Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ
  • [03] ΔΣΜ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ - ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Καθοριστική για το μέλλον της συγκυβέρνησης χαρακτηρίζεται η νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Μάριου Καρογιάν.

    Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ανδρών την περασμένη Πέμπτη, είχε διάρκεια δύο περίπου ωρών και μετά το πέρας της ο Μάριος Καρογιάν είχε δηλώσει ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και ότι ``είναι ώρα ευθύνης, είναι ώρα σκέψης, είναι ώρα περίσκεψης, τα πολλά λόγια δεν ωφελούν`` ενώ είχε απαντήσει θετικά σε ερώτηση κατά πόσο συζήτησε με τον Πρόεδρο τα σημεία που έθεσε.

    Εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε κάνει λόγο για ``συζήτηση μέσα σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα``.

    Την Παρασκευή εξάλλου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ερωτηθείς για το μέλλον της συνεργασίας δήλωσε ότι θα αναμένει τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης τονίζοντας ότι ``εκείνο που εμάς μας ενδιαφέρει είναι να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες θα είναι ξεκάθαρες, με την έννοια ότι αν θα συνεχίσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να συνεχίσει ως κυβέρνηση όσο το δυνατό πιο ενωμένη``.

    Δεν απέκλεισε μάλιστα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ ``το συντομότερο δυνατό``.

    [02] ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ

    Τη δέσμευση της Κυβέρνησης προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων της Κύπρου ότι θα συνεχίσει τον αγώνα και τη διεκδίκηση μέχρι την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης τους μέσα από το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να τερματισθεί το πολύχρονο δράμα και το μαρτύριο που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων, ανανέωσε το Σάββατο ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

    Στον επικήδειο του λόγο στην κηδεία του πεσόντα κατά την Τουρκική Εισβολή και μέχρι πρόσφατα αγνοούμενου Χρύσανθου Χρυσάνθου, τα λείψανα του οποίου εντοπίστηκαν το 2005 σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του Τουρκοκυπριακού χωριού Μπέκιογιου και ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα μέσα από ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, που τελέστη σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος στο Λυθροδόντα, ο Υπουργός Παιδείας επανέλαβε παράλληλα την προσήλωση της Κυβέρνησης στο στόχο της λύσης του Κυπριακού, λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

    Ο Ανδρέας Δημητρίου τόνισε ότι αρχές και η βάση λύσης του Κυπριακού παραμένουν αναλλοίωτες και επανέλαβε ότι επιδίωξη της ε/κ πλευράς είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    «Λύση λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση» όπως πρόσθεσε.

    [03] ΔΣΜ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ - ΔΙΑΚΟΠΕΣ

    Προσπάθεια και στόχος μας είναι το Σάββατο να μην υπάρξουν διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει όμως να δούμε και πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος και αν θα μας βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΣΜ) Χρίστος Χριστοδουλίδης.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αν οι πολίτες βοηθήσουν και περιορίσουν την κατανάλωση, τότε ενδεχομένως να μην χρειαστεί να γίνουν διακοπές, επισημαίνοντας ότι «πρέπει βεβαίως να δούμε το ισοζύγιο ζήτησης και παραγωγής και την εξοικονόμηση που θα γίνει». Επανέλαβε ότι κρίσιμες ώρες θεωρούνται οι ώρες μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα λόγω της μεγάλης χρήσης κλιματιστικών, τονίζοντας ότι θα αξιολογηθεί η κατάσταση και θα ληφθούν αποφάσεις.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι την Παρασκευή είχαμε μία δύσκολη μέρα εξαιτίας και του καύσωνα και έπρεπε να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα των διακοπών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

    «Κάναμε ότι μπορούσαμε ωστόσο χρειάστηκε να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα, έγιναν διακοπές 15 λεπτά νωρίτερα από ότι ήταν ο αρχικός σχεδιασμός ενώ η δεύτερη διακοπή κράτησε μία ώρα αντί 45 λεπτά», σημείωσε.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

    Την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών για να τεθούν σε λειτουργία οι γεννήτριες που αυτές τις μέρες μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι η επίσκεψη στο Βασιλικό έγινε για «να εξετάσουμε την πρόοδο των εργασιών αναφορικά με την κατάσταση και τη λειτουργία των γεννητριών που ήρθαν από την Ελλάδα. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την πρόοδο των εργασιών και απ` ότι φαίνεται ο στόχος της 15ης Αυγούστου, θα επιτευχθεί. Φυσικά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, η προσπάθεια και οι εργασίες γι αυτό το θέμα θα συνεχιστούν επί 24ώρου βάσεως» είπε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο η διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Πασχαλίδης απάντησε ότι «χθες δεν υπήρχαν παντού δεύτερες διακοπές, υπήρξαν ορισμένες. Η προσπάθεια είναι να διαχειριστούμε το φορτίο που μπορεί να παραχθεί, με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει όσο είναι δυνατό μια διακοπή, και στον βαθμό που μπορεί να γίνει, να σταματήσουν οι διακοπές, ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να μην υπάρχουν διακοπές καθόλου και αν είναι δυνατό να επιτευχθούν και νωρίτερα» ανέφερε.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι «σταδιακά η κατάσταση θα βελτιώνεται και οι διακοπές θα περιορίζονται σε μία» ενώ θα υπάρχει και μείωση στη διάρκεια του χρόνου διακοπής.

    Ερωτηθείς που θα καταλήξει το θέμα για τις προσφορές νέων γεννητριών, ο Υπουργός απάντησε πως όπως έχει ενημερωθεί τηλεφωνικώς «από την ΡΑΕΚ, έχει προχωρήσει με την υπογραφή μιας συμφωνίας για 95 μεγαβάτ με μία αμερικάνικη εταιρία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 30 July 2011 - 11:29:12 UTC