Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ - ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΟΗΕ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΕΣ - ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας την ερχόμενη Τρίτη, στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αναχωρήσει το πρωί της 26ης Ιουλίου από την Κύπρο για το Παρίσι, όπου το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας στο οποίο θα παρευρεθούν μέλη της Γαλλικής Γερουσίας, περιλαμβανομένου και του Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Γαλλίας Μαρκ Μασιόν, καθώς και αξιωματούχοι της γαλλικής Κυβέρνησης.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Σαρκοζί, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Κατά την εκεί επίσκεψή του τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος θα αναχωρήσει από το Παρίσι το πρωί της προσεχούς Τετάρτης, θα συνοδεύουν ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Νίκος Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ - ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου θα έχουν νέα συνάντηση τη Δευτέρα το πρωί, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά ολοήμερων συναντήσεων που θα πραγματοποιούνται τις επόμενες εβδομάδες.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε δηλώσει στις 19 Ιουλίου, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ερογλου, ότι οι ολοήμερες συναντήσεις θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

    Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μια διακοπή στις συνομιλίες από τις 7 μέχρι τις 21 Αυγούστου, καθώς και τις ημέρες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Την ανάγκη εντατικοποίησης των συνομιλιών συζήτησαν μεταξύ άλλων οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Ερογλου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν στη Γενεύη και συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη.

    [03] ΟΗΕ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πονοκέφαλο στη Γραμματεία του ΟΗΕ έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο, με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα Λυν Πάσκοε να έχει επιφορτισθεί με το καθήκον να διερευνήσει τι ακριβώς επιδιώκει η Αγκυρα, όταν ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε στη Γενεύη εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων.

    Διπλωματικές πηγές αναμένουν ότι εντός των αμέσως προσεχών ημερών και πριν κυκλοφορήσει η έκθεση καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, ο κ. Πάσκοε θα καλέσει το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας πρέσβη κ. Απακάν για διευκρινίσεις.

    Πέραν των επιστολών του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α., έχουν γίνει και χωριστά διαβήματα προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ από διπλωμάτες της Κύπρου και της Ελλάδας, ζητώντας οι αρνητικές δηλώσεις Ερντογάν να καταγραφούν στην έκθεση του Μπαν Γκι-μουν. Οι αξιωματούχοι της Γραμματείας διαβεβαίωσαν τους διπλωμάτες ότι τους βρίσκουν αντίθετους οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού.

    Παρότι το κείμενο της έκθεσης έχει ολοκληρωθεί, αναμενόταν η επιστροφή του κ. Πάσκοε στην έδρα του ΟΗΕ για μπουν οι τελευταίες «πινελιές», σύμφωνα με την έκφραση διπλωμάτη.

    [04] ΥΠΕΣ - ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Αποζημιώσεις σε όλους τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί από την τραγωδία στο Μαρί αποστέλλει εντός των ημερών η Κυβέρνηση, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρύμου. Ο κ. Συλικιώτης είπε ακόμα ότι οι ζημιές υπολογίζονται στο 1,7 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας ότι πολλά σπίτια και υποστατικά έχουν αποκατασταθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του κράτους.

    Εκεί που τα υποστατικά ήταν ασφαλισμένα, εξήγησε, θα γίνει συνεννόηση με τις ασφαλιστικές εταιρίες γιατί η προσπάθεια του κράτους είναι να μην αποκλειστεί κανείς από τη βοήθεια αλλά και να μην γίνουν διπλές πληρωμές. Το θετικό είναι ότι έγινε άμεση καταγραφή των ζημιών από τις Επαρχιακές Διοικήσεις και τα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης, σημείωσε, εκφράζοντας ευχαριστίες σε όλους για την αμεσότητα που επέδειξαν.

    Αναφερόμενος στο κόστος των ζημιών, ο ΥΠΕΣ είπε ότι υπολογίζονται στο 1,7 εκατομμύρια ευρώ, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ήδη κονδύλι ενός εκατομμυρίου γι αυτό και έδωσε οδηγίες να αρχίσουν άμεσα οι πληρωμές. «Αν χρειαστούν περαιτέρω κονδύλια, θα ζητήσω από το Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει επιπρόσθετα κονδύλια,» είπε, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος γιατί οι αποζημιώσεις θα δοθούν πολύ πιο γρήγορα από ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 24 July 2011 - 13:29:10 UTC