ανέφερε «αγωνιζόμαστε να πετύχουμε μια δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένα κράτος, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών».

    Η πορεία των συνομιλιών υπήρξε μέχρι σήμερα μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Εντούτοις εμείς θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται στα πλαίσια της συμφωνημένης υφιστάμενης διαδικασίας για να πετύχουμε το στόχο μας, υπογράμμισε.

    Αναφέροντας πως ο μόνος δρόμος για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό είναι οι απευθείας διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «αναμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα η Τουρκοκυπριακή πλευρά να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη βάση των συνομιλιών, γεγονός που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ενός παραγωγικού διαλόγου».

    «Όπως το ψήφισμα 1251 προβλέπει σαφώς, η λύση του Κυπριακού θα είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, αποκλειόμενης οποιασδήποτε μορφής διχοτόμησης ή απόσχισης. Αυτή είναι η βάση που ο ΟΗΕ συνεχίζει να υποστηρίζει. Αυτό τόνισε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατά τη συνάντησή μας στη Γενεύη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε αμφισβητώντας την ίδια τη βάση της διαπραγμάτευσης», ανέφερε.

    Είπε πως «στη Γενεύη εισηγηθήκαμε εντατικοποίηση των συνομιλιών», προσθέτοντας πως «εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να εργαστούμε εντατικά στην προσπάθειά για επίτευξη λύσης και σύντομα. Ευχόμαστε αυτή η προσπάθεια να δώσει τα ποθούμενα αποτελέσματα, το συντομότερο δυνατό. Αναγνωρίζουμε το ρόλο του παράγοντα χρόνου. Δεν μπορούμε όμως να οδηγηθούμε σε μια κακή λύση του Κυπριακού υπό την πίεση του χρόνου και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων», επεσήμανε.

    Υπογράμμισε πως «είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική συζήτηση επί όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού ούτως ώστε να μην υπάρχουν «ανέγγιχτοι τομείς» στη διαπραγμάτευση όπως ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε στη δήλωσή του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συζήτησης όλων των κεφαλαίων».

    Υπενθύμισε εξάλλου πως «πάγια θέση μας είναι ότι διεθνής διάσκεψη μπορεί να συγκληθεί μόνο όταν οι δύο πλευρές φτάσουν σε αχτίνα συμφωνίας, με συγκεκριμένη σύνθεση και στόχο, όπως η πρότασή μας κατατέθηκε και αναλύθηκε στο γνωστό «τρίπτυχο» των προτάσεών μας. Επί της ουσίας, αυτή τη θέση διατυπώνει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη δήλωσή του», είπε.

    Ανέφερε εξάλλου πως η όποια ενισχυμένη ανάμιξη που τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να προσφέρουν σε συνεννόηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, δεν πρόκειται να επηρεάσει τη βασική αρχή που χαρακτηρίζει τη διαδικασία: την κυπριακή ιδιοκτησία και καθοδήγησή της.

    Ταυτόχρονα, έχει ξεκαθαρίσει για ακόμη μια φορά μέσα από τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι οι παράμετροι της επιδιωκόμενης συμφωνίας είναι αυτές που ορίζονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε.

    Σε σχέση με τις μαύρες επετείους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «καταδικάζουμε το προδοτικό, φασιστικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β και την τουρκική εισβολή και κατοχή της μισής μας πατρίδας. Καταδικάζουμε για ακόμα μια φορά το συνεχιζόμενο εποικισμό και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών από την κατοχική Τουρκία».

    «Από τον ιερό χώρο του Προεδρικού Μεγάρου αποτίνουμε φόρο τιμής στους πεσόντες και σ όλους τους μαχητές της αντίστασης και της Δημοκρατίας οι οποίοι όρθωσαν το ανάστημα τους κατά του πραξικοπήματος. Αποτίνουμε φόρο τιμής στους πεσόντες και όλους τους μαχητές που υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Η ιστορική μνήμη μας καθοδηγεί στον αγώνα που διεξάγουμε για αποτίναξη της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Χωρίς ιστορική μνήμη και χωρίς τα σωστά διδάγματα από την ιστορία δεν μπορεί να υπάρξει σωστός προσανατολισμός. Λαοί που δεν παραδειγματίζονται σωστά από την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να ζήσουν καινούριες καταστροφές. Ιδιαίτερα λαοί όπως ο δικός μας οι οποίοι διεξάγουν αγώνα επιβίωσης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Διαβεβαίωσε πως «παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Σε αυτό μας τον αγώνα έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας, του Ελληνικού λαού, των Ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τους εκπροσώπους της Ελλάδας καλωσορίζω θερμά στην αποψινή εκδήλωση. Σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε την στήριξη πολλών φίλων χωρών οι οποίες εμμένουν στην υπεράσπιση των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όμως για την επίτευξη των στόχων μας, για την αποτίναξη της κατοχής, είναι απαραίτητη η ενότητα και η σύμπνοια του Κυπριακού λαού. Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η τελική δικαίωση των χιλιάδων ηρώων μας που μαρτύρησαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία θα έρθει μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού, μέσα από την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως δεν έχουμε δικαίωμα να διαπράξουμε παρόμοια λάθη όπως στο παρελθόν και δεν έχουμε δικαίωμα να επιδείξουμε παρόμοιες συμπεριφορές γιατί αυτή τη φορά τα αποτελέσματα θα είναι πλήρως καταστροφικά.

    Ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία οφείλει να προβληματιστεί από ακραίες ενέργειες και δράσεις φασιστικών στοιχείων και σήμερα που φέρνουν στη μνήμη όλων συμπεριφορές και συνθηματολογία οι οποίες λειτούργησαν καταστροφικά για τον τόπο, συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως καθοδηγούμαστε από το στρατηγικό στόχο για επίτευξη λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Έχουμε στρατηγική που καθιστά την Κύπρο πιο ισχυρή διεθνώς και ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας. Έχουμε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να εργαστούμε συναινετικά αλλά και να δώσουμε πολιτικές μάχες εκεί όπου χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του λαού μας. Με αυτό τον τρόπο διατηρούμε ανοικτή την προοπτική για να αποσείσουμε από τις πλάτες της πατρίδας και του λαού την κατοχή και την καταστροφική διχοτόμηση, να επανενώσουμε επιτέλους την πατρίδα και το λαό μας. Γνωρίζουμε ότι η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας δυνάμεις. Οι δικοί μας χειρισμοί όμως πρέπει να πείθουν καθημερινά για την καλή μας θέληση για λύση», ανέφερε.

    Όπως είπε, «παρά τις επιμέρους αδυναμίες, νομίζω δικαιούμαστε να νιώθουμε ικανοποίηση ότι εμείς πράττουμε το καθήκον μας. Όταν ξέρουμε τί θέλουμε, όταν είμαστε πειστικοί διεθνώς, όταν είμαστε πραγματιστές και συνάμα συνεπείς σε αρχές παρά τις δυσκολίες, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

    «Μόνο έτσι θα δικαιωθεί η θυσία των ηρώων μας. Έχουμε όλοι υποχρέωση αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο μας να οικοδομήσουμε την αναγκαία ενότητα. Επιβάλλεται η σύνθεση απόψεων και η συναίνεση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά», διαβεβαίωσε.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

    Ο κυπριακός Ελληνισμός τιμά την Τετάρτη, 37 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, τους πεσόντες, καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου και διατρανώνει για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί για την απελευθέρωση και την επανένωση του νησιού. Με αφορμή τη μαύρη επέτειο οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες, δεήσεις για τους αγνοούμενους με τις οποίες ο κυπριακός ελληνισμός θυμάται και καταδικάζει την τουρκική εισβολή.

    Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές. Στις 08.00 τελείται στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Παναγιώτη Μπεγλίτη, διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και άλλων επισήμων. Στις 1000 θα ψαλεί από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και άλλων επισήμων, παράκληση για την απελευθέρωση της νήσου από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή όλων των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Επίσης θα τελεστεί επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Σε χθεσινή ειδική εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι η ώρα της ενότητας, της σύνεσης και της συναίνεσης. «Δεν έχουμε δικαίωμα να επιδείξουμε παρόμοιες συμπεριφορές με το παρελθόν γιατί αυτή τη φορά τα αποτελέσματα θα είναι πλήρως καταστροφικά», υπέδειξε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «σας καλωσορίζω σε αυτόν τον ιερό χώρο, τον καθαγιασμένο με το αίμα των ανθρώπων που αντιστάθηκαν να μην περάσει ο φασισμός, να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια αυτού του προδομένου λαού». Κατά την εκδήλωση τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή εις μνήμην των πεσόντων του πραξικοπήματος και της εισβολής αλλά και των 13 θυμάτων από τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 20 July 2011 - 9:29:50 UTC