Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΟΥΒΕΙΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΕΡΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΖΥΓΙ
  • [03] ΧΥΤΥ ΚΟΣΙΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΟΥΒΕΙΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι, αν είναι να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν και να πράξουν με την αναγκαία καλή θέληση, η οποία είναι το βασικό συστατικό που χρειάζεται για να βρεθεί λύση.

    Ο Πρόεδρος μιλούσε κατά την αποδοχή των διαπιστευτηρίων του πρώτου Πρέσβη του Κράτους του Κουβέιτ, με έδρα τη Λευκωσία, Ahmad Salem Ahmad Al-Wehaib, στον οποίο είπε ότι η ίδρυση Πρεσβείας του Κράτους του Κουβέιτ στη Λευκωσία και το άνοιγμα Πρεσβείας της Κύπρου στο Κουβέιτ το φθινόπωρο, επιβεβαιώνει την κοινή επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο Πρέσβης του Κουβέιτ διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους θερμότατους χαιρετισμούς και τις ευχές του Εμίρη του Κράτους του Κουβέιτ Σεΐχη Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Alsabah για καλή υγεία, ευτυχία και κάθε επιτυχία στον ίδιο, καθώς και για συνεχή πρόοδο και ευημερία στον κυπριακό λαό.

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Al-Wehaib είπε ότι ο λαός και η Κυβέρνηση του Κουβέιτ είναι ικανοποιημένοι από την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών κατά τα τελευταία χρόνια, και τόνισε ότι προσβλέπουν σε περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυσή τους προς το συμφέρον των δύο λαών και των δύο χωρών.

    Στη συνέχεια διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια για την πρόθεσή του, κατά τη διάρκεια της θητείας του, να συμβάλει στην εδραίωση και ενίσχυση των σχέσεων αυτών, και πρόσθεσε ότι ευελπιστεί να λαμβάνει τη συνεχή στήριξη και συνεργασία της κυπριακής Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας προσωπικά.

    Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρέσβης του Κουβέιτ είπε ότι η χώρα του δεσμεύεται πλήρως με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της κυρίαρχης ισότητας, της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, της ειρηνικής συνύπαρξης και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Με βάση τη δέσμευση σε αυτές τις αρχές, είπε, «το Κουβέιτ πάντοτε στήριζε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου».

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον Πρέσβη ότι η Κυβέρνησή του θα τον βοηθήσει στην εκτέλεση των καθηκόντων του και τόνισε ότι προσβλέπει στη μεταξύ τους συνεργασία για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω της ενδυνάμωσης των πολύχρονων φιλικών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

    Η ίδρυση Πρεσβείας του Κράτους του Κουβέιτ στη Λευκωσία και το άνοιγμα Πρεσβείας της Κύπρου στο Κουβέιτ το φθινόπωρο, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, επιβεβαιώνει την κοινή επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, ειδικά στον πολιτικό, οικονομικό, τουριστικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα, όπως και στον τομέα της υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε προς τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι όντας στην ανατολικότερη γωνιά της ΕΕ, η Κύπρος αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων και να προσφέρει νέες ευκαιρίες για διάλογο μεταξύ των πολιτισμών των δυο χωρών.

    Οι πρόσφατες εξελίξεις, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, έφεραν στην επιφάνεια νέες προκλήσεις για την κοινή γειτονία, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της συνεργασίας και της κοινής δράσης. Είναι ευπρόσδεκτη η ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, για χάρη της σταθερότητας στην περιοχή, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες όσον αφορά τη δημιουργία νέων προοπτικών για συνεργασία για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε βαθύτατη ευγνωμοσύνη στον λαό και στην Κυβέρνηση του Κράτους του Κουβέιτ για την ειλικρινή και δυνατή υποστήριξη που πρόσφεραν στην Κύπρο τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή το 1974. Ολα αυτά τα χρόνια, είπε, οι δύο χώρες έχουν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα που αφορούν τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας τους, ενώ τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βασίζεται στην πολύτιμη υποστήριξη της Κυβέρνησης του Κουβέιτ, στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Δυστυχώς, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, οι πρόσφατες εξελίξεις στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) προκαλούν ανησυχία, έτσι η Κύπρος θα εκτιμούσε τη συμβολή του Κουβέιτ στη συνεργασία με άλλες φιλικές χώρες του ΟΙΔ για να αποθαρρύνει πολιτικές που είναι αντιπαραγωγικές όσον αφορά τις προοπτικές για μια συμφωνημένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συστηματικά την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού.

    Η βάση λύσης συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και προβλέπει ένα κράτος με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. «Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ», είπε.

    Επίσης, ανέφερε, «οι συνομιλίες διεξάγονται στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ`` και ``δεν τίθεται θέμα επιβολής επιδιαιτησίας ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων``. Η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση ``θα τεθεί σε ταυτόχρονα χωριστά δημοψηφίσματα για έγκριση από τις δύο κοινότητες της Κύπρου», είπε.

    Ανέφερε ότι «το κλειδί για να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου το συντομότερο δυνατό είναι η δέσμευση σε αυτή τη βάση τόσο στα λόγια όσο και στην ουσία`` και ότι ``στη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και του Γενικού Γραμματέα στις 7 Ιουλίου 2011 στη Γενεύη, συμφωνήσαμε στην εντατικοποίηση των συνομιλιών για να επιτύχουμε πρόοδο σε όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων μέχρι τον Οκτώβριο».

    Δυστυχώς, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση της Γενεύης, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «υπονόμευσε το τί συμφωνήθηκε εκεί, απέρριψε την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας, αποκλείοντας στην ουσία οποιαδήποτε μορφή εδαφικής προσαρμογής και δήλωσε ότι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων είναι εκτός της δικής του ατζέντας``.

    ``Την ίδια ώρα, έκανε στην ουσία ξεκάθαρο ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας δεν είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά η αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου», είπε.

    ``Πιστεύω ακράδαντα``, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «ότι αν είναι να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα, όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν και να πράξουν με την αναγκαία καλή θέληση, η οποία είναι το βασικό συστατικό που χρειάζεται για να βρεθεί λύση``, προσθέτοντας ότι ``η Τουρκία πρέπει επίσης να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσής της να υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης».

    Διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε με καλή πίστη να υποβάλλουμε ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου``.

    ``Ελπίζουμε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα επιδείξουν την ίδια καλή πίστη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΕΡΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΖΥΓΙ

    Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων ποιότητας αέρα που διεξάγονται στις πόλεις και άλλες περιοχές της Κύπρου, περιλαμβανομένης και της περιοχής Ζυγίου, δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις των μετρούμενων ρύπων στην ατμόσφαιρα είναι χαμηλότερες από τις αντίστοιχες οριακές τιμές, με εξαίρεση τον κυκλοφοριακό σταθμό Λευκωσίας, όπου η ημερήσια συγκέντρωση των ΑΣ10 στην ατμόσφαιρα που μετρήθηκε ήταν 69 μg/m3.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (ΑΣ10), η μέση ημερήσια συγκέντρωση στις 31 Ιουλίου κυμάνθηκε μεταξύ 26 και 69 μg/m3, ανάλογα με την περιοχή, με οριακή τιμή τα 50 μg/m3.

    Επίσης, η ωριαία συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου (ΝO2) κυμάνθηκε μεταξύ 2 και 50 μg/m3, με ωριαία οριακή τιμή τα 200 μg/m3, και για το διοξείδιο του θείου η ωριαία συγκέντρωση κυμάνθηκε μεταξύ 1 και 13 μg/m3, με ωριαία οριακή τιμή τα 350 μg/m3.

    [03] ΧΥΤΥ ΚΟΣΙΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ

    Στην Κόσιη το ΧΥΤΥ απέσυρε τρία σκυβαλοφόρα οχήματα από τρεις κοινότητες που αρνούνται να καταβάλουν τις οφειλές τους, αφού περίπου 10 κοινότητες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου οφείλουν στο ΧΥΤΥ περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΥΤΥ Σπύρος Ελενοδώρου δήλωσε ότι, «μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει η μονάδα και να αναστείλει τις εργασίες της λόγω ρευστότητας, όπως είπε ο εργολάβος, λάβαμε απόφαση και στείλαμε προειδοποιήσεις ότι θα πρέπει να πληρωθούν πάραυτα τα οφειλόμενα ποσά».

    Ανέφερε ακόμα ότι «μέχρι τον Απρίλιο του 2011 είχαμε να εισπράξουμε ένα εκατομμύριο ευρώ`` και ότι ``τα μισά από αυτά τα έχουμε ήδη πληρωθεί, αλλά οι υπόλοιπες 500.000 ευρώ παραμένουν απλήρωτα και εμείς θα τα εισπράξουμε όλα».

    Εάν οι Κοινότητες και οι Δήμοι που αρνούνται να πληρώσουν θέλουν να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση, είπε ο κ. Ελενοδώρου, είναι θέμα δικό τους να επιλέξουν. Αλλά, συνέχισε, «δεν μπορεί να συνεχίζουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα, έχουμε μια σύγχρονη μονάδα την οποία πρέπει να διατηρήσουμε».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 1 August 2011 - 11:29:19 UTC