Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΡΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΑΠΕ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ

  • [01] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΡΑ

    Στο πρώτο πακέτο μέτρων για θωράκιση της κυπριακής οικονομίας συμφώνησε η Σύσκεψη Αρχηγών και Εκπροσώπων Κομμάτων για την Οικονομία που συνήλθε την Παρασκευή υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφια. Αυτό ανακοίνωσε μετά τη Σύσκεψη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Το πακέτο περιλαμβάνει τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη συνάντηση Κυβέρνησης και συγκυβερνώντων κομμάτων στη συνάντηση της 1ης Ιουλίου, το οποίο εμπλουτίστηκε με μέτρα που είχαν εισηγηθεί τα υπόλοιπα κόμματα.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο διάλογος Κυβέρνησης κομμάτων θα συνεχιστεί, για τη λήψη περαιτέρω μέτρων με προτεραιότητα στη λήψη μέτρων βραχυπρόθεσμού χαρακτήρα.

    Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει την ερχόμενη Τρίτη σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη και εκπροσώπων κομμάτων.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης από την Ελλάδα με κατεύθυνση την Κύπρο το πρώτο, από τα τέσσερα συνολικά πλοία με ηλεκτρογεννήτριες που θα σταλούν στο νησί, με συνολική δυναμικότητα παραγωγής 70 Μεγαβάτ. Ο κ. Πασχαλίδης ενημέρωνε τους βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας.

    Τόσο ο Υπουργός Εμπορίου όσο και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου και ο Διευθυντής Διαχείρισης Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) Χρίστος Χριστοδουλίδης έκαναν έκκληση στον κόσμο για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η παραγωγή είναι μειωμένη.

    Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι το δίκτυο παραγωγής της ΑΗΚ λαμβάνει από τα κατεχόμενα 82 Μεγαβάτ, ενώ υπήρξε μέρα που η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τα κατεχόμενα έφθασε και τα 123 Μεγαβάτ και πρόσθεσε ότι οι Τ/κ έχουν ενημερώσει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που δίνουν στις ελεύθερες περιοχές θα μειωθεί σταδιακά στα 40 Μεγαβάτ, λόγω της μεγάλης ζήτησης στα κατεχόμενα.

    Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι ``σε όλα τα σπίτια και των βουλευτών και των Υπουργών και του Προέδρου διακόπτεται η παροχή ρεύματος``.

    [03] ΑΠΕ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ

    Πρόσθετα μέτρα για επίσπευση των επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της εξοικονόμησης ενέργειας (ΕΞΕ) έτσι ώστε να αμβλυνθεί η ανεπάρκεια που παρουσιάζεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, θα εξετάσει η αρμόδια εξ Υπουργών Επιτροπή, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Στην εξ υπουργών επιτροπή συμμετέχουν οι Υπουργοί Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης.

    Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν λειτουργοί των τεσσάρων Υπουργείων επί τους θέματος αλλά και εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και της ΑΗΚ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στην εξ υπουργών επιτροπή τις εισηγήσεις τους αναφορικά με το πώς μπορεί ο τομέας των ΑΠΕ να συμβάλει άμεσα στην άμβλυνση των επιπτώσεων από την ανεπάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος που προέκυψε μετά την καταστροφή της 11η Ιουλίου.

    Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν επίσης ότι το Ειδικό Ταμείο για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ και της ΕΞΕ έχει επισπεύσει τις διαδικασίες εξέτασης και έγκρισης των αιτήσεων για εγκαταστάσεις αξιοποίησης των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 22 July 2011 - 13:29:12 UTC